Artikelen
18 juni 2020
Wie vakantie viert in eigen land spreekt binnenkort een woordje ‘binnen’ de grens
Heel veel mensen zullen deze zomer (noodgedwongen of niet) in Nederland blijven en zo de onvermoede rijkdommen ontdekken van ons land; zoals rijkdommen in taal. Voor hen verzorgt Radboud in’to Languages in de week van 6 juli gratis webinars over Nederlandse streektalen.
Waarom gratis webinars over streektalen?
Elk jaar verzorgt Radboud in’to Languages zomercursussen zoals Italiaans, Spaans en Frans. Ook dit jaar. Als extraatje wilde het expertisecentrum voor taal en communicatie graag iets doen voor iedereen die deze zomer vakantie viert in Nederland. Hoe leuk is het om meer te weten over de streek waar je heen gaat, de taal die daar gesproken wordt en de gebruiken die er zijn. Nederland is een klein land met een keur aan dialecten en streektalen. Radboud in’to Languages laat je graag kennismaken met een aantal van die talen.
Welke streektalen?
Tijdens vier gratis webinars kom je meer te weten over het dialectlandschap in Nederland, het Limburgs, het Nijmeegs en de taal van de Wadden.
Waarom Nijmeegs, Limburgs en de taal van de Wadden?
De keuze voor het Nijmeegs was snel gemaakt. Het taleninstituut is gevestigd in Nederlands oudste stad. De eigen ‘taal’ mocht niet ontbreken. Zeker nu de Nijmeegse Vierdaagse helaas niet doorgaat en wandelaars uit heel Nederland het mooie (of is het het lelijke) ‘Nimweegs’ moeten missen. Echte Nijmegenaren zijn dol op hun stad, hun taal en het plaatselijke volkslied ‘al mot ik kruupe’. Zing je bij de volgende intocht ook mee?
Limburg is een schitterend stukje Nederland om vakantie te vieren. Bij Limburgs kan iedereen zich wel wat voorstellen, maar bestaat ‘het Limburgs’ wel? We hebben allemaal wel eens, soort van grappig bedoeld, Limburgs proberen te praten of zingen. Een Limburger is trots op zijn dialect en spreekt het dan ook volop. Hij hoort meteen of je ‘eine vaan us’ bent of niet. Volg het gratis webinar en de volgende keer ‘dat je Limburgs lult’ praat je het misschien wel goed.
De taal op de Wadden is wellicht minder bekend, maar is ontzettend gevarieerd. In de zomer worden de eilanden overspoeld door toeristen. Iedereen vindt het heerlijk om lekker uit te waaien en te genieten van de rust en natuur daar. Radboud in’to Languages biedt je de kans om je te verdiepen in de rijke en gevarieerde taal van de ‘eilanders‘.
Meer informatie over de webinars
De webinars duren zo’n 45 minuten en zijn een mooie mix zijn van (wetenschappelijke) kennis over het dialect en praktische oefeningen. Nijmeegse taalkundigen en dialectologen die meewerken zijn prof. dr. Roeland van Hout, prof. dr. Marc van Oostendorp en dr. Frens Bakker.
Nijmegen Business