Artikelen
4 mei 2017
Arbeidsontwikkelbedrijf flinke stap dichterbij
De gemeente Arnhem heeft de afgelopen maanden gewerkt aan het raamwerk voor een arbeidsontwikkelbedrijf. Hiermee wordt de werkgelegenheid van de Arnhemmers die nu nog met een sw-dienstverband bij Presikhaaf Bedrijven werken gegarandeerd. Daarnaast gaat dit bedrijf inwoners helpen die tijdelijk of structureel begeleiding nodig hebben bij arbeidsbemiddeling en -ontwikkeling. Het arbeidsontwikkelbedrijf kan ook werk organiseren voor de inwoners van regiogemeenten. De start brengt frictie- en aanloopkosten met zich mee die zijn geraamd op 11,3 miljoen euro. Het college stelt de raad voor in te stemmen met het verder ontwikkelen en uitvoeren van het bedrijfsplan.
Op dit moment werken tien gemeenten samen rondom de uitvoering van de Wet Sociale Werkvoorziening (Wsw), te weten Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rijnwaarden, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar. Presikhaaf Bedrijven is verantwoordelijk voor het werkgeverschap van zo’n 2.600 sociale werkvoorzieningsmedewerkers. Ruim de helft daarvan is Arnhemmer. Wethouder Ine van Burgsteden: “De gemeente Arnhem wil graag een goede plek voor haar sociale werkvoorzieningsmedewerkers en kansen bieden aan een bredere groep inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. De toekomst van Presikhaaf Bedrijven is te onzeker. Daarom besloten we in december 2016 tot dit alternatief.”
Werk en arbeidsontwikkeling gaan hand in hand
In het arbeidsontwikkelbedrijf gaan werk en arbeidsontwikkeling hand in hand. Naast de huidige Arnhemse sociale werkvoorzieningsmedewerkers wil de gemeente via het arbeidsontwikkelbedrijf ook andere Arnhemmers kansen bieden door een ontwikkeltraject of passend werk te organiseren. Hiervoor gaat de gemeente haar participatie aanpak in de wijken, dichtbij de leefsituatie van Arnhemmers versterken. Wethouder Ine van Burgsteden: “Werk is essentieel voor mensen. Iedereen heeft talenten die ontwikkeld en benut kunnen worden, maar niet iedereen kan de stap naar werk zelf zetten. Werk wordt zoveel mogelijk gevonden en uitgevoerd op de werkvloer van reguliere werkgevers. Werkgevers kunnen het arbeidsontwikkelbedrijf ook gebruiken om hun sociaal werkgeverschap in te vullen.”
Transitie
Het arbeidsontwikkelbedrijf biedt ook regiogemeenten de mogelijkheid mede-eigenaar te worden of een dienstverleningsovereenkomst af te sluiten. Dit zorgt ervoor dat de transitie van Presikhaaf Bedrijven naar het arbeidsontwikkelbedrijf rustig kan verlopen, voor zowel de medewerkers als de werkgevers. In het voorstel nodigt Arnhem de buurgemeenten concreet uit. De gemeente Arnhem gaat het bestuur van Presikhaaf Bedrijven voorstellen de bedrijfsactiviteiten over te dragen aan het arbeidsontwikkelbedrijf.
Meer informatie over het arbeidsontwikkelbedrijf is te lezen in de raadsstukken.
Bron: Gemeente Arnhem
Arnhem Business