Artikelen
5 juni 2020
Toch sparen ondanks lage rente
Nederlanders blijven meer sparen terwijl de rente dichtbij nul ligt. Minder rente, meer sparen. Mensen sparen niet alleen omdat ze rente op hun geld krijgen, ze sparen ook omdat ze een buffer willen hebben. In geval van tegenslag of voor kinderen die gaan studeren. Wordt de rente lager, dan moet er meer worden gespaard om dezelfde buffer te bereiken.
Spaarvolume
Huishoudens hebben nu 368 miljard euro gespaard, becijferde De Nederlandsche Bank in februari. Daarvoor kregen ze in 2019 een schamele 1,2 miljard euro rente, oftewel 0,33 procent. Toch legden ze vorig jaar bijna 13 miljard euro extra opzij. Dat is meer als in voorafgaande jaren. DNB droeg drie mogelijke verklaringen voor de spaarzin aan. De netto-inkomens zijn toegenomen en mensen hebben meer geld over. Mensen hebben een spaardoel, en om dat te halen moeten ze door de lage rente meer geld opzij leggen. Huishoudens sparen meer omdat ze onzeker zijn over de economie en de eigen financiën.
Rente
De meeste mensen hebben een spaarrekening. Naast de bankrekening is een andere rekening gekoppeld. Maandelijks wordt een bedrag overgeboekt. Sinds kort levert deze spaarvorm geen rente meer op. Sommige banken hebben de rente op nul gezet of een zeer bescheiden percentage van 0,01 procent.
Deposito
Met een gewone spaarrekening moet je sowieso inleveren. Nog afgezien van de inflatie, rekent de fiscus over een spaarbedrag tot ruim 70 mille ongeveer 0,6 procent vermogensheffing. Toch kun je de schade wel een beetje beperken door deposito sparen. Een deposito levert nog enige rente op, waarbij je het spaargeld enkele jaren opzijzet. Hoe langer het geld wordt weggezet, hoe hoger de rentevergoeding. Een deposito vergelijken kan lonend zijn. Niet alleen grootbanken bieden depositos aan, maar ook internetbanken. De hoogste tarieven vind je bij buitenlandse banken, waarvan het aanbod tegenwoordig makkelijk toegankelijk is via spaarplatforms als Binck Bank. Europese banken vallen onder het Europese depositogarantiestelsel. Bij een eventueel faillissement krijgt de spaarder zijn geld, tot één ton, terug van de nationale centrale bank.
Het klinkt als een paradox: negatieve rente. Je krijgt geld toe als je leent, en je moet betalen als je spaart. De wereld op zijn kop. Het Nibud blijft sparen adviseren, liefst 10 procent van het maandelijkse netto-inkomen. Als buffer voor onverwachte uitgaven.
Nijmegen Business