Artikelen
28 januari 2019
ABN AMRO MeesPierson: 5 tips voor het overdragen van uw familiebedrijf
De Nederlandse economie is zeer afhankelijk van familiebedrijven. Het is des te belangrijker dat het familiebedrijf te zijner tijd wordt overgedragen aan een volgende generatie. In één op de vijf gevallen gebeurt dat aan de kinderen, zo heeft ABN AMRO MeesPierson onlangs onderzocht. Een soepele bedrijfsoverdracht helpt uw opvolger én uzelf. Daarom 5 tips die het proces helpen stroomlijnen.
TIP 1: Begin op tijd
Het is belangrijk om de voorbereidingen voor de bedrijfsoverdracht op tijd te starten. Voor bepaalde fiscale maatregelen geldt namelijk een termijn van 3 of 5 jaar. Kijk ook goed naar uw bedrijfsstructuur. Met een flexibele bedrijfsstructuur zijn bedrijfsonderdelen (zoals de onderneming, het bedrijfspand, de pensioenverplichting) makkelijk los te koppelen, waardoor u alle opties open kunt houden tot het moment van overdracht. Ook is er tijd nodig om de balans op te schonen en een opvolger te zoeken. Ga ook in een zo vroeg mogelijk stadium met de juiste adviseurs om de tafel.
TIP 2: Denk goed na over de toekomst
Veel ondernemers vergeten om goed na te denken over hun eigen (financiële) toekomst en de rol die ze (eventueel) willen spelen nadat ze het bedrijf hebben losgelaten. Ook de toekomst van het bedrijf is relevant. Om te profiteren van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) moet uw opvolger onder andere het bedrijf minimaal 5 jaar helemaal voortzetten en 5 jaar lang alle aandelen houden.
TIP 3: Zet de opvolgers op De loonlijst
Bij de bedrijfsoverdracht moet vaak inkomstenbelasting worden betaald. Bij zowel schenken als vererven van de onderneming is die heffing onder bepaalde voorwaarden zoveel mogelijk door te schuiven naar de opvolger. De opvolger betaalt de heffing dan bijvoorbeeld pas op het moment dat hij de bedrijfsaandelen overdraagt. Om gebruik te maken van de doorschuifregeling bij schenking, moet de opvolger eerst minimaal 36 maanden op de loonlijst staan.
TIP 4: Zorg voor een goede bedrijfsstructuur
Het is slim om te kijken of onderdelen van het vermogen kunnen worden aangemerkt als ondernemingsvermogen. Het vastgoed is een mooi voorbeeld. Als de onderneming het vastgoed zelf gebruikt of verhuurt aan de opvolger, kan er sprake zijn van ondernemingsvermogen (op voorwaarde van de juiste bedrijfsstructuur). Een expert kan helpen bij het opzetten van een goede bedrijfsstructuur.
TIP 5: Regel het papierwerk
Nadenken is één, het op de juiste manier op papier zetten is twee. Als bijvoorbeeld het testament, huwelijkse voorwaarden en/of bedrijfsstatuten niet aansluiten op de gewenste bedrijfsoverdracht, dan kan dit vervelende gevolgen hebben. Een tijdige check en eventueel aanpassingen doorvoeren, voorkomt narigheid.
Wilt u meer weten over het regelen van de bedrijfsoverdracht?
Kantoordirecteur Nicholas Huisma van ABN AMRO MeesPierson Arnhem en zijn team van specialisten helpen u graag verder.