Artikelen
3 juni 2015
Architectenbureau Breure en Janssen renoveert Landgoed Halsaf
Huize Babberich is een monumentaal pand met een lange historie. Arthur de Neree: “Het huis werd in de veertiende eeuw al in allerlei akten vermeld, maar het is onbekend wie de stichter van het kasteel was, toen nog een echt kasteel compleet met ophaalbrug. Het werd in de achttiende eeuw, waarschijnlijk na een brand of een overstroming, afgebroken en vervangen door een landhuis. Een van de adellijke rechten van Halsaf was de duivenvlucht. Op het landgoed is dan ook nog altijd een witte duiventoren uit 1785 te zien. De prachtige historie blijkt ook uit de naam Landgoed Halsaf.”
v.l.n.r. Maarten Jansen, Arthur de Neree en Bas Breure
Het verhaal gaat dat de dienstmeid ‘s avonds alleen in het kasteel aanwezig was. Een groep van zeven rovers wilden die avond naar binnen. De meid legde uit dat ze niet allemaal tegelijk naar binnen konden komen, maar één voor één mochten ze door een opening aan de zijkant van het kasteel naar binnen. Zodra de rovers hun hoofd door de kleine opening naar binnen staken hakte ze hun hoofd er met een zwaard af. Eén snoodaard wist te ontvluchten. Later werd de dienstmeid uitgenodigd door een knappe jongeman voor een ritje met zijn koets over de heide van Babberich. Toen zijn pruik afwaaide herkende de dienstmeid hem als laatste rover en gooide hem van de koets af. Hij viel voor de wielen van de koets en was op slag dood. De geest van de dienstmeid waakt volgens datzelfde verhaal nog steeds over het huis en zijn bewoners.”
Bas Breure (interieurarchitect en bouwkundig ontwerper) en Maarten Janssen (bouwkundig ingenieur) vormen samen Breure & Janssen. Zij verzorgen interieurontwerp, ontwerp van nieuwbouw en verbouw, doen haalbaarheidsonderzoeken, technische uitwerkingen, vergunningaanvragen, maken bestekken en verzorgen offertetrajecten voor nieuwbouw en renovatie. Zoals bij de renovatie van Huize Babberich, in de volksmond beter bekent als Landgoed Halsaf. Arthur de Neree tot Babberich is daarbij hun opdrachtgever.
Exploitatie
Arthur de Neree startte op zijn 26ste al met een horecazaak in Utrecht, momenteel bestiert hij er zes. Bas Breure en Arthur de Neree kennen elkaar al sinds hun schooljaren. Bas: “We hebben met ons bureau Arthur en zijn compagnons bijgestaan bij de innovatie en inrichting van diverse horecapanden, onder andere restaurant Wilhelminapark in Utrecht en restaurant Slangevegt in Breukelen. Daarna hebben we een voormalig pannenkoekenhuis in Babberich in zijn opdracht verbouwd tot grillrestaurant Herberg Halsaf. Vorig jaar zijn we gestart met de planvorming en renovatie van Huize Babberich.” In het oude woonhuis is inmiddels een Bed & Breakfast van start gegaan. Arthur de Neree: ”De zeven kamers zijn met respect voor de monumentale details volledig gerenoveerd. In dit deel van het landhuis zijn twee zalen ontwikkeld die uitstekend zijn te gebruiken voor private dinings, vergaderingen, borrels en recepties. Het Bed & Breakfast vormt slechts een onderdeel van de exploitatie. In de andere vleugel vestigt zich op de begane grond binnenkort een fysiotherapeutische praktijk. De eerste etage wordt ingericht met een Startbootcamp, een initiatief dat we samen met verschillende partners hebben ontwikkeld. Hier worden beginnende bedrijven tot een half jaar begeleid om te werken naar een uitgewerkt ondernemingsplan waarmee een financieringsaanvraag voor de startende onderneming kan worden gedaan.
Eind mei zal de fysiotherapie openen, in september is het de beurt aan het bootcamp. Daarmee is de start gemaakt. We hebben een meerjarenplan ontwikkeld, waarin bijvoorbeeld ook de renovatie van de veldschuur is voorzien. De plannen liggen er dus al. De verwachting is dat we eind van het jaar een volledige horecavergunning voor het totale pand in huis zullen hebben en dan kunnen we bijvoorbeeld grote feesten en partijen organiseren. We beschikken zelfs over een kleine kapel voor trouwerijen.”
Complete dienstverlening
Breure & Janssen is breed georiënteerd. “We werken voor bedrijven en particulieren, onder andere in utiliteit en horeca, zowel binnen als buiten. Dankzij onze veelzijdigheid en flexibiliteit zijn we goed door de crisis gekomen. Onze werkwijze heeft veel voordelen voor onze opdrachtgevers; we zijn een “one stop shop”. Naast diverse bouwkundige projecten zijn we bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor het ontwerp van restaurant en wijnbar Dries & Co in Elst, Bodelaeke in Giethoorn, het interieur van Belvedere in Nijmegen en het Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht.
We beheersen alle facetten van ontwerp, bouw- of renovatietrajecten, van vergunningaanvraag tot haalbaarheidsstudie, van interieurontwerp tot en met bouwbegeleiding. Daarbij is altijd maximale creativiteit binnen de financiële ruimte maatgevend. Wat is dringend noodzakelijk, wat kan in een later stadium worden aangepakt. Zo is het de bedoeling dat de verdere renovatie van Huize Babberich wordt bekostigd uit de exploitatie van de huidige gebruikers. Meedenken met de eigenaren, dat is belangrijk.”
Arnhem Business