Radboud Oncologie Fonds
23 mei 2022
Ambitieus in onderzoek naar kanker
Het nieuws komt vaak als een donderslag bij heldere hemel. In de spreekkamer van het ziekenhuis krijgt één op de drie personen het een keer in zijn of haar leven te horen. Omgerekend zijn dat in Nederland ruim 300 mensen per dag die de diagnose krijgen… Kanker. De overlevingskans van mensen met kanker neemt gelukkig toe. Dat komt door onderzoek naar kanker. Ook in het Radboudumc wordt veel onderzoek naar kanker gedaan.
Oncologie is één van de belangrijkste speerpunten in het Radboudumc. Hier werken artsen, onderzoekers en patiënten samen aan een toekomst waarin mensen niet meer hoeven te overlijden aan kanker. Het Radboud Oncologie Fonds, één van de goede doelen in het Radboudumc draagt hieraan bij door het zoeken van funding voor het onderzoek’’, aldus Marieke Kokkeler, manager van het Radboud Oncologie Fonds. Dit fonds zet zich dagelijks in om onderzoek naar kanker in het Radboudumc mogelijk te maken.
Het Radboud Oncologie Fonds focust zich met name op pilotonderzoeken. Marieke: “Dit is innovatief onderzoek waarbij een in theorie bedachte oplossing, zoals een nieuwe behandeling, voor het eerst op kleine schaal wordt onderzocht. Juist deze pilotonderzoeken zijn zo belangrijk in het forceren van een doorbraak. Als hier namelijk veelbelovende resultaten uit komen, kunnen ze een springplank zijn voor veel grootschaliger vervolgonderzoek.”
Er is meer winst te halen
Een van de pilotonderzoeken die veel belovend is, is het PROMPTonderzoek naar prostaatkanker. Artsen en onderzoekers hebben via DNAonderzoek weten te achterhalen dat bij sommige vormen van prostaatkanker hetzelfde gen als bij borstkanker voorkomt. Door deze patiënten te behandelen met een medicijn tegen borstkanker is bij een aantal patiënten de tumor fl ink geslonken. Hierdoor hebben deze patiënten een beter perspectief gekregen. Het is bijzonder goed nieuws dat er nieuwe, vaak nog experimentele, behandelingen voor kanker zijn. Patiënten die tot voor kort niet meer behandeld konden worden of een beperkte kans op een lange levensverwachting hadden, blijken soms door bepaalde behandelingen veel langer te leven dan vooraf was gedacht. Dat is winst. Het Radboud Oncologie Fonds vindt dat dat nog beter kan.
Het Radboud Oncologie Fonds bestaat dit jaar 10 jaar. Vanaf 2013 zijn zij ook gestart met het opbouwen van het netwerk ‘Ondernemers tegen Kanker’. Inmiddels hebben zij een groot aantal Zakenvrienden aan zich weten te binden. Marieke: “Iedere zakenvriend heeft zijn eigen reden om aan te sluiten bij ons netwerk. Helaas hebben veel van hen in hun eigen omgeving ook te maken met de ziekte. Bij sommigen is dat binnen de familie, maar het kan ook zijn dat één of meerdere werknemers zijn getroff en door de ziekte. We zien dan vaak dat ze niet willen toekijken maar écht iets willen doen. Ondernemers vertalen dat vaak door Zakenvriend te worden. Het is hartverwarmend om te zien hoe betrokken onze Zakenvrienden zijn. We hebben zelfs een Zakenvriend die een groot deel van zijn trucks belett erd heeft met ons Zakenvriendenlogo.” Zakenvrienden investeren in een specifi ek onderzoeks thema, zoals darmkanker of immunotherapie. Zo dragen ze bij aan het terugdringen van kanker, inspireren ze hun directe omgeving én geven ze een gevoel van steun aan patiënten in hun directe omgeving.
Ondernemers inspireren
Speciaal voor hun zakelijke relaties organiseert het Radboud Oncologie Fonds regelmatig Zakenvriendbijeenkomsten. Marieke: “Omdat wij zo blij zijn met hun steun willen wij hen op die manier bedanken. Tijdens deze bijeenkomsten proberen wij altijd iets bijzonders te organiseren waarmee we onze relaties kunnen inspireren. Dit kan bijvoorbeeld een arts zijn, die vertelt over de laatste stand van zaken omtrent onderzoek en behandelingen van kanker. Maar we hebben ook wel eens een bezoek gebracht aan het helideck, of werd uitgelegd hoe de beste voedingssamenstelling wordt bepaald om het herstel van patiënten daarmee te bevorderen. Natuurlijk konden ze dat ook terplekke proeven.”
Wat als we samen de toekomst van kankerpatiënten veranderen
Kanker is nog steeds niet gemakkelijk te genezen. Onderzoek heeft er mede aan bijgedragen dat het gemiddelde aantal kankerpatiënten dat 5 jaar na diagnose nog in leven is, is gestegen. Dat was in 1949 gemiddeld 25% en dit percentage is sindsdien gestegen naar gemiddeld 64%. De kennis over kanker neemt steeds verder toe. De ziekte kan beter worden opgespoord en behandelingen zijn veiliger en eff ectiever. Daarmee is ook de kwaliteit van leven voor patiënten verbeterd. Voor het fonds reden om zich nog steeds sterk te maken voor onderzoek naar kanker. Marieke: “Natuurlijk kunnen wij dit niet alleen. Onze ambitieuze artsen en onderzoekers hebben ieders hulp daarbij hard nodig. Het zou toch fantastisch zijn als we samen met onze donateurs en zakenvrienden een nog grotere vuist kunnen maken tegen kanker. Zoals een donateur onlangs verwoordde: “Dichterbij een oplossing kun je bijna niet komen’’.
Meer weten? Kijk op Radboud Oncologie Fonds.
Nijmegen BusinessGoede Doelen