Artikelen
12 februari 2020
Friesland Campina leent €300 miljoen op beurs
Om een aantal financiële knelpunten op te kunnen lossen gaat Friesland Campina 300 miljoen euro lenen op de beurs. Ook willen ze hiermee zorgen voor een extra buffer wat ze kunnen gebruiken als het bedrijf in een onzekere situatie komt. De vorm van geld lenen dat Friesland Campina gaat gebruiken is een eeuwigdurende achtergestelde obligatielening. Wanneer deze wordt uitgezet en tegen welke rente zal afhangen van de omstandigheden van de markt. Een lening vergelijken is sowieso aan te raden zodat je zeker bent dat de lening past bij jouw wensen.
Op 17 december is door de ledenraad van Friesland Campina ingestemd met het verzoek om de lening aan te mogen gaan. Hiervoor is door Friesland Campina een folder gemaakt wat informatie biedt aan de leden. In deze folder worden een aantal redenen genoemd waarom de lening nodig is volgens het bedrijf. Er zijn bijvoorbeeld obstakels wat betreft het traject van de ledenfinanciering. De laatste jaren worden namelijk steeds meer ledenobligaties vrij te koop aangeboden, terwijl het aantal koopopdrachten en kopers daalt. Hierbij komt nog eens dat de oude Campina-obligaties B en C binnenkort moeten worden terugbetaald. Daarnaast staat er voor 71 miljoen euro uit, hierna moet 59 miljoen euro uiterlijk per 1 juli 2022 moeten worden afgelost. Ook de onrustige wereldmarktsituatie wordt als reden genoemd voor de lening, waarbij onder meer de protesten in Hong Kong en de fluctuerende prijzen van melkbestanddelen worden genoemd.
Vanwege deze redenen is de lening dus handig als extra buffer, terwijl Friesland Campina vanwege meerdere oorzaken al iets minde ruim in de jas zit. Onder meer de devaluatie van de Nigeriaanse munt, de lagere winst in China, de investeringen gedaan in de recente jaren en het feit dat leden minder extra investeren in het bedrijf worden als oorzaken genoemd voor de huidige financiële situatie. In de folder geeft de onderneming ook aan dat er meer acties zullen moeten komen omdat het ledenvermogen versterkt moet worden. Hiervoor zou een oplossing zijn dat de kring van kopers vergroot wordt, maar dat is nu nog niet aan de orde. Hierover wordt mogelijk in 2022 een beslissing genomen.
Een bedrijf kan dus geld lenen, maar dit is ook mogelijk voor particulieren. Hierbij heb je diverse opties, maar let op: geld lenen kost altijd geld! Deze waarschuwing wordt niet voor niets bij elke reclame op de televisie en de radio genoemd. Als je alsnog een lening wilt afsluiten dan kun je kiezen voor doorlopend krediet. Als je een doorlopend krediet hebt afgesloten dan krijg je een limiet wat betreft het krediet dat je kunt opnemen. Dit is een bepaald bedrag dat je kunt lenen. Minder lenen mag ook, maar meer niet.
Bij een doorlopend krediet krijg je de mogelijkheid om het kredietlimiet ineens op te nemen, maar het is tevens mogelijk om het bedrag in delen op te nemen. Als je geld hebt opgenomen dan zul je beginnen met het terugbetalen, dit gebeurt direct na het opnemen van krediet. Iedere maand moet je minstens 2 procent van het opgenomen geld betalen. Dit is gedeeltelijk rente, maar een deel is ook aflossing. Als je al het krediet hebt opgenomen en weer terugbetaald aan de verstrekker dan kun je weer beginnen te lenen.
Een voordeel van het doorlopend krediet is dat het rente vaak lager uitvalt dan bij andere leningen. Ook ben je flexibel in het opnemen van geld, wat bij andere kredietvormen minder het geval is. Natuurlijk heeft dit soort lening ook nadelen. Zo heeft het veel onduidelijk, onder meer omdat de rente variabel is. Ook weet je niet precies hoe lang je moet afbetalen.
Nijmegen Business