Artikelen
3 oktober 2017
Circular Economy Challenge op zoek naar groene initiatieven
“We hebben de filosofie dat we zuinig moeten zijn op de wereld waarin wij leven. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de komende generaties. Nijmegen heeft niet voor niets de Green Capital Award 2018 gewonnen, want onze stad is op Europees niveau toonaangevend als het gaat om duurzaamheid. Daarom zoekt Rabobank Rijk van Nijmegen met de Circular Economy Challenge naar bedrijven die willen groeien in duurzaam ondernemerschap.”
Foto: Martin Visser, directeur bedrijven Rabobank Rijk van Nijmegen
Steeds meer bedrijven zien het belang van duurzaam ondernemen en ook de vraag naar ‘groene’ producten neemt toe bij de consument. Het is daarom niet gek dat ondernemers omschakelen van een lineair naar een circulair businessmodel, vertelt Martin Visser, directeur Bedrijven bij Rabobank Rijk van Nijmegen. “Mooie voorbeelden zie je al in de energiesector zoals het genereren van groene stroom door de windmolens langs de A15, de vele zonnepanelen op de daken die woningcorporaties steeds vaker installeren en het warmtenet dat huizen voorziet van restwarmte uit de afvalenergiecentrale ARN. Bij circulair ondernemen denk je voornamelijk aan hergebruik van grondstoffen en kijk je zo vroeg mogelijk in het proces, hoe je de afvalstroom efficiënt kan gebruiken.
Zo kan je bij het ontwerpen van een gebouw al kijken hoe de elementen direct na de sloop kunnen worden hergebruikt in andere constructies, zonder materialen te hoeven verwerken tot een nieuw product. Ook kan er gekeken worden naar een logistiek proces, waarbij vrachtwagens na levering niet leeg terug hoeven te rijden, maar een andere lading retour nemen.”
Onlangs is het onderzoek afgerond, dat de Rabobank in samenwerking met KPMG en MVO Nederland heeft uitgevoerd. “We hebben de kansen in kaart gebracht die er in de regio van Arnhem en Nijmegen liggen. Daarbij hebben we gekeken naar de reststromen in de omgeving en hoe deze aan kunnen sluiten bij de ketens van bedrijven om circulaire mogelijkheden maximaal te benutten.
Je ziet dat Nijmegen en de omliggende stadskernen betrokken en milieubewust zijn. Daarom willen wij met de ondernemers uit de regio in gesprek gaan om te laten zien dat er geld in zit én geld te besparen valt.”
De Circular Economy Challenge is een landelijk project dat uitgerold wordt in vijftien verschillende regio’s. In het gebied van Nijmegen, Overbetuwe en Arnhem moeten de challenges medio 2018 gaan lopen. “Het zou fantastisch zijn als wij bij de start als groene hoofdstad in februari al mooie initiatieven kunnen laten zien. Daarom hopen wij al spoedig met minimaal twintig bedrijven van start te gaan met innovatieve cases, in de gebieden waar Rabobank Arnhem, Rabobank Oost Betuwe en Rabobank Rijk van Nijmegen actief zijn.”
De challenge begint met een bedrijfsscan, waarbij consultants van KPMG en de Rabobank samen met het managementteam de processen in het bedrijf in kaart brengen. “Met die informatie wordt een businessplan opgesteld waarin de challenges worden uitgewerkt om de circulaire stromen te vergroten. Hierbij wordt uiteraard gekeken welke andere ondernemingen in de regio aan kunnen sluiten en daarbij zal Rabobank Rijk van Nijmegen een verbindende factor spelen. Daarbij bieden wij graag ondersteuning en voorlichting zodat je niet het wiel opnieuw hoeft uit te vinden in het circulair ondernemerschap.”
Benieuwd hoe jij de Challenge met jouw bedrijf kunt aangaan? Kijk voor meer informatie op www.rabobank.nl/rijkvannijmegen of neem contact op via duurzaamheid@rabobank.nl
Nijmegen Business