Energycontrolling
1 november 2021
Coronavrij binnenklimaat in gebouwen nu binnen handbereik
Eigenlijk wisten we al in 2015, nadat de definitieve conclusies van de onderzoeken van een eerdere SARS-uitbraak in China gepubliceerd werden. Wat bleek? In gebouwen waarin ionair was geïnstalleerd, vanwege het elimineren van fijnstof uit de lucht, een luchtbehandelingsproces waarin de toevoerlucht wordt geïoniseerd, werden mensen niet ziek. Terwijl in andere gebouwen, zonder ionisatie, de besmettingen om zich heen grepen. Reden genoeg voor Ionair en Energycontrolling om, in de strijd tegen het coronavirus, meer onderzoek te laten doen naar het nut van ioniseren. Met verbluffende resultaten. Het Ionair systeem blijkt in staat 99,5% van alle virusdeeltjes in de binnenlucht te doden. Dit maakt de weg vrij naar een toekomst waarin we weer zonder anderhalve meter afstand, veilig en gezond, samen in gebouwen kunnen werken, vergaderen of voorstellingen kunnen zien.
Harry Crijns, directeur bij Energycontrolling, legt uit hoe het werkt: “De natuurlijke buitenlucht is altijd in beweging. Deze lucht is licht geïoniseerd en heeft daardoor een zelfreinigende functie, waardoor het ook virussen kan doden. Dat is de reden waarom we in de buitenlucht minder kans lopen besmet te raken. Utiliteitsgebouwen (ziekenhuizen, kantoren, theaters, zorgcentra etc.) worden allemaal mechanisch geventileerd. Hierbij wordt de buitenlucht gezuiverd en gefilterd voordat deze het gebouw in wordt geblazen. Maar bij deze mechanische ventilatie worden ook alle ionen geneutraliseerd. De lucht die het gebouw heeft geen zelfreinigende werking meer en kan dus geen virussen meer doden. Deze blijven nu in de lucht hangen en hebben vrij spel. Dat maakt het zo gevaarlijk. Ook al wordt er enkele malen per uur ververst, het is telkens weer niet-geïoniseerde lucht die ververst wordt, waarin virussen gewoon hun gang kunnen gaan.”
99,5 % virusdeeltjes dood
Het Ionair systeem zorgt ervoor dat de gezuiverde lucht, na de mechanische luchtbehandeling kunstmatig wordt geïoniseerd, vlak voordat deze het gebouw wordt ingeblazen. De binnenlucht is daardoor weer in staat virussen, bacteriën en schimmels te doden. “Door de samenwerking te zoeken met het vakgebied van de microbiologie, konden we onderzoeken hoe we op grote schaal virussen in de lucht konden meten. Daarvoor werd een gecompliceerde meetopstelling gebouwd in het Fraunhofer Instituut in Stuttgart (het Duitse TNO). De inblaaslucht bevatte constant 100 miljard Covid-19 virusdeeltjes per kubieke meter. Na het aanzetten van de ionisatie bleek na 2,5 uur dat in de uitblaaslucht 99,5% van de virussen dood waren. Bovendien doodt deze geïoniseerde lucht ook meteen virusdeeltjes die in de ruimte geproduceerd worden, bijvoorbeeld door iemand die corona heeft of een griepvirus. Ik hoef op kantoor dus niet meer bang te zijn dat ik besmet raak, omdat een collega tegenover me zit te hoesten. De geïoniseerde lucht ruimt deze virussen effectief en snel op!”
Energiebesparing en minder ziekteverzuim
Het Ionair systeem is er in diverse maten en vormen en kan, geheel uit het zicht, makkelijk worden ingebouwd na iedere luchtbehandelingskast. Een bijkomend voordeel van ionisatie is dat de binnenlucht niet meer kunstmatig bevochtigd hoeft te worden, omdat ook het fijnstof uit de lucht wordt gehaald. “Deze bevochtigingsmachines vreten energie. Als dat achterwege kan blijven, levert dat een besparing op van wel 5% op de jaarlijkse energierekening”, zegt Crijns. “Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat we niet meer besmet kunnen worden door virussen en bacteriën die in gebouwen rondwaren. En dat is een heel veilig gevoel, in een samenleving waar we ook in de toekomst rekening moeten houden met nieuwe virus uitbraken.”
Meer weten? Kijk op Energycontrolling.
Nijmegen BusinessFacility