Artikelen
21 april 2021
‘Als ondernemers kansen zien, pakken ze die’
Transparant, duidelijk, actiegericht, uit het hart en in verbinding met ondernemers, kennisinstellingen en inwoners. Dat typeert Monique Esselbrugge, wethouder in Nijmegen voor onder meer financiën en economie. Net als ondernemers houdt ze van aanpakken. Sámen aanpakken wel te verstaan, want daar ligt volgens haar de kracht van de Nijmeegse ondernemers en economie. Wat zijn haar ambities, welke ervaringen heeft ze met ondernemers en hoe is het om wethouder te zijn in een periode vóór, tijdens en – hopelijk snel – na corona?
WAAROM WETHOUDER IN NIJMEGEN?
“Ik heb zo’n dertien jaar lokale en provinciale bestuurders geadviseerd. Voor mij was de stap naar zelf een bestuurlijke positie innemen logisch, omdat ik merkte dat ik iets toe kon voegen. Ik voelde een enorme drang om juist als bestuurder te laten zien dat lef om anders te denken en echt samen te werken met de stad mooie dingen kunnen opleveren. Daarom past de portefeuille economie goed bij me. Ondernemers zijn creatief, tonen durf en zijn soms een tikje dwars. Als ze kansen zien, pakken ze die. Dat koester ik. De keuze voor de regio Nijmegen had ik al gemaakt vóór ik wethouder werd. Nu woon ik in de stad, daarvoor al jarenlang om de hoek in Malden.”
“ Verbinden en buiten de gebaande paden treden is voor mij echt de essentie van wat we als gemeente moeten doen ”
WAAR ONTSPANT U ALS U NIET WERKT?
“Mijn agenda zit meestal bomvol, maar als het even kan ga ik hardlopen. Heerlijk om je hoofd leeg te maken. Daarnaast hou ik van golf, een leuk concert en een avondje gezelligheid in de kroeg op z’n tijd. Dat kan nu helaas niet. Net als veel Nijmegenaren snak ik ernaar, maar we moeten nog geduld hebben.”
WAT VOEGT U TOE AAN ONDERNEMEND NIJMEGEN?
“Verbinden en buiten de gebaande paden treden is voor mij echt de essentie van wat we als gemeente moeten doen. Ik hou niet van hokjesdenken. Niet binnen de gemeente, maar ook niet in de samenwerking met andere partners. Mijn partijgenoot Hans van Mierlo zei dat hij altijd zin had om etiketten ergens vanaf te pulken. Dat heb ik dus ook, want juist uit onverwachte ontmoetingen en op snijvlakken van disciplines ontstaat innovatie en actie. Verbind bijvoorbeeld onderwijs, kennisinstellingen, ondernemers en overheid meer met elkaar. Op die manier kwam onder meer de Dutch Technology Week naar Nijmegen en hebben we met ondernemers ambitieuze plannen voor de binnenstad in de steigers gezet die we nu ook echt kunnen gaan uitvoeren.”
UW AANPAK OM EEN ECONOMISCHE VISIE TE MAKEN WAS NIEUW?
“Ik wilde geen traditionele economische visie maken waarbij mijn ambtenaren en ik opschrijven wat belangrijk is en pas daarna mogen ondernemers en gemeenteraad er ook nog iets van vinden. Ik wilde een beter product, vanuit gezamenlijkheid. Een economisch toekomstplan van, door en voor ondernemers. Goede initiatieven en ideeën voor kansrijke samenwerkingsverbanden vlogen me namelijk om de oren tijdens mijn werkbezoeken. Daarom zijn we gestart met grote inspiratiebijeenkomsten en werksessies met ondernemers, kennisinstellingen, raadsleden en ambtenaren. Dat leverde al meteen een schat aan ambities en concrete acties op. In de periode daarna hebben we samen een plan gebouwd. En dat bleek echt iets los te maken, want inspreken op een gemeentelijke visie is toch echt iets anders dan een plan samen bedenken en er dan ook met z’n allen voor staan en gaan. Ook nu in coronatijd blijven we nadenken over kansen en werken we nog steeds gezamenlijk aan een toekomstbestendige economie. Dat is nu niet zo eenvoudig, maar half maart zaten we nog met ondernemers uit de stad in een digitale sessie om acties te bespreken. Dat laat de Nijmeegse veerkracht en saamhorigheid zien.”
“ Ook nu in coronatijd blijven we nadenken over kansen ”
HOE HELPT DE GEMEENTE ONDERNEMERS IN CORONATIJD?
“Ik spreek iedere dag ondernemers die een groot deel van hun omzet zijn kwijtgeraakt door coronamaatregelen. Sommigen redden het helaas niet, maar gelukkig zijn er veel ondernemers die het met kunst- en vliegwerk lukt om het hoofd boven water te houden. Het valt me trouwens op dat de meeste mensen vooral hun zorgen aan me kwijt willen. Als lokale overheid hebben we ook niet de middelen om al die problemen weg te nemen, maar we moeten wel zo flexibel mogelijk meedenken en samen met ondernemers zoeken naar manieren om deze rotsituatie te overleven. Zo hebben we met een aantal ‘noodpakketten’ extra ruimte werd gecreëerd voor directe, praktische ondersteuning van ondernemers. Dat varieert van het ondersteunen van coronaproof events als Nest in het Park tot campagnes voor ‘support your locals’ en van digitaliseringsvouchers voor het MKB tot het inrichten van een centraal punt waar ondernemers met al hun vragen of voor ondersteuningsregelingen terecht kunnen, Daarnaast investeren we bijna 25 miljoen euro in projecten die nu voor werk zorgen, maar die ook een lange termijn effect hebben. Dat is belangrijk, want deze crisis gaat een keer voorbij, dus moeten we aan de toekomst blijven werken. Dat hoor ik van veel ondernemers die juist nu vooruit denken. Digitalisering, andere businessmodellen, scholing en omscholing, nieuwe samenwerkingsverbanden, allemaal zaken waar nu extra veel beweging in zit. Daar kunnen we als overheid bij helpen.”
Contact met het ondernemerspunt Nijmegen of een gemeentelijke accountmanager? Kijk dan op Nijmegen.
Nijmegen Business