Marlies Schuiling
14 maart 2024
‘Als ik niet elk jaar iets nieuws leer, steekt de onrust de kop op’
“Ik ben geboren en getogen in het Betuwse Driel en ben de jongste uit een gezin van vier kinderen. Ik heb twee oudere zussen en één broer. Mijn broer had het niet altijd even makkelijk met drie zussen, er werd gevraagd én ongevraagd advies gegeven over hoe hij zich moest kleden en wat voor liefdesbriefjes hij moest schrijven om meisjes in te palmen. Daar waren we heel goed in, maar zijn vriendinnetjes hadden het daardoor niet altijd gemakkelijk bij ons”, lacht Marlies. Op serieuze toon vervolgt ze: “In 2007 overleed plotseling mijn oudste zus en zes weken later haar partner. Daardoor heb ik twee super leuke bonusdochters. Met Dirk-Jan heb ik bovendien twee geweldige zonen: Bauke van vierentwintig en Hessel van zesentwintig jaar. Beiden de zesde generatie van Uitvaartverzorging Kramer. Hessel werkt volledig in het bedrijf, Bauke valt af en toe in. Marlies woont in Rozendaal met haar jongste zoon en haar twee honden. Precies tussen alle vier de vestigingen van Kramer in, Arnhem, Velp, Apeldoorn en Westervoort.
Uitvaartverzorging Kramer bestaat al sinds 1885 en is ooit gestart door een voorvader van DirkJan en in 1999 namen hij en Marlies het bedrijf over van zijn ouders. Toentertijd was het qua omvang een fractie van wat het nu is, maar het familiaire karakter ervan is altijd blijven bestaan. En zoals bij zoveel familiebedrijven worden medewerkers die feitelijk geen familie zijn, tóch zo gezien. Het verloop onder de medewerkers is minimaal. Twee collega’s zijn eigenlijk al lang met pensioen, maar willen nog niet thuis blijven zitten. Ze hebben heel veel ervaring en wij willen ze eigenlijk ook nog niet missen.
De Kramer Familie
“We noemen ons team ook letterlijk ‘de Kramer Familie’”, aldus Marlies. “We zijn close met elkaar, de lijntjes zijn heel kort en iedereen kan voor elkaar invallen als de nood aan de man komt. Iedereen kan bijvoorbeeld een uitvaart regelen en voorgaan, rouwauto’s rijden en overledenen verzorgen. In coronatijd was dat natuurlijk ideaal.” Marlies vertelt verder dat Uitvaartverzorging Kramer heel veel in eigen beheer heeft. Denk dan onder meer aan een eigen drukkerij, wagenpark en kistvoorraad. “We kunnen daardoor altijd goed anticiperen en inspringen op onvoorziene situaties. Daarnaast kunnen onze uitvaartverzorgers het maximale leveren om een uitvaart heel mooi te maken omdat er achter de schermen een heel team klaar staat om te helpen. We hoeven niet voor elk wissewasje in overleg met elkaar en daar zit echt onze kracht.” Jaarlijks volgen we ook diverse uitvaart-gerelateerde trainingen zodat we altijd maximaal de nabestaanden kunnen informeren. Tevens bezoekt Marlies jaarlijks de internationale uitvaartbeurzen zodat zo ook op de hoogte blijft op internationaal gebied. Kramer is aangesloten bij SIFH, dat is een internationale netwerkclub voor familiebedrijven in de uitvaartzorg en de SIFH organiseert jaarlijks een conferentie in diverse Europese landen. Tot de Kramer Familie behoren ook Marlies’ haar twee honden Bob en Jack. Ze gaan altijd mee naar kantoor en zorgen voor de nodige gezelligheid en afleiding.
