Bakkerij ’t Kraayennest
7 februari 2023
Bakkerij ’t Kraayennest lanceert geheel nieuwe broodlijn én biertje!
Om je vingers bij af te likken… het Nijmeegs Marikenbrood heb je vast al eens geproefd, of beter: verslónden. Het heerlijke brooddeeg is gevuld met gele banketbakkersroom, amandelspijs, mandarijntjes en kaneelsuiker. En bezoek je een regionale horecagelegenheid, dan komt negen van de tien keer het Steengoedbrood op tafel. De familie Van Kraaij bakt al sinds 1937 ambachtelijk brood en Bakkerij ’t Kraayennest is een waar begrip in Nijmegen en de wijde omgeving. Harry van Kraaij, Algemeen Directeur, is als derde generatie werkzaam in het familiebedrijf. Zijn zoon Henk van Kraaij zal hem opvolgen. En er zijn meer opvolgers. Van de genoemde broden wel te verstaan!
Niet alleen heeft men bij Bakkerij ’t Kraayennest een nieuwe productielijn aangeschaft voor het Steengoedbrood, een desembrood dat op een stenen vloer gebakken wordt. Ook wordt het assortiment aanzienlijk uitgebreid. Naast de grote broden tussen de 300 gram en 2 kilo wil Bakkerij ’t Kraaijennest nu ook kleine desembroodjes gaan bakken, allemaal gebaseerd op de eigen authentieke desemcultuur. Harry: “Die wordt gemaakt in onze desemketel, waarin granen en zaden (zogenaamde ‘kook- en aromastukken’) acht tot twaalf uur op 60 graden gebroeid worden. Door fermentatie wordt zetmeel omgezet in suikers en die voegen we weer toe aan ons brood, wat een specifieke malsheid, structuur en smaak geeft. Het proces is behoorlijk ingewikkeld, maar het resulteert in een topproduct dat niemand anders heeft! Daar lopen echt wel mee voorop in de markt.”
Hollands Goud
Henk: “Deze techniek passen we ook toe op Hollands Goud brood, een van onze andere merken. Het is gemaakt van 100% Nederlandse tarwe, dus dat houdt ook minder transportkilometers in en is daarom beter voor het milieu. Ook zijn we aangesloten bij Top Bakkers, het landelijke netwerk van de beste ambachtelijke bakkerijen. Ons is gevraagd een aantal producten te ontwikkelen.”
Romeinenbrood
Denk je dat het hierbij blijft, dan heb je het mis! Harry vertelt dat ze al ongeveer een jaar bezig zijn om een geheel nieuwe broodlijn te ontwikkelen. Medio februari zal het brood te koop zijn in vier smaken: origineel, blond, meergranen en spelt. “De smaken zullen uitgesproken zijn, zodat je direct proeft: ‘dit is Nijmeegs brood’. Net zoals de Bossche Bol bij Den Bosch hoort en de Groninger koek bij Groningen, moet dit brood bij Nijmegen gaan horen. Het brood is vegan, lactose- en E-nummervrij.”
‘Behapbaar’: de Kraayennestjes
Henk: “Verder zijn we aan de slag gegaan met klein gebak. Onze reguliere gebaksformaten zijn vrij fors en we wilden ook een bescheidener alternatief bieden. Dat zijn de Kraayennestjes geworden. Ze zijn een slag groter dan petitfours, zodat je echt van een gebakje geniet zonder na afloop het gevoel te hebben dat je teveel op hebt.” Kraayennestjes zijn er in twaalf verrassende smaken.
Chocolaterie & patisserie
Bakkerij ’t Kraayennest maakt inmiddels echt álles zelf, ook zaken die voorheen ingekocht werden. In twee jaar tijd is het team van banketbakkers gegroeid van vier naar twaalf mensen. De bakkerij in het huidige pand is daarom aanzienlijk groter dan die in het oude pand: van 1.300 naar 4.000 m2. Alleen al voor het Steengoedbrood is een stenen vloer nodig van 500 m2. Inmiddels telt Bakkerij ’t Kraayennest negen winkels.
Steengoedbier
Tenslotte is er nóg een nieuw product: het Steengoed bier. Harry: “Dit blonde bier ontstond uit het hobbyen van onze Chef Magazijn. Met een stel vrienden brouwt hij regelmatig speciale biertjes. Nu dus ook eentje van overgebleven Steengoedbrood. Dat gebeurt in samenwerking met Stadsbrouwerij De Hemel. In eerste instantie gaat dat overgebleven brood naar de Voedselbank Nijmegen. Blijft er dan nog iets over, dan gaat het naar de veehouderij en blijft er dan nóg iets over, dan zullen we er voortaan Steengoedbier van brouwen.” Op de geosociale netwerkdienst en mobiele app Untappd stromen de positieve recensies binnen!
Persoonlijke ontwikkeling
Bij Bakkerij ’t Kraayennest is volop ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. “Wil je bijvoorbeeld meer weten over desembrood, dan kun je dat bij ons leren. Ook worden momenteel zeven BBL’ers door ons opgeleid. Ze krijgen één-op-één begeleiding van een bakker-Buddy. Ze hebben hier leuk en afwisselend werk, ze kunnen immers in de bakkerij, chocolaterie én patisserie aan de slag”, aldus Harry. Kortom: dat komt wel voor de spreekwoordelijk bakker!
Meer weten? Kijk op Bakkerij ’t Kraayennest.
Harry van Kraaij en Henk van Kraaij.