Artikelen
5 mei 2021
‘Als je het terrein vanaf het water bekijkt, zie je een heel andere wereld’
Het is een van de grootste binnenhavens van het land: de haven van Nijmegen. Klinkt niet bekend? Lees dan snel verder en laat u verrassen. Sandra Hagenbeek en Gerard Jansen van Bedrijvenvereniging TPN-West vertellen graag over de ‘Port of Nijmegen’. Aanvullend licht Ton Theunissen graag de duurzame initiatieven op het bedrijventerrein toe.
Port of Nijmegen is hét logistieke knooppunt tussen Rotterdam en Duitsland én een stimulator van duurzame economische ontwikkelingen. Gerard is de onlangs aangestelde Regisseur van de Port of Nijmegen. “Nijmegen is de logistieke hotspot en beschikt over een multimodaal vervoerssysteem via weg, water en spoor. Vanwege de unieke ligging aan het Maas-Waalkanaal is het bedrijventerrein zowel via de Maas als de Waal goed bereikbaar.” Door de directe aansluiting met de Waal en de omliggende snelwegen A50 en A73 heeft de haven van Nijmegen uitstekende verbindingen met de zeehavens en het Duitse achterland. En via de Maas is het zuiden naar Frankrijk en België bereikbaar. Gerard: “Bij lagere waterstanden op de Waal kunnen dieper geladen schepen de kanaalhavens altijd bereiken via de Maas. Door een in het Maas-Waalkanaal gereguleerd waterpeil is het havengebied altijd toegankelijk voor zowel vierlaagse containervaart als voor alle andere binnenschepen.”
1300 WERKNEMERS
Het Nijmeegse havengebied is ontstaan in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Dat is relatief nieuw, vertelt Gerard. “In de jaren zestig en zeventig zijn de vaargeulen nog verbreed, waardoor er ook op dit moment nog steeds grote schepen kunnen worden ingezet.” En dat gebeurt ook veel, want de Port of Nijmegen is niet alleen groot, het is er ook druk. Parkmanager Sandra: “Er zijn veel watergebonden bedrijven op het bedrijventerrein. Die samen een totaal van zo’n 1300 werknemers aan het werk houden.”
De laatste jaren is er wel wat te weinig onderhoud geweest aan de haven. Gerard noemt met name het uitdiepen van de vaargeulen. “Dat is een belangrijke klus als je alle mogelijke schepen wilt blijven ontvangen. Maar dat kost veel geld. De gemeente heeft toegezegd een deel te betalen, wij kijken nu samen waar we het overige geld vandaan kunnen halen.”
VERDUURZAMING
Het bedrijventerrein inclusief het havengebied zet sterk in op verduurzaming. Kortetermijndenken is niet handig als je zo’n grote en intensief gebruikte haven moet runnen. Daarom werkt Bedrijvenvereniging TPN-West samen met én voor de bedrijven gevestigd op het terrein. Sandra: “Door inventarisatie op materialen, rest- en energiestromen komen we tot een gebiedsanalyse. Met dit inzicht worden nieuwe collectieve projecten gestart.”
CIRCULAIR EN ENERGIEBEWUST
Duurzaamheidsspecialist Ton vult aan: “Ons motto is: samen circulair en energiebewust. Dat wil zeggen dat we zuinig omspringen met energie, de transitie maken naar duurzame energie, en materialen zoveel mogelijk proberen te hergebruiken.” Dat is de opgave waar een toekomstbestendig bedrijventerrein voor staat. En we zullen het met zijn allen moeten doen, vertelt Ton. Om die reden is er een Duurzaamheidsteam opgericht, dat verschillende initiatieven is gestart. “Er is al een pilot gestart voor het hergebruik van ict-apparatuur. Bedrijven kunnen hun apparatuur een tweede leven geven door het ter beschikking te stellen voor mensen met een kleine beurs of scholen. Dit breiden we in samenwerking met Remondis en Suez uit met inzamelingsprojecten voor o.a. piepschuim en kantoorartikelen.” Verder worden bedrijven gestimuleerd een energiescan te doen, om duidelijk te krijgen aan welke eisen ze moeten voldoen, en wat ze nog meer kunnen doen. “Samen met bedrijven op het terrein kan de ondernemer ondersteund worden in de daadwerkelijke uitvoer van die adviezen.”
COLLECTIEVE VERDUURZAMINGSPROJECTEN
Actief aan de slag zijn met bedrijven zorgt ook voor meer inzicht in de opgaves van het gebied, waarmee nieuwe collectieve projecten kunnen worden gestart. Bijvoorbeeld door collectieve voorzieningen te creëren voor het gebied die ten dienste kunnen staan van de verduurzamingsopgaven. Zo vinden op het terrein van de voormalige Centrale Gelderland al diverse duurzame ontwikkelingen plaats die ook ten goede komen aan het totale bedrijventerrein. Bijvoorbeeld de realisatie van een waterstoftankstation voor vrachtwagens, personenauto’s en later ook voor scheepvaart.
NIEUWE WEBSITE
Om mensen en bedrijven te informeren over het havengebied is pas geleden de website www.portofnijmegen.nl gelanceerd. Gerard: “Ik wil dat iedereen in Nijmegen de Noord-Oost Kanaalhaven leert kennen. Onder andere zodat mensen denken: hé, een haven, misschien is daar wel werk voor mij! Maar vooral ook omdat dit gebied het waard is om te leren kennen. De haven van Nijmegen is een fantastisch stukje onontdekt Nijmegen – zeker als je het vanaf de waterzijde bekijkt.”
Meer weten? Kijk op TPN West of Port of Nijmegen.
Nijmegen Business