Artikelen
25 januari 2017
Baker Tilly Berk kent de geheimen van het familiebedrijf
Accountants- en (belasting-)advieskantoor Baker Tilly Berk heeft veel familiebedrijven als klant. Sinds de oprichting in Nijmegen in 1914 is dat zo gegroeid, vertelt Kees van Dijk, één van de partners van de Nijmeegse vestiging. “Het zorgt ervoor dat wij goed weten wat familiebedrijven anders maakt.”
Baker Tilly Berk werkt zeker niet uitsluitend voor familiebedrijven, maar heeft er wel één van zijn specialismes van gemaakt. “Het adviseren van bedrijf en familie zorgt voor een bijzondere dynamiek en niet zelden speelt de balans tussen de gewenste continuïteit van de onderneming en de harmonie binnen de familie een belangrijke rol. Die twee elementen zijn belangrijk, maar willen nog weleens botsen. Als kantoor staan wij familiebedrijven bij in het verkrijgen van inzicht en het maken van keuzes.”
Proces
Kees: “Een ondernemer weet dat het bedrijf ooit zonder hem of haar verder zal moeten. Het is zijn of haar verantwoordelijkheid om aan de continuïteit van het bedrijf te werken en de opvolging tijdig te regelen. Er is namelijk tijd nodig voor de overdracht van eigendom, zeggenschap en leiding. Uit onderzoek blijkt dat een gemiddelde overdracht in het familiebedrijf zeven jaar duurt. Opvolging moet daarom ook niet gezien worden als een gebeurtenis. Het is een proces dat zorgvuldig gepland en uitgevoerd moet worden.”
Grote risico’s
“Daarom is het belangrijk dat je er niet pas op je zestigste over gaat nadenken”, vervolgt hij. “Met het vooruitschuiven van beslissingen over de opvolging worden grote risico’s genomen. Zo’n passieve houding is wat mij betreft een zeer kostbaar antwoord op het opvolgingsvraagstuk. De gevolgen kunnen desastreus zijn voor de onderneming, de betrokkenen en hun belangen.”
‘Belangrijk om al vroeg na te denken over opvolging’
Externe directeur
“Wat je ziet veranderen”, vervolgt Kees, “is dat vaker dan voorheen gezocht wordt naar een externe directie. Dit kan te maken hebben met het aantrekken van expertise, maar steeds vaker is het ook bedoeld om een periode te overbruggen. Denk aan een periode waarin de overdracht naar de volgende generatie nog niet aan de orde is en de huidige leiding wel een stap terug wil doen. Het is een optie om tijdelijk iemand van buiten de familie aan het roer te zetten: een externe directeur. Dat moet dan wel iemand zijn die ervaring heeft met familiebedrijven en die de cultuur begrijpt. Want die is bij familiebedrijven écht anders.”
Lenen
Familiebedrijven leggen andere accenten dan niet-familiebedrijven, weet Kees. “Bij waardecreatie kijken ze doorgaans meer naar de continuïteit op de langere termijn dan naar winstmaximalisatie op korte termijn. Regelmatig wordt het eigendom van het bedrijf door de familie gezien als lenen voor de volgende generatie. Dat geeft een bijzondere dynamiek.”
Bekijk direct het ondernemerscollege van Kid Schwarz!
Ondernemerscollege.nl
Baker Tilly Berk biedt ondernemend Nederland het ondernemerscollege. Korte, boeiende presentaties van bevlogen sprekers waarmee ondernemers inspiratie, kennis en informatie kunnen opdoen. Iedere twee weken verschijnt er een nieuw college online. Het ondernemerscollege besteedt ook aandacht aan bedrijfsopvolging. Zo geeft hoogleraar ondernemingsrecht Kid Schwarz college over de verschillende soorten aandelen in het BV-recht, waarmee je de opvolging op maat en goed kunt regelen. Bekijk de video
Baker Tilly Berk Nijmegen
Kerkenbos 10-27
T 024 378 48 48
www.bakertillyberk.nl
