Artikelen
10 april 2014
Arbo meets Legal: ‘Werkgever, spreekt u de taal van de rechter?’
Op 17 april 2014 staan Van den Wildenberg & Van Halder advocaten én De Bedrijfspoli weer voor u op het podium van het Lindenberg Theater. Het theater wordt omgetoverd tot een heuse rechtszaal waarin een echte rechter – een raadsheer van het gerechtshof ’s-Hertogenbosch – recht zal spreken.
Op die dag zullen een aantal procedures worden nagebootst zoals deze zich daadwerkelijk in de praktijk hebben voorgedaan. De advocaten van Van den Wildenberg & Van Halder zullen de belangen van werkgever en werknemer behartigen. De bedrijfsartsen van De Bedrijfspoli en een psychiater zullen als deskundigen worden opgeroepen. Daarbij mag u als werkgever niet ontbreken.
Tijdens deze rechtszaken zullen verschillende onderwerpen waarmee u als werkgever kunt worstelen de revue passeren: uw werknemer disfunctioneert, waarna de diagnose autisme wordt gesteld. Of een burn out. Een ander valt regelmatig uit door obesitas. Of als gevolg van een alcohol- of drugsprobleem. Verslavingsproblematiek, persoonlijkheidsstoornissen, voorbeelden te over. Maar wanneer is er nu sprake van ziekte, wanneer van disfunctioneren? Hoe dient u, als werkgever, hiermee om te gaan? Wij geven de antwoorden in een wervelende én leerzame theatershow.
Gedurende deze procedures mag u als werkgever meedenken en meebeslissen. Zo mag het publiek de uitspraak voorspellen. U wordt in de gelegenheid gesteld vragen te stellen aan de rechter, advocaten of bedrijfsartsen. Aan het einde van iedere rechtszaak krijgt u van ons een aantal praktische tips, die u direct binnen uw organisatie in de dagelijkse praktijk kunt toepassen. Hierbij een voorproefje van de procedures die zullen worden nagebootst:
1. Is verslaving aan alcohol een ziekte?
De casus speelt zich af bij een instelling in de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg. Er geldt een protocol waarin staat dat het de werknemer verboden is onder invloed van alcohol op het werk te verschijnen. De werkneemster, een maatschappelijk werker, krijgt een officiele waarschuwing omdat ze tijdens het werk naar alcohol ruikt. Twee maanden na deze waarschuwing dreigt de werkneemster zelfs haar leidinggevende iets aan te doen, waarop een tweede waarschuwing volgt. Het alcoholgebruik blijft steeds terugkeren. Voor werkgever is de maat vol: hij wil van de werkneemster af, het liefst zonder enige ontslagvergoeding en dient een ontslagverzoek in bij de kantonrechter. De werkneemster meent dat zij chronisch ziek is en daarom niet ontslagen mag worden. Er zijn veel en ook wisselende uitspraken van rechters verschenen over de vraag onder welke omstandigheden verslaving aan alcohol of drugs een (chronische) ziekte is en wanneer iemand wel of niet ontslagen mag worden. Hoe loopt het in dit geval af voor de werkgever?
2. Een leugenachtige werknemer met een burn-out: ontslag op staande voet?
Werknemer is in dienst bij een grote winkelketen als manager operations. Hij moet in zijn functie diverse filialen bezoeken en rapporteert aan zijn leidinggevende welke winkelfilialen hij zoal heeft bezocht. De leidinggevende ontdekt dat werknemer liegt over zijn filiaalbezoeken en roept de werknemer op het matje. De werknemer erkent dat hij niet in de betreffende filialen is geweest en daarover heeft gelogen. Kort daarna wordt hij op staande voet ontslagen. Werknemer verweert zich met de stelling dat hem geen verwijt kan worden gemaakt. Hij had toen al een burn-out en was dus ziek. Leugens konden hem daarom niet worden aangerekend. De zaak komt voor de rechter. Blijft het ontslag in stand of krijgt de werknemer gelijk?
3. Een werknemer met een antisociale persoonlijkheid: ‘ziek zijn’ of ‘zo zijn’?
Werknemer is bij de werkgever in dienst als operator. Een aantal van zijn collega’s hebben bij de leidinggevende aangekaart dat de werknemer intimiderend en dreigend gedrag laat zien, dat zij bang voor hem zijn en niet meer met hem willen samenwerken. Een paar maanden later barst de bom tijdens een feestavond van de ploeg. Voor de collega’s is de maat vol en de werkgever kan niet anders dan ontslag aanvragen. Maar, de werknemer heeft een instelling voor geestelijke gezondheidszorg bezocht en daar is vastgesteld dat hij trekken heeft van een antisociale persoonlijkheid. Volgens de bedrijfsarts is de werknemer daarom volledig arbeidsongeschikt. De werkgever vraagt de rechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden; de werknemer voert verweer en vraagt de rechter het verzoek af te wijzen omdat hij ziek is. Wie gaat dit winnen?
Bent u ook benieuwd hoe het afloopt?
U bent van harte uitgenodigd om op 17 april 2014 voor de rechter te verschijnen. De ontvangst is tussen 13.15u en 13.45u in de foyer van Theater De Lindenberg te Nijmegen.
Deelname is kosteloos en u bent geen griffierecht verschuldigd. Voor het programma verwijzen wij u naar onze website www.arbomeetslegal.nl.
Nijmegen Business