Allego
17 oktober 2022
Allego (e-laden) groeit snel; de auto als ‘accu’ voor je pand
Als je als bedrijf slim wil inzetten op e-mobiliteit, dan moet je bij Allego zijn. Dit Arnhemse bedrijf is namelijk de frontier in duurzame laadtechnologie en infrastructuur. Bij Allego is de laadpalen-infra gekoppeld aan zelf opgewekte energie. Een ander groot voordeel: de accu’s kunnen in de nabije toekomst worden gebruikt voor opslag en teruglevering naar je bedrijfspand. Sander Sommer, Managing Director Benelux, en Arne Richters, hoofd Public Affairs en Communications, vertellen er meer over. Sander: “In principe kan elk bedrijf bij ons terecht. Wij bieden altijd een maatwerk laadoplossing.”
Ondanks de huidige stijging van de energieprijzen, blijft elektrisch vervoer aantrekkelijk en biedt het enorme kansen. Laadpaal-exploitant Allego staat midden in die energietransitie en is een transport-, energie- en digital bedrijf tegelijk. Door deze combinatie is het meest onderscheidende van Allego-oplossingen de duurzame techniek, wat meerdere voordelen oplevert. Sander: “Bij ons komen transport en groene energie samen. Voorheen kon je geen energie opslaan en zelf gebruiken, wat natuurlijk zonde is. Met onze systemen kan dat wel. Onze laadpalen zijn altijd aangesloten op een duurzame, eigen energiebron. Daarbij geldt: aangesloten vervoermiddelen dienen als accu voor je bedrijfspand, zodat je het teveel aan bijvoorbeeld zonne-energie via die accu voor je pand gebruikt, terwijl de auto opgeladen blijft.”
Ultrasnel laden
Arne: “Een ander voordeel voor een locatie-eigenaar of bedrijf is dat je met Allego kan kiezen voor langzaam of regulier laden tot snel- en ultrasnel laden: bij dat laatste kan een autobatterij met gemak 200 tot 300 km erbij laden in een kwartiertje. Handig voor bijvoorbeeld tankstations, vergaderlocaties, wegrestaurants, deellocaties en depot laden voor taxi’s.” De slimme oplossingen van Allego slaan ook buiten Nederland aan. Dit Arnhemse bedrijf is inmiddels Europa’s grootste onafhankelijke netwerk met 35.000 laadpunten in Nederland en 15 andere Europese landen, met ruim 750 opties voor snel-laden door heel Europa. Betalen kan contactloos via de Smoov-app.
Beperkte stroomcapaciteit geen probleem
Allego voorziet ook diverse transportbedrijven van laadoplossingen, zowel ultrasnelle als ‘gewone’. Arne: “Onze laadoplossingen zijn perfect voor locaties met een beperkte stroomcapaciteit en een groot aantal elektrische auto’s die moeten worden opgeladen. Via de ‘dynamic load balancing’- functionaliteit kunnen we ervoor zorgen dat het energiemanagement-systeem van die locatie nooit overbelast wordt. Zo kan je toch al je werknemers en bezoekers een optimale laadservice bieden of inregelen dat het wagenpark ’s nachts wordt opgeladen. En omdat ook nagenoeg alle Europese laadpassen toegang hebben op het Allego-netwerk kunnen zowel klanten als bezoekers – naast de eigen werknemers – gebruikmaken van de beschikbare laadpaal-infrastructuur.”
Balans in je distributienet
Sander: “Met onze palen en infra houd je altijd balans in het distributienet. Dat kan doordat de stroomvraag van elektrische auto’s op een slimme manier op afstand in evenwicht wordt gebracht met de beschikbare stroomcapaciteit van de netaansluiting op de eigen locatie. We gebruiken analysetools die werken met algoritmes en kunnen 24/7 zien wat de winst voor de automobilist en van de locatie-eigenaar is. Met een soort volumeknop kunnen we het opladen aan- of uitzetten of sneller of langzamer laten lopen, zodat alle energie optimaal gebruikt wordt voor het pand en het opladen. Ook kan je zelf met de Elektrisch Vervoer-Cloud, een gebruiksvriendelijke online portal, de laadinfrastructuur 24/7 makkelijk zelf beheren en monitoren. En via onze selfservice portal voor e-rijders kunnen je werknemers of klanten eenvoudig hun thuislaadpunt en de installatie ervan bestellen en configureren. Zelfs voor leaserijders hebben we oplossingen. Allego zorgt daarbij altijd voor de selectie, de installatie en het onderhoud van de juiste laadoplossing thuis of op het bedrijfsterrein.”
Samenwerking in regio Arnhem-Nijmegen
Als regio Arnhem-Nijmegen mogen we trots zijn op dit met e-mobility bedrijf. Allego ontstond in 2013 vanuit een garage in Nijmegen, werd later Alliander Mobility Services, en is in 2018 weer verzelfstandigd. Het bedrijf timmert als slimme pionier in laadtechnologie en infra de laatste jaren hard aan de weg. Arne: “We werken veel samen in de regio, waaronder gemeente Arnhem en gemeente Nijmegen en de HAN (Hogeschool Arnhem-Nijmegen). Leuk is ook: studenten vinden het fantastisch om bij ons te mogen werken en opvallend veel stagiairs en trainees blijven na hun opleiding bij ons ‘plakken’!
Het bedrijf is onlangs geselecteerd om in ’t Consortium Corridor Betuwe Elektrisch (CCBE) de stedelijke bevoorrading te elektrificeren. Arne: “Na passagiersvoertuigen de volgende stap.”
Meer weten? Kijk op Allego.
Arnhem BusinessMobiliteit