Artikelen
14 mei 2020
Brinquer over corona en de Wet Verbetering Poortwachter
De innovatieve en daadkrachtige Arbodienst BrinQer is gespecialiseerd in inzetbaarheid en vitaliteit. Bijzonder is de samenwerking met deskundigen op het gebied van gastvrijheidsconcepten en gebouwtransformaties. Beide expertisegebieden zijn samengevoegd in een kennis- en innovatielab. Directeur Arjan Donker wil zijn deskundigheid graag delen en kosteloos hulp en advies aanbieden aan bedrijven die vragen hebben over de ontstane situatie rond het coronavirus. Hij neemt de Wet Verbetering Poortwachter (WVP) voor ons onder de loep.
“Nu velen waarschijnlijk tot eind april vooral vanuit huis werken en mensen ziek worden, vraagt de WVP extra aandacht om meer schadelast te voorkomen”, waarschuwt Arjan. “Werkgevers denken wellicht onterecht dat de WVP, die verzuimbegeleiding voor (deels) arbeidsongeschikte medewerkers regelt, nu ook stil ligt. Dat is niet zo en het UWV blijft gewoon toetsen. Wel zijn er specifieke richtlijnen in relatie tot COVID-19 in ontwikkeling.”
Kwantitatieve beoordeling
En zo zijn er nog legio zaken, waarvan het vervelend zou zijn als ze erbij inschieten. Hij wil niet klinken als een strenge schoolmeester, maar volgens Arjan is het echt belangrijk om de aandacht niet te laten verslappen. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid en een WIA-aanvraag moet bijvoorbeeld nog steeds het re-integratieverslag (RIV) aangeleverd worden. Verder blijft het loonsanctiebeleid van kracht: het UWV legt nog steeds loondoorbetalingssancties op en als deadlines niet gehaald worden ook de administratieve loonsancties. “Als de termijnen van RIV-toetsen door COVID-19 worden overschreden, of bijvoorbeeld een handtekening van de medewerker ontbreekt, is wellicht coulance of maatwerk mogelijk. Er wordt dan geen administratieve loondoorbetalingsverplichting opgelegd, maar daarmee ben je er niet.”
Kwalitatieve beoordeling
De inspanningen worden immers ook nog inhóudelijk beoordeeld. COVID-19 kan de resultaten van de inspanningen beïnvloeden. Er zijn bijvoorbeeld geen mogelijkheden om passend werk aan te bieden. Maar dat is niet altijd het geval, blijf dus scherp, het risico op een loonsanctie blijft bestaan. Ook voor de eventuele WIA-claimbeoordeling daarna gelden specifieke regels.
Gratis consult voor leden Business Meets
“Wij vinden dat we in deze bijzondere tijden onze collega ondernemers moeten helpen waar mogelijk. Speciaal voor de leden van Business Meets organiseren we kosteloos video-consults met onze casemanagers. Leg je vragen aan ons voor en ontvang in de eerste lijn gratis ondersteuning. Samen bekijken we wat je mogelijkheden zijn. Blijf up-to-date en voorkom loonsancties ná de crisis. Het is niet nodig hiervoor een Arbocontract bij ons te hebben, we maken op deze manier graag kennis met je!”
Een aanvraag kun je doen via goedeservice@brinQer.nl. Vermeld in het onderwerp van de mail “RAN Business aanvraag + bedrijfsnaam”. BrinQer plant zo snel mogelijk een conference-call met je in. En de ‘kleine lettertjes’? Die zijn er niet!
Meer weten? Kijk op www.brinqer.nl
FAQ’s van werkgevers:
Wat te doen als een medewerker …
- niet naar kantoor kan komen, omdat de partner ziek is?
- bang is om naar kantoor te komen, maar zelf niet ziek is?
- ziek is en het tijdelijke contract binnenkort afloopt?
- ziek wordt waarvoor ik deeltijd-WW heb aangevraagd?
– Wat wordt er van mij verwacht als het gaat om het bijhouden van dossiers?
– Gelden er andere regels voor ziekmeldingen van mensen die thuis werken?
Arnhem Business