Alles voor de liefde…
Marlies was eenentwintig toen ze Dirk-Jan leerde kennen. “Ik werkte twee jaar in Spanje voor Sol Hotels en kwam hem tijdens een vakantie in Nederland tegen tijdens het uitgaan.” Marlies had altijd voor ogen ooit bij de politie te gaan werken, maar volgde bij nader inzien een opleiding tot hostess en kwam in de wereld van het toerisme terecht. “Realist als ik ben, zag ik mezelf dat werk niet meer doen als ik dertig zou zijn. Dus volgde ik een opleiding tot directiesecretaresse. En ook al was ik er heilig van overtuigd weer terug te keren naar Spanje, uiteindelijk bleef ik voor Dirk-Jan hier.” Ze liet daar zelfs een droombaan voor schieten. “Ik zou vanuit mijn nieuwe functie hotels voor de Holland International-gidsen mogen controleren. Om te beoordelen of ze wel gidswaardig zouden zijn. Je begrijpt wel dat die hotels me met alle égards ontvingen. Hoewel Dirk-Jan en ik geen stel meer zijn, zijn we nog altijd beste vrienden. Wij werken samen en ondernemen met het hele gezin nog veel leuke dingen. Voor ons werkt dit.”
Bezig bijtje
Na zes jaar als directiesecretaresse te hebben gewerkt voor de financieel directeur van Heinz in Elst, ging Marlies na de bevalling van Hessel aan de slag voor Uitvaartverzorging Kramer. Het team bestond in het begin uit Dirk-Jan, zijn moeder, een administrateur en één uitvaartverzorger. Vandaag de dag werken er vierentwintig mensen bij onze uitvaartonderneming. Als dochter van een brood- en banketbakker wist ze wel van aanpakken. En voor dag en dauw opstaan en ’s avonds pas thuiskomen nadat alles af is, was ze al gewend. Naast het reguliere werk dat bij een uitvaartonderneming komt kijken, verzorgt Marlies ook de styling van de vier locaties van Uitvaartverzorging Kramer. Dat doet ze zowel binnen als buiten de panden. Ik moet zeggen: het oogt echt sfeervol. Het gevoel dat ik er krijg, is huiselijk en warm. Dat kan zelfs troost bieden in een tijd dat je het gevoel van intimiteit en vertrouwdheid zo hard nodig hebt. “Mijn grootste hobby is het volgen van trainingen. Van kookcursus en bloemschikken tot interieurstyling en tuinarchitectuur, duiken, media trainingen, management en uitvaart-gerelateerde trainingen… elk jaar wil ik een nieuwe training volgen. Doe ik dat niet, dan word ik erg onrustig.” In de ruimte waar we zitten, hangt kunst van Marlies, want schilderen doet ze ook al. Verder gaat Marlies ook weleens alleen op vakantie met of zonder haar oude campertje. Dat tripje vindt plaats náást de jaarlijkse vakanties met het gezin. Een van haar laatste bestemmingen was drieënhalve week India.
Verrijkend
Door het volgen van trainingen investeert Marlies in haar persoonlijke ontwikkeling. Tijdens de mooie reizen die ze maakt kan ze weer helemaal opladen en verrijkt ze haar leven op een ontspannen manier. Maar denk maar niet dat Marlies het daarbij laat. Ook de ontwikkeling van haar omgeving vindt ze belangrijk. “Zowel het bedrijf als ikzelf zijn erg begaan met mensen die wat minder bedeeld zijn. Als bedrijf verzorgen we regelmatig uitvaarten in opdracht van diverse gemeentes. Dat zijn uitvaarten voor mensen die daar geen geld of opdrachtgever voor hebben. Ik vind het ontzettend belangrijk dat ook zij een waardig afscheid krijgen. Vaak verzorg ik deze uitvaarten zelf en zorg dan altijd voor een persoonlijk woord, muziek, gedichten en bloemen.”
Emotioneel zwaar
In principe verzorgt Marlies sporadisch uitvaarten. “Alleen als mensen expliciet naar mij vragen. Afgelopen zomer waren dat drie emotioneel hele zware uitvaarten. Eerst een hele goede vriend van ons. Daarna overleed mijn neef heel plotseling. Dat was heel zwaar, zowel privé als ‘zakelijk’. En niet lang dáárna moesten we afscheid nemen van de man van een sportvriendin van me. Het verdriet van de anderen raakt me enorm. Ik doe het met alle liefde, maar ben daarna helemaal gesloopt. Vandaar al die hobby’s denk ik, daar krijg ik weer positieve energie van. Naast golf ga ik naar de sportschool voor fitness en boksen. Ook skiën vind ik fantastisch en probeer dit nog zo lang mogelijk te blijven doen. Ik ben nu vijfenvijftig en ben benieuwd hoelang mijn knieën dit nog leuk gaan vinden.”
