Artikelen
24 april 2014
Bondgenootschap Laaggeletterdheid tekent convenant
Op 13 februari werd in Nijmegen het Bondgenootschap Laaggeletterdheid opgericht dat zich onder aanvoering van de gemeente gaat bezighouden met het terugdringen van laaggeletterdheid (onvoldoende kennis over lezen en schrijven). In deze regio gaat het naar verwachting om ongeveer 29.000 personen. Inmiddels hebben 26 instellingen, organisaties en bedrijven een convenant ondertekend, waarmee ze hun medewerking toezeggen.
Laaggeletterdheid is in onze samenleving een serieus probleem. Het komt in alle lagen van de bevolking en dus ook in bedrijven voor. Maar hoe herken je het, hoe maak je het zichtbaar en hoe los je het op? Daarvoor is het Bondgenootschap Laaggeletterdheid opgericht, een publiek-private samenwerking die er de komende drie jaar structureel werk van zal maken. Het bondgenootschap zoekt bondgenoten, vooral ook uit het bedrijfsleven, om het probleem goed aan te pakken. Nijmegen Business is bondgenoot, wie volgt? Beter lezen en schrijven is pure winst!
Pure winst
Er zijn meer dan 500.000 laaggeletterde werknemers in Nederland. Zij hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat ze onvoldoende kunnen functioneren in de maatschappij en op de werkvloer. Ze werken vooral in sectoren als zorg- en welzijn (25%), industrie (20%), handel en horeca (17%) en schoonmaak, beveiliging en uitzendwerk (11%). Veel werkgevers realiseren zich niet dat ook geschoolde medewerkers laaggeletterd kunnen zijn. Een cursus lezen en schrijven levert heel veel op voor zowel de werkgever als de werknemer. Winst door grotere productiviteit en flexibiliteit van werknemers. Zij zijn zo veel minder afhankelijk van collega’s, minder gestrest omdat ze zelfredzamer zijn.
Daardoor is er ook een lager ziekteverzuim. Werknemers die de veiligheidsvoorschriften niet of nauwelijks kunnen lezen, kunnen een bedrijf ook in gevaar brengen. Veel organisaties werken al aan het vergroten van geletterdheid. Flora Holland, Sodexo, Scania, KLM, ZZG zorggroep, Asito en Gansewinkel zetten zich bijvoorbeeld al in voor een betere taalvaardigheid van hun medewerkers.
Mogelijkheden
Het Juridisch Loket en de Belastingdienst maken laaggeletterdheid bespreekbaar bij hun klanten en verwijzen ze door naar een cursus lezen en schrijven. De schoonmaak- en uitzendbranche ondersteunen hun organisaties bij het verbeteren van taalvaardigheden van medewerkers of klanten. Er zijn veel mogelijkheden via het bondgenootschap Nijmegen. Op dit moment worden er ook in Nijmegen al (gratis) Masterclasses georganiseerd voor leidinggevenden en opleidingscoördinatoren, waarbij in vijf stappen wordt weergeven hoe bedrijven laaggeletterdheid kunnen aanpakken. Dat varieert van het aanbieden van een concreet stappenplan voor directe actie, aanbieden van goede voorbeelden van organisaties met ervaring, het geven van trainingen ‘Herkennen & Doorverwijzen’, het verstrekken van info over cursussen, aanbieders van taalonderwijs en instrumenten om taalvaardigheid van medewerkers eenvoudig te bepalen en het verstrekken van campagnematerialen, zoals posters en ‘Herkenningswijzers’.
Doe mee!
Mireille Souverijn is namens de gemeente Nijmegen, regiomanager Nijmegen e.o. voor het Bondgenootschap Laaggeletterdheid. “We willen het bedrijfsleven actief betrekken bij ons bondgenootschap. En laaggeletterdheid is van grote invloed op de dagelijkse werkzaamheden en dus op de bedrijfsprocessen, daarom is er ook een ondernemersbelang mee gemoeid.” De gemeente Nijmegen neemt het probleem zeer serieus. “Er komt voor de komende drie jaar wellicht subsidie beschikbaar om de instap nog eenvoudiger te maken, zonder ingewikkelde administratieve trajecten en met ondersteuning van de Stichting Lezen & Schrijven. ROC Nijmegen wordt ingeschakeld voor het geven van het onderwijs. Inmiddels hebben zich een aantal bedrijven als bondgenoot aangemeld, maar er moet meer bij.