Artikelen
25 januari 2018
Arnhem Ambassadeurs: ‘Club van mensen met liefde voor de stad’
Sprookjesfestival, BMX Supercross, Uitboulevard, Warme Winter Weken… Al deze evenementen hebben één ding gemeen: ze kregen bij aanvang een steuntje in de rug van de Arnhem Ambassadeurs. Deze stichting werd in 2006 opgericht om evenementen te ondersteunen die Arnhem op de kaart zetten. Dat is inmiddels uitgegroeid tot een hele waslijst van geslaagde events. “De stad barst van het talent en de goede initiatieven.”
“Het moet gaan om een event dat Arnhem nog niet kent en dat bij voorkeur plaatsvindt in een periode dat er niet al tientallen andere evenementen zijn. Een uniek en creatief idee. Bijvoorbeeld het wereldkampioenschap punniken onder water! Ik noem maar wat.” Bert de Jong gniffelt bij het idee. De voorzitter van de Arnhem Ambassadeurs zag al heel wat unieke projecten voorbijkomen. Uniek én vernieuwend, want dat is één van de criteria om voor ondersteuning in aanmerking te komen. “Geen zoveelste rommelmarkt of fashionfestival; het moet echt een bijzonder project zijn. Als tweede criterium geldt dat het een event is dat Arnhem duidelijk profileert. Tot slot moet een initiatief een aardig potentieel bereik hebben, dus geen bijeenkomst voor veertig mensen in een huiskamer.”
Donatie
Arnhem Ambassadeurs zet zich dus in voor events die ertoe doen. Events die zorgen dat de stad aantrekkelijk is én blijft voor bewoners en bezoekers. Events die Arnhem in de schijnwerpers zetten. Want als de stad floreert is dat voor economie én samenleving een goede ontwikkeling. Zoals de naam al doet vermoeden, draait de stichting op ambassadeurs: mensen met liefde voor de stad die zich op persoonlijke titel aansluiten bij de stichting. De ambassadeur is tegelijkertijd donateur. De Jong: “Ieder van ons legt jaarlijks duizend euro in voor het fonds waarmee we projecten financieren. Je bent ambassadeur vanuit een persoonlijke drive, maar in veel gevallen zijn het mensen die gekoppeld zijn aan grote bedrijven of instellingen in de stad. Vanuit de gemeente is de wethouder van Economische Zaken ook altijd ambassadeur.”
Kennis delen
Behalve een donatie brengen al deze ambassadeurs kennis en ervaring in. Pieter Sonneveld, manager marketing & communicatie bij Dirkzwager en bestuurslid van de Arnhem Ambassadeurs: “Dat is juist het mooie van deze stichting. Van oudsher gaf de stichting steun in de vorm van financiële hulp, maar steeds vaker is de aanvraag helemaal niet op funding gericht. Initiatiefnemers leggen de haalbaarheid van hun idee aan ons voor of benaderen de stichting om mee te denken. Onze ambassadeurs hebben verschillende achtergronden. De één kan iemand op weg helpen met een ondernemersplan, de ander met een sponsoraanvraag of een juridische kwestie. We hopen in de toekomst de aanvraag van een organisatie nog vaker te kunnen koppelen aan een expert van de Arnhem Ambassadeurs. Dat is onze toegevoegde waarde. Overigens, voor ambassadeurs is dit geen verplichting. Kennis delen is mooi, maar alleen als iemand het leuk vindt. Iemand die alleen wil doneren is natuurlijk net zo goed welkom.”
Tegenprestatie
“Naast dit alles bieden de Arnhem Ambassadeurs de initiatiefnemer een groot netwerk,” vult De Jong aan. “Ieder van ons heeft waardevolle contacten, waarmee we een project weer verder kunnen helpen. Wat wij vragen als tegenprestatie? Plaatsing van het logo van de Arnhem Ambassadeurs op diverse uitingen van het project. Dat werkt wervend voor de stichting maar ook voor de organisatie: met ons logo kom je weer bij andere partijen binnen. Meestal is sprake van een co-financiering en hebben de initiatiefnemers ook andere partijen benaderd zoals de gemeente, de provincie of het Prins Bernard Cultuurfonds.” Er is nog een wederdienst: de organisatie moet de ambassadeurs uitnodigen bij de opening van het event of op een ander feestelijk moment. “Voor ons als ambassadeurs weer een mooie gelegenheid om bij elkaar te komen.”
Successen
De opzet is initiatieven in het zadel helpen, dus duurt de ondersteuning nooit langer dan drie jaar en een toezegging geldt voor hooguit één jaar. Daarna wordt de aanvraag opnieuw beoordeeld. De stichting selecteert jaarlijks zes of zeven events uit de aanvragen. Voor 2018 staat de opening van Musis op de agenda. Over andere nieuwe plannen is nog weinig bekend. “We zijn al wel met enkele initiatiefnemers in gesprek, maar hebben nog geen toezeggingen gedaan.” Wanneer is een initiatief voor de Arnhem Ambassadeurs een succes? “Als het na één of enkele jaren onze hulp niet meer nodig heeft. Het World Streetpainting Festival, Cirque de la Liberté, het Sprookjesfestival; we kunnen al heel wat start-ups noemen die inmiddels een succes zijn en op eigen benen staan. Dan kunnen wij onze aandacht weer verleggen naar een nieuw uniek event.”
Groei
Stichting Arnhem Ambassadeurs telt momenteel dertig ambassadeurs. Een mooi aantal, maar de stichting hoopt op korte termijn door te groeien naar de zestig. Hoe meer donateurs, hoe meer initiatieven de stichting kan ondersteunen. Sonneveld: “Veel donateurs vinden het aantrekkelijk dat ze hun donatie inleggen in een fonds. Daarmee kun je grotere initiatieven ondersteunen, dan wanneer je individueel duizend euro schenkt. Het fonds gaat 1:1 naar initiatieven in de stad. Bestuursleden ontvangen geen vergoeding.” De stichting organiseert drie tot vier keer per jaar een Ambassadeursborrel. Deze is ook toegankelijk voor geïnteresseerden in het ambassadeurschap. De data zijn terug te vinden op de Facebookpagina van de Arnhem Ambassadeurs.
Arnhem Business