Artikelen
15 april 2021
5 vragen die jij jezelf moet stellen bij de aankoop van vastgoed
Bij de aankoop van vastgoed komt het nodige kijken. Is het pand of de woning goed gelegen? Voldoet het aan je wensen? Je ziet het grote plaatje al voor je. Maar vergeet niet een aantal (juridische) zaken vooraf goed uit te (laten) zoeken. In onze vastgoedpraktijk zien we regelmatig teleurstellingen bij kopers. Zonde, want met een paar onderzoeksvragen vooraf had dit vaak voorkomen kunnen worden. Sta je op het punt te investeren in vastgoed? Stel jezelf dan – nog voordat je die krabbel zet – de onderstaande onderzoeksvragen en voorkom teleurstellingen achteraf.
1. WELK GEBRUIK IS IN HET PAND TOEGESTAAN?
Waar wil jij het pand voor gebruiken en mag dat zomaar, of heb je daar eerst bepaalde vergunningen voor nodig? Krijg je die vergunning wel? Ben je bijvoorbeeld van plan om het pand te gaan splitsen in verschillende appartementen? Onderzoek de (on)mogelijkheden en vergeet zeker niet om een bestemmingsplancheck te doen! Een tip: bestemmingsplannen zijn te raadplegen via: www.ruimtelijkeplannen.nl
2. IS ER EEN VVE AANWEZIG?
Koop je een deel van een gebouw? Dan zal er mogelijk een Vereniging van Eigenaren (VvE) zijn. Dat kan een behoorlijke belemmering worden. Vraag de informatie over de VvE op (statuten, reglementen, besluiten, geschillen, bijdrage etc.). Dan kom je achter de (on)mogelijkheden.
3. WAT KOOP IK EIGENLIJK OP PAPIER?
Dit klinkt als een logische vraag, maar toch gaat dit in de praktijk vaak mis. What you see is niet altijd what you get, wees je daar van bewust. Krijg je na de koop namelijk echt het volledige eigendom over de kavel of koop je slechts het recht om de grond te gebruiken (erfpacht)?
4. ZITTEN ER HUURDERS IN HET PAND OF ZIJN ER ANDERE BEPERKINGEN?
Het kopen ‘as it is’ komt veel voor. Het is belangrijk om dan wel te vragen of er bepaalde ‘rechten van derden’ zijn. Zitten er bijvoorbeeld al huurders in het pand, is er sprake van een erfdienstbaarheid of recht van opstal? Als nieuwe eigenaar kun je dat namelijk niet zomaar beëindigen.
5. VOLDOET HET PAND AAN DE BOUWKUNDIGE (VERDUURZAMINGS)EISEN?
Houd bijvoorbeeld rekening met het feit dat kantoorgebouwen die niet in bezit zijn van minimaal een energielabel-C (index van 1.3 of meer) vanaf 1 januari 2023 niet meer mogen worden gebruikt. Het is raadzaam om de eisen vooraf goed te controleren in verband met jouw (verbouwings)begroting. Check ook vooral of er subsidies mogelijk zijn!
Sta je op het punt te investeren in vastgoed en loop je tegen obstakels aan bij de beantwoording van een van de bovenstaande vragen? Laat je dan goed adviseren, nog voordat je de aankoop doet. Neem gerust contact met ons op, wij denken graag met je mee.
Meer weten? Kijk dan op Stellicher of neem contact op met Rosanne de Groot en Annouck de Jong.
Rosanne de Groot
Advocaat omgevingsrecht
026 3 777 188
r.degroot@stellicher.nl
Annouck de Jong
Advocaat civiel vastgoed
026 3 777 111
a.dejong@stellicher.nl