Radboud Oncologie Fonds
14 februari 2025
Bedrijfsdonaties aan goede doelen in 2025, waarborgen van impact
In het hoofdlijnenakkoord zouden de regels rondom zakelijk schenken aan goede doelen in 2025 flink worden gewijzigd. Gelukkig is dit wetsvoorstel dankzij het amendement dat op 14 november werd aangenomen ingetrokken. Marieke Kokkeler, manager van het Radboud Oncologie Fonds, gaat hierover in gesprek met Theo Vermeulen, partner en belastingadviseur bij VWG Accountants.
Marieke: “Belastingadviseur mr. Lotte van Dongen heeft meerdere keren presentaties gegeven aan een specifieke groep zakelijke gevers aan het Radboud Oncologie Fonds. Wanneer wij een vraag hebben op fiscaal gebied, kunnen wij altijd terugvallen op VWG. Vandaar dat wij hen gevraagd hebben om uit te leggen wat er in 2025 nu wel of niet verandert met betrekking tot zakelijk schenken.”
Wat zijn de gevolgen van het hoofdlijnenakkoord voor goede doelen?
Theo: “In het hoofdlijnenakkoord was aangegeven dat vanaf 2025 bedrijven giften aan goede doelen (ANBI’s) niet langer konden aftrekken van hun vennootschapsbelasting. Ook het belastingvoordeel voor periodieke giften vanuit een vennootschap zou vanaf dat moment worden afgeschaft.” De aangekondigde veranderingen zorgden voor onrust onder goede doelenorganisaties en riepen veel weerstand op. Met gelukkig een goede afloop voor alle goede doelen in Nederland. Marieke: “Of het nu om grote of kleine bedragen gaat, deze donaties zijn essentieel om het wetenschappelijk onderzoek naar kanker te blijven financieren.”
Amendement om bezuiniging terug te draaien
Op 14 november werd in de Tweede Kamer gestemd over een cruciaal amendement dat de giften aftrekregels voor bedrijven zal behouden. Theo: “Gelukkig werd het amendement goedgekeurd en kunnen bedrijven grotendeels blijven profiteren van de bestaande giftenaftrek. Een gift aan goede doelen blijft aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting tot 50 procent van de winst met een maximum van 100.000 euro. Boven deze grenzen is de gift niet aftrekbaar.” Theo is tevreden dat de aanpassing van de giftenaftrek grotendeels blijft bestaan. Theo licht dit toe: “Veel ondernemers willen zelf bepalen waar hun geld heen gaat. Dat geeft voldoening en is hun manier om bij te dragen aan de maatschappij.”
Wat verandert er wel in 2025?
In de huidige situatie is het zo dat bedrijven die meer dan 100.000 euro geven, geen extra belasting hoeven te betalen over het bedrag boven de grens. Maar vanaf 1 januari 2025 wordt dat anders. Theo licht toe: “Het deel boven de 100.000 grens wordt gezien alsof het bedrijf dit geld heeft gegeven aan de aandeelhouder (de eigenaar van het bedrijf), alsof hij of zij het privé heeft geschonken. De aandeelhouder moet hierover inkomsten- en dividendbelasting betalen. Daarna mag de aandeelhouder dit bedrag weer als privégift aftrekken bij de inkomstenbelasting, maar alleen binnen de regels daarvoor.” Marieke: “De uitkomst van het amendement is goed nieuws voor ons. Het is fijn dat de drempel voor bedrijven om zakelijk te doneren niet te veel wordt opgehoogd.”
Sponsoring als mogelijkheid
Marieke: “Daarnaast kunnen bedrijven ook nog steeds fiscaal vriendelijk bijdragen aan ons door middel van sponsoring?” Theo: “Ja, klopt. Bedrijven die belastingvrij willen bijdragen aan het Radboud Oncologie Fonds hebben nog steeds de mogelijkheid om dit ook via sponsoring te doen. Bij sponsoring krijg je iets concreets terug, zoals zichtbaarheid. Denk aan het tonen van sponsorlogo’s tijdens evenementen of op de Zakenvriendenpagina op de website van het Radboud Oncologie Fonds; dat blijft volledig aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting.”
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Theo gelooft dat veel ondernemers zullen blijven geven aan goede doelen. Theo: “Dit is een manier om hun maatschappelijke betrokkenheid te tonen. Ze zijn onderdeel van de samenleving en vinden het fijn om iets terug te kunnen doen. Bedrijven willen impact maken en voelen zich betrokken bij hun omgeving.” Ze ondersteunen vaak lokale doelen zoals sportclubs en ziekenhuizen, omdat zij voelen dat hun bijdragen de gemeenschap ten goede komen. “Het geeft ze voldoening om te zien dat de steun daadwerkelijk verschil maakt in de eigen regio,” aldus Theo. “Daarnaast hebben sommige succesvolle ondernemers die beschikken over voldoende kapitaal geen erfgenamen, of ze willen niet alles aan de volgende generatie nalaten. Voor hen voelt het goed om iets terug te geven,” legt hij uit. Marieke: “Mensen vinden het fijn om bij te dragen aan ons gezamenlijke ideaal. Daar zijn wij blij om. Het is goed om te horen dat zakelijk schenken voor veel bedrijven om meer gaat dan alleen belastingaftrek; het is een combinatie van betrokkenheid en de wens om bij te dragen aan de gemeenschap.”
Meer weten over de nieuwe regels omrent zakelijk schenken? Neem gerust contact op met Marieke Kokkeler via marieke.kokkeler@radboudumc.nl of The Vermeulen VWG Accountants en belastingadviseurs via tvermeulen@vwg.nl. Of kijk op Radboud Oncologie Fonds.
Nijmegen BusinessGoede Doelen