Maatschappelijk nauw betrokken
De sociale inslag van Marlies vind je ook terug in haar bestuursfunctie bij Inner Wheel Arnhem Geldria. Deze serviceclub is een club van zelfbewuste en maatschappelijk betrokken vrouwen die de wereld een beetje beter willen maken. Dit gebeurt door het verlenen van financiële en fysieke steun aan goede doelen en aan elkaar. “Jaarlijks organiseert de serviceclub een aantal projecten waarvan de opbrengst gaat naar een van tevoren gekozen goed doel.”
Anderen een thuis geven
Verder verzorgt Marlies de website voor Stichting Blink. Deze stichting wil door geplande en spontane acties het leven van jongeren die op een jeugdzorglocatie wonen iets comfortabeler maken. De stichting wil hen het gevoel geven dat er aan hen gedacht wordt en probeert hen te helpen een stapje verder te komen in de maatschappij. “Blink ondersteunt jongeren die vanwege een licht verstandelijke beperking of ernstige gedragsproblematiek in een gezinsvervangende instelling wonen en vanuit thuis onvoldoende materiële steun krijgen. In het verleden heb ik er erg veel voor gedaan nu alleen nog het onderhoud van de website, want mijn agenda was overvol aan het raken.” En wat een passend thuis aangaat, is Marlies ook nog actief in de cliëntenraad van Zorgresidence Regina in Velp. “Men is er gespecialiseerd in hulp voor mensen met Alzheimer. Daar woont ook de moeder van Dirk-Jan.”
Ondernemer van het jaar
“Twee jaar geleden werd ik Ondernemer van het Jaar en werd ik gevraagd als secretaris in het bestuur van Ondernemend Westervoort. Aangezien ik moeilijk ‘Nee’ kan zeggen, doe ik dat sindsdien met veel plezier”, lacht Marlies. “Het is ontzettend leuk en op deze manier leer ik de gemeenschap veel beter kennen. Verder ben ik aangesloten bij RAN Business, en dan met name bij de jaarlijkse golfcompetitie. Dirk-Jan gaat meestal naar Business Meets.” Het sociale karakter van Marlies kun je gemakkelijk doortrekken naar het familiebedrijf. Familiebedrijven voelen zich van oudsher maatschappelijk betrokken. Medewerkers zijn doorgaans afkomstig uit de eigen regio en sponsoring van het plaatselijke verenigingsleven lijkt ontstaan te zijn binnen het familiebedrijf, zeker in landelijke gebieden.
Scharniermomenten in het leven
Ik vraag of Marlies ook nog wel eens tijd heeft om te slapen als ze vertelt dat ze onlangs óók nog buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) in Rozendaal geworden is en afgelopen zomer onder andere haar nichtje heeft getrouwd. “Ik trouw mensen en dat is echt héél erg leuk! Je mag even in het leven van een ander kijken. Het voorgaan bij een bruiloft of in een uitvaart kent een aantal belangrijke overeenkomsten. Beide zijn scharniermomenten in het leven.” Eén verschil is dat een uitvaart van a tot z geregeld wordt door ons. Je bent er van tevoren én nadien dagen erg druk mee. Als BABS heb ik een paar keer een gesprek met het toekomstig echtpaar en kom pas op de dag van de bruiloft écht in actie. Aan de ceremoniemeester de schone taak al het overige te regelen.” Zowel voor een bruiloft als uitvaart geldt: je kunt het nooit meer overdoen. Marlies vindt het mooi dat mensen je een dergelijke plechtigheid toevertrouwen. En ik vind het bijzonder dat Marlies haar persoonlijke verhaal aan ons toevertrouwt.
Meer weten? Kijk op Uitvaartverzorging Kramer.
Business Woman