Artikelen
4 maart 2020
Welling Bouw | Onderhoud bv & Van de Water Bouw | Onderhoud: ‘Ons proces is ondergeschikt aan het primaire proces van de klant’
‘We shape our buildings; thereafter they shape us.’ Boeiende woorden van Winston Churchill, waarmee hij wilde zeggen dat de door ons ontworpen bebouwde omgeving grote invloed heeft op ons gedrag, onze gezichtspunten en de manier waarop we met elkaar omgaan. Familiebedrijven Welling Bouw | Onderhoud bv en Van de Water Bouw | Onderhoud, samen goed voor meer dan 200 jaar bouwervaring, delen deze filosofie: “Bouwen is voor ons geen doel, maar een activiteit die mensen helpt hun persoonlijke of zakelijke doelstellingen te realiseren”, aldus directeur Bart Welling en projectleider Aart van de Water.
“We denken mee met onze klanten en proberen daarbij altijd de vraag áchter de vraag te herleiden. Omdat er vaak meerdere oplossingen zijn voor één en dezelfde vraag of wens, zeggen wij niet zozeer: ‘dit moet gemaakt worden. Punt.’ Maar: ‘waaróm maken we dit zo?’ Het leukste is het als je als bouwbedrijf in het prilste initiatief bij een project betrokken wordt. Dan kun je maximaal inzetten op de beste prijs-kwaliteit-verhouding, efficiëntie, et cetera. Hierbij denken we niet alleen aan de kostprijs in het heden, maar ook aan de uiteindelijke ‘total cost of ownership’. Soms kan iets op een bepaald moment beter iets duurder zijn, als de exploitatiefase daardoor gunstiger uitvalt en het uiteindelijk goedkoper wordt”, aldus Bart.
Kennis & service
Beide bouwbedrijven hebben korte lijnen met allerhande experts die zij desgewenst inschakelen. Aart: “We proberen direct bij aanvang de belangrijkste kennis bij elkaar te brengen en hebben zelf disciplines in huis als het aankomt op renovatie, reparatie en onderhoud en kunnen daardoor razendsnel schakelen. Denk aan schilders of loodgieters, et cetera. Op die manier zijn we niet afhankelijk van anderen met hun eigen volle agenda’s en is kwaliteit gegarandeerd.”
Verduurzaming: oplossingen, geen symptoombestrijding
VvE’s, woningcorporaties en pand-eigenaren binnen het bedrijfsleven zijn volop bezig met een verduur-zamingsslag, maar soms gaat dat niet verder dan zonnepanelen en warmtepompen. Bart ziet dit soort maatregelingen eerder als symptoombestrijding dan als echte oplossingen. Velen staan er echter onvoldoende bij stil dat in 2023 alle niet-woning zijnde panden Energielabel C moeten hebben en dat je dat niet gaat redden met alleen zonnepanelen.
“ Wij staan voor bouwen met betrokkenheid en daadkracht ”
Trias Energetica
Bart: “Wij werken voornamelijk via de Trias Energetica-methode, een driestappenstrategie om een energiezuinig gebouw te realiseren. Eerst wordt een gebouw maximaal geïsoleerd, vervolgens wordt bekeken hoe het gebouw met zo min mogelijk energie verwarmd kan worden en tenslotte worden de meest duurzame bronnen aangesproken om die energie op te wekken. Vaak gebeurt dit nu in de omgekeerde volgorde en dat valt meestal duurder uit.” Welling en Van de Water nemen deel aan het samen-werkingsverband ‘Energiepositief Leven’, dat zich vanuit verschillende disciplines richt op duurzaam wonen, werken, leren en zorgen.
Iconische gebouwen
Bouwbedrijven Welling en Van de Water hebben al heel wat iconische panden opgeleverd. Zo hebben zij recent Nimco aan de Tooropstraat in oude luister hersteld. Het project dong zelfs mee naar de Nijmeegse Architectuurprijs en de verduur-zamingsprijs. Aart: “Een dergelijk gebouw doet ook iets met zijn omgeving en daar kijken we altijd goed naar.” Beide bouwexperts hebben al meer voor ‘de omgeving’ betekend. Zo leverden zij bij Weurt de Nijmeegse Verkeerspost voor de scheepvaart op en realiseerden zij vele projecten in de regio. Op de site staan alle projecten die reeds uitgevoerd, of nog in uitvoering zijn.
Scholing & bedrijfscultuur
Zowel Welling als Van de Water hebben nauwe contacten met opleidings-instellingen en mochten zich allebei ‘Beste Leerbedrijf in de Bouw en Infra van Nederland’ noemen. Leerlingen zijn altijd welkom bij de bouwpartners, zij werken graag met jongeren. “Zij kijken anders tegen de wereld aan en daar kunnen generaties boven hen verschrikkelijk veel van leren”, aldus Bart. Hij zit overigens ook in een stuurgroep voor het onderwijs die zich richt op samenwerkingsverbanden tussen de vakopleidingen en het bedrijfsleven.
Veel leerlingen komen ook graag ná hun studie werken bij Welling en Van de Water. Een veelzeggend gegeven: een aantal medewerkers werkt er nu al vijfentwintig jaar en er zijn uitschieters richting de veertig en zelfs vijftig jaar. Functioneringsgesprekken kent men bij Welling niet, wél talentgesprekken om te kijken hoe iemand zich wil ontwikkelen en wat daar voor nodig is. De achterliggende gedachte: groeien de medewerkers, dan groeit het bedrijf.
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Iets dat heel diep geworteld zit in het DNA van Welling en Van de Water, is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Naast het bieden van stageplaatsen aan leerlingen en talentontwikkeling van medewerkers, steunen zij goede doelen en doen zij aan sponsoring binnen het werkgebied. SROI, ofwel Social Return Of Investment, staat bovendien hoog in ’t vaandel. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen hier ruimte en kansen om hun eigen talenten te ontwikkelen en weer volwaardig mee te draaien in de maatschappij.
Welling werd 120 jaar geleden opgericht, Van de Water zo’n 85 jaar geleden. Vanaf dag één staan zij voor bouwen met betrokkenheid en daadkracht. Het creëren en in stand houden van een fijn thuis om in te wonen, een representatieve omgeving om prettig en productief in te kunnen werken, een veilige en gezonde plek om te leren, te recreëren en te herstellen. Mogen zij samen met jou ook jouw ambities vormgeven?
Meer weten? Kijk op www.welling.nl | www.vandewaterbouw.nl
Nijmegen Business