Artikelen
11 juli 2014
Column: Fusie, splitsing en inbreng
Het was in de ondernemingsrechtpraktijk weer erg druk in juni. Veel ondernemers wilden hun ondernemingsstructuur wijzigen door gebruik te maken van de mogelijkheden van fusie, splitsing of inbreng. Wat is nu het onderscheid tussen deze drie termen?
Fusie
Bij fusie gaat het vermogen van ten minste één rechtspersoon over op een reeds bestaande andere rechtspersoon of waarbij het vermogen van ten minste twee rechtspersonen op een nieuw op te richten rechtspersoon over gaat. Er verdwijnt dus altijd ten minste één rechtspersoon.De rechtsvorm van de fuserende BV’s en NV’s dient in beginsel dezelfde te zijn, waarbij geldt dat de BV en de NV als dezelfde rechtsvorm worden aangemerkt.
Moeder-dochter-fusie
Zuster-fusie
Splitsing
Bij splitsing wordt er, in tegenstelling tot een fusie, vermogen uit elkaar gehaald. Er zijn twee varianten: de zuivere splitsing en de afsplitsing. Bij een zuivere splitsing houdt ten minste één rechtspersoon op te bestaan waarbij het vermogen over gaat op twee of meer andere rechtspersonen. Bij een afsplitsing blijft de splitsende rechtspersoon bestaan en gaat een deel van het vermogen over op één of meer andere rechtspersonen. Bij splitsing van een BV of NV worden er aandelen toegekend aan de aandeelhouders van de splitsende rechtspersoon of er wordt ten minste één rechtspersoon opgericht.
Zuivere splitsing
Afsplitsing
of
Zowel bij fusie als splitsing dient een wettelijke procedure gevolgd te worden waarbij een voorstel tot fusie danwel splitsing opgemaakt moet worden en, afhankelijk van de soort fusie of (af)splitsing, bijkomende documenten en accountantsverklaringen.
Indien de aandeelhouder(s) van de fuserende rechtspersonen dezelfde is/zijn of indien sprake is van een moeder-dochter fusie alsmede indien de aandeelhouder(s) van de splitsende BV of NV na splitsing de aandeelhouder(s) worden van de verkrijgende BV of NV of de splitsende BV of NV, wordt de enig aandeelhouder van de bij de splitsing op te richten rechtspersoon, dan is sprake van een vereenvoudige splitsing en kunnen veel administratieve handelingen achterwege blijven. Een fusie en splitsing dient een maand in het handelsregister ter inzage te liggen en aangekondigd te worden in een dagblad.
Inbreng
In tegenstelling tot de fusie en de splitsing kent inbreng van goederen of een onderneming geen afzonderlijke wettelijke regeling. Een ondernemer die zijn eenmanszaak wil omzetten in een BV structuur of een ‘uitzakking van een onderneming in een BV of NV structuur zal meestal te maken krijgen met inbreng als hij gebruik wil maken van fiscale faciliteiten ter voorkoming van afrekening van stakingswinst. De aandelen in de BV zullen dan ‘volgestort’ worden door de onderneming in te brengen.
In dat laatste geval kan overwogen worden om gebruik te maken de variant van afsplitsing. Het verschil zit erin dat inbreng leveringhandelingen vereist en medewerking van contractspartijen en schuldeisers. Het vermogen gaat over onder een zogenaamde ‘bijzondere titel’. Bij een afsplitsing (en bij fusie) gaat het vermogen van rechtswege over, ofwel onder ‘algemene titel’. Er zijn dan geen leveringshandelingen vereist en geen medewerking of toestemming van derden. U zult begrijpen dat afsplitsing daarom juridisch bezien veel fraaier en praktischer is.
Zowel bij splitsing als bij inbreng zal er een beschrijving opgemaakt moeten worden van het vermogen dat over gaat op een (andere) rechtspersoon en de waarde van het in te brengen danwel afgesplitste vermogen vermeld te worden.
U weet me te vinden.
Roland van Mourik
Notaris bij Hekkelman Notarissen N.V.