Artikelen
29 augustus 2014
Arnhem en Nijmegen dienen bidbook in voor Velo-city 2017
De gemeenten Arnhem en Nijmegen hebben het voornemen om in 2017 samen het internationale fietscongres Velo-city te organiseren. Daarom hebben de beide gemeenten, met steun van de Provincie Gelderland en de Stadsregio Arnhem Nijmegen een bidbook ingediend bij de European Cyclists’ Federation (ECF).
Het congres biedt naast kennisdeling ruimte aan bedrijven, kennisinstellingen en overheden om te laten zien wat er op het gebied van fiets gedaan wordt in de regio. Hiermee willen de steden de regio en Nederland internationaal nog meer op de kaart zetten als fietsland nummer 1. In december maakt de organisatie van Velo-city bekend welke stad het congres in 2017 mag organiseren.
Over Velo-city
Velo-city is het grootste fietscongres wereldwijd en trekt in Europa circa 1.500 deelnemers. Het vier dagen durende programma wordt elk jaar door een andere stad georganiseerd. Eens in de twee jaar vindt Velo-city plaats in een Europese stad. De andere jaren elders in de wereld. Bezoekers komen samen om de nieuwste innovaties op het gebied van fiets te bespreken, ideeën uit te wisselen en meer te leren over hoe je steden en regio’s fietsvriendelijk kunt inrichten. Volgend jaar is het congres in de Franse stad Nantes.
Arnhem en Nijmegen internationaal profileren
Het organiseren van een dergelijk congres kost de nodige voorbereiding. “Maar daar krijgen we ook veel voor terug”, laat Herman Kaiser, burgemeester van Arnhem, weten. “Velo-city is het uitgelezen platform om aan de rest van de wereld te laten zien waar de regio op het gebied van fiets mee bezig is. Door de vele media aandacht draagt het bij aan de branding van onze regio. Daarnaast trekt Velo- city veel vooraanstaande professionals op het gebied van fiets. Bezoekers uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden komen samen. Dat zijn potentiële partners voor de toekomst. Op deze manier kan het congres bijdragen aan het (versneld) uitvoeren van projecten rond fietsen. Tot slot heeft de regio Arnhem-Nijmegen een aantal voorbeeldprojecten waar andere Europese regio’s van kunnen leren.”
Arnhem-Nijmegen als fietsregio
Zo zijn de gemeenten Arnhem en Nijmegen in samenwerking met andere betrokken gemeenten en de provincie bezig met het aanleggen van snelfietsroutes: directe fietsverbindingen met weinig obstakels en zoveel mogelijk voorrang voor fietsers. Ook is Gazelle, één van de grootste fietsfabrikanten van Nederland, gevestigd in de regio en loopt de regio voorop met het ontwikkelen van fietsparkeervoorzieningen. “We willen de internationale fietsgemeenschap laten zien hoezeer fietsen is ingebed in onze dagelijkse manier van reizen”, aldus Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. “Nederlanders fietsen overal heen: naar hun werk, naar school, naar de winkel. Dat komt onder andere door onze uitgebreide fietsinfrastructuur. Onze regio krijgt regelmatig bezoek van buitenlandse delegaties die komen kijken hoe wij dat doen. Maar omgekeerd kan het internationale congres ons ook de innovatieve ideeën uit de rest van de wereld brengen.”
De burgemeesters hopen daarom met het indienen van het bidbook Velo-city in 2017 naar de regio te halen. Daarbij hebben zij de steun van het onderwijs en bedrijfsleven. Onder andere de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, de Radboud Universiteit, Royal Haskoning, Arcadis en Alliander hebben aangegeven de kandidaatstelling te steunen. Ook Minister Schulz, de ANWB, NBTC (Holland Marketing), NOC*NSF, Health Valley, Food Valley en de Euregio hebben de kandidatuur schriftelijk ondersteund.
Thema ‘the Freedom of Cycling’
Het is gebruikelijk dat steden die zich kandidaat stellen als organisator van Velo-city een thema kiezen. Arnhem en Nijmegen hebben gekozen voor ‘the Freedom of Cycling’. Vrijheid kent vele facetten en fietsen is een fantastische manier om vrijheid letterlijk en aan den lijve te ervaren.