Artikelen
11 juni 2014
Column: Filantropie en charity: uw vermogen voor een betere wereld?
In onze dagelijkse praktijk merken wij een toename aan vragen over mogelijkheden op het gebied van Filantropie en Charity. Men wil graag meer en meer betrokken zijn bij de maatschappij en een steentje bijdragen aan een lange termijn visie om de wereld een betere wereld te maken. Dit kan zijn op het gebied van kunst en cultuur, onderwijs, ontwikkelingshulp, natuur en milieu, gezondheid of…? In Nederland gaat het om ruim 4 miljard euro ‘geefgeld’ per jaar.
We geven u graag in hoofdlijnen een overzicht van de, in onze praktijk, meest voorkomende situaties. Rechtstreeks schenken via een gewone of periodieke gift. Als u een charitatieve instelling financieel wilt steunen dan kunt u dit doen door een gift. Als een instelling over een ANBI-status (ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling) beschikt dan is deze schenking vrijgesteld van schenkbelasting. Of de door u beoogde instelling over de ANBI-status beschikt kunt u vinden op de website van de instelling zelf of op de website van de belastingdienst.
Door de rechtstreekse schenking in de vorm van een periodieke schenking te doen, kunt u er voor zorgen dat uw gift volledig aftrekbaar is voor de Inkomstenbelasting. De periodieke gift moet dan wel voldoen aan een aantal voorwaarden. De gift dient schriftelijk te zijn vast gelegd. Vanaf 1 januari jl. hoeft dit niet meer via de notaris maar mag dit ook via een schriftelijke overeenkomst met de instelling waaraan u de gift doet. Het moet gaan om bedragen die u regelmatig (minstens 1 keer per jaar) overmaakt naar de betreffende ANBI. De bedragen moeten steeds (ongeveer) even hoog zijn. De bedragen moeten minimaal 5 jaar achter elkaar worden over gemaakt en de gift stopt uiterlijk bij overlijden. Tot slot, het moet gaan om bedragen waar geen tegenprestatie voor wordt geleverd door de ANBI die de gift ontvangt. Voor een periodieke gift geldt bovendien geen drempelinkomen of maximaal aftrekbaar bedrag.
Begunstiging in uw testament
Het is natuurlijk ook mogelijk om naast of in plaats van een schenking bij leven, bij overlijden een goed doel te benoemen als begunstigde. U kunt in uw testament het goede doel benoemen als erfgenaam of ten behoeve van de instelling een legaat opnemen waardoor zij een geldbedrag ontvangen. Op het moment dat de instelling over een ANBI-status beschikt is er over deze verkrijging geen erfbelasting verschuldigd.
Oprichten van een eigen Stichting
Door het oprichten van een eigen (ANBI-)Stichting kunt u helemaal zelf bepalen welk doel op welke wijze wordt gesteund. Het oprichten en invulling geven aan een dergelijke Stichting kost meer tijd maar biedt u alle onafhankelijkheid in uw geefstrategie. U kunt voor uw ‘goed-doelstichting’ de al genoemde ANBI-status aanvragen waardoor over giften en erfenissen geen belasting is verschuldigd. Ook zien wij in onze praktijk dat – waar mogelijk – de volgende generatie bij de Stichting betrokken wordt. Dit is van belang voor de continuïteit van uw Stichting maar versterkt ook vaak de band binnen de familie.
Fonds op naam
Een voorbeeld van een bekend fonds dat deze mogelijkheid biedt, is het Oranjefonds. Eigenlijk kunt u op deze wijze ervoor zorgen dat een specifiek project van een door u gekozen ‘hoofdfonds’ extra aandacht krijgt. Nadere afspraken over besteding van de schenking en de mate van betrokkenheid kunt u veelal afstemmen met de organisatie. U kunt daarbij zelf bepalen welke naam het fonds krijgt vandaar ‘fonds op naam’. Administratieve en organisatorische zaken worden door het fonds voor u uit handen genomen. Het fonds op naam kan een mooi alternatief bieden voor het oprichten van een eigen stichting indien u bijvoorbeeld over minder tijd en/of een minder groot vermogen beschikt.
Meer weten?
Mail naar dkottier@deloitte.nl of bel 088 – 288 87 99
Dianne Kottier
Dianne is partner bij Deloitte Belastingadviseurs b.v. en Family Business Advisor
Nijmegen Business