Club van 25
21 maart 2024
Club van 25 steunt een droom: Geavanceerde Fase I Kliniek voor toekomstige grensverleggende behandelingen van kanker in Nijmegen
Voor patiënten met kanker, bij wie geen reguliere behandeling meer mogelijk is, wordt momenteel gewerkt aan de oprichting van een geavanceerde Fase I Kliniek in het Radboudumc. Deze patiënten kunnen hier veelbelovende nieuwe behandelingen krijgen en tegelijkertijd meewerken aan onderzoek, zodat toekomstige patiënten hier eerder van kunnen profiteren. Internist prof. dr. Carla van Herpen benadrukt het cruciale belang van deze kliniek in het Radboudumc en streeft ernaar om samen met de ‘Club van 25’ de realisatie van deze baanbrekende kliniek mogelijk te maken.
Patiënten die bijdragen aan medisch onderzoek
Wanneer in het laboratorium een behandeling goede resultaten laat zien maar er nog geen informatie is hoe deze werkt bij mensen, komt het moment dat bij de eerste mensen wordt nagegaan hoe zij de behandeling verdragen. Hoe moet een nieuw medicijn worden toegediend? Als tablet, via injecties onderhuids of via een infuus? Hoe vaak moet het medicijn gegeven worden, wat is een veilige dosering en wat is de beste dosering? Dat zijn voorbeelden van vragen die ervoor zorgen dat het ontwikkelen van een nieuwe behandeling een kostbaar en tijdrovend proces is. Carla legt uit: “Binnen de nieuw op te zetten Fase I Kliniek krijgt een selecte groep patiënten het nieuwe middel toegediend. Dit wordt vaak gedaan met patiënten bij wie andere bestaande behandelingen niet meer werken of waarvoor geen andere behandelingen meer voorhanden zijn. We weten nu al dat veel patiënten daaraan mee willen werken omdat het hoop biedt voor henzelf, maar vooral ook omdat zij hiermee andere, toekomstige patiënten kunnen helpen.”
Een vaste, comfortabele en veilige plek dichtbij huis
De patiënten die straks in de kliniek worden behandeld, zijn afkomstig uit het Radboudumc en ook uit ziekenhuizen in de regio. Carla: “Momenteel verrichten wij al Fase I onderzoek, maar met de komst van deze Fase I Kliniek willen wij het aantal onderzoeken uitbreiden met meer patiënten. Wij willen voor íedere patiënt in de regio een goede behandeling. Als zij dichtbij huis terecht kunnen, is dat minder belastend voor patiënten zelf én voor hun naasten. We vinden het belangrijk dat zij zoveel mogelijk comfort ervaren, want we vragen best veel: verschillende opnamedagen in een korte periode met veel metingen en bloedafnames.”
Sneller ontwikkelen dankzij samenwerking
De afdelingen Medische Oncologie, Hematologie en Longoncologie van Radboudumc hebben de ambitie om ongeveer 150 tot 200 patiënten per jaar te gaan behandelen in deze state-of-the-art kliniek. “We hebben met elkaar de kennis en ervaring in huis om er een succes van te maken”, aldus Carla. “Daarnaast profiteren we van de hoge kwaliteit van onder meer de afdelingen Imaging en Genetica, Nucleaire Geneeskunde, Immunologie en Tumorimmunologie in het Radboudumc. En niet te vergeten, van de kwaliteit van onze researchverpleegkundigen en ziekenhuisapotheek. Samen zorgen we dat we snel, zorgvuldig én op hoog niveau kunnen werken. Daarnaast draagt de samenwerking met andere ziekenhuizen tegelijkertijd bij aan regionale innovatiekracht.”
Financiële steun Club van 25 leden
Het opzetten van deze geavanceerde kliniek vereist een flinke investering van één miljoen euro. Om dit mogelijk te maken heeft het Radboud Oncologie Fonds het initiatief ‘Club van 25’ in het leven geroepen. Marieke Kokkeler, manager van het Radboud Oncologie Fonds: “Dit is een netwerk van ondernemers, investeerders en filantropen die zich sterk willen maken om deze kliniek mogelijk te maken. Deze club adopteert het project en helpt door bruggen te slaan, relaties te leggen en financiële steun te bieden aan bijzondere projecten in het Radboudumc.”
Treedt toe tot deze unieke Club: Building a Dream
Marieke: “Wij hebben een droom, zo min mogelijk mensen die hoeven te overlijden aan kanker. Deze kliniek zorgt ervoor dat we steeds dichter bij het realiseren van deze droom komen. Het moet toch mogelijk zijn dat er in onze regio zo’n gespecialiseerde kliniek wordt gerealiseerd?” Voelt u ook de maatschappelijke relevantie? De Club van 25 verwelkomt graag nieuwe inspirerende intrinsiek gemotiveerde leden die zich verantwoordelijk voelen om een structurele verandering voor mensen met kanker te realiseren. De minimum bijdrage voor een Club van 25 lid is 5.000 euro per jaar met een looptijd van minimaal 5 jaar.
Ben je geïnteresseerd in wat jij kan betekenen voor dit project? Neem contact op met drs. Marieke Kokkeler via marieke.kokkeler@radboudumc.nl of bel naar 024-3668328, dan zullen wij zorgdragen voor introductie bij de andere Club van 25 leden.
Nijmegen BusinessGoede Doelen