Artikelen
26 juli 2019
Spijshuis Uylenspieghel: ‘We staan voor een totaalbeleving’
Spijshuis Uylenspieghel, in de volksmond liefkozend ‘Tijl’ genoemd, ook al hoort dat niet bij de officiële naam, is al sinds 1975 gevestigd in Nijmegen en daarmee één van de oudste restaurants van de stad. Danny en Nicole van der Pluijm runnen dit familiebedrijf samen met een gedreven team. Het stel exploiteert verder het speciaalbierencafé Beer & bites, geïntegreerd met het spijshuis, en Irish Pub The Shamrock, door velen nog altijd gezien als hét officiële vierdaagsecafé. Tenslotte runt dochter Teddy in Frasselt (gemeente Kranenburg) hotel-restaurant Das Gasthaus am Reichswald.
In Nijmegen, de stad met de hoogste terrasdichtheid van Nederland, is de concurrentie moordend. Hoe veelzeggend is het dan dat Spijshuis Uylenspieghel nog altijd floreert? Niet alleen runt de familie al vier generaties de herbergachtige horecaonderneming, ook het vaste personeel draait al heel wat jaren mee. Zo’n elf mensen werken er al tussen de negen en vijfentwintig jaar en zijn volledig op elkaar ingespeeld. Nicole: “We hebben dat spreekwoordelijke halve woord niet eens nodig om elkaar te begrijpen. Eén blik volstaat.” Met de kwalificatie ‘geoliede machine’ is niets teveel gezegd.
Speciaalbieren
Danny en Nicole: “De succesformule van Spijshuis Uylenspieghel is door de jaren heen slechts in detail aangepast om met bepaalde verwachtingen van gasten rekening te houden. Zo is de keuze in vegetarische gerechten toegenomen en biersommeliers breidden de speciaalbierenkaart enorm uit. Ons land telt slechts 120 biersommeliers, twee van hen werken bij Beer & bites. De volledige kaart van het café wordt ook in het restaurant geserveerd.” Op het spreekwoord ‘oude wijn in nieuwe zakken’, wat betekent dat iets bestaands op een iets andere manier wordt gepresenteerd, zou voor Spijshuis Uylenspieghel ook een variant gemaakt kunnen worden.
Er zijn weliswaar veel nieuwe producten bijgekomen, maar de gemoedelijke sfeer en de no-nonsense mentaliteit zijn hier als vanouds. ‘Nieuwe wijn in vertrouwde zakken’. En al staan sommige klassieke gerechten niet meer op de kaart, ze worden nog altijd met liefde voor je bereid. Tot besluit de uitnodigende woorden van Tijl Uienspiegels moeder Anna in de beroemde sage: “Waar er eten is voor drie, is er ook eten voor vier.” Kom de gemoedelijke ambiance zelf ervaren!
Meer weten? Kijk op www.uylenspieghel.nl
Nijmegen Business