Artikelen
30 januari 2017
Creaforti: ‘De ontwikkeling van digitalisering kun je niet negeren. Ook de gevaren niet.’
De bewustwording dat digitale criminaliteit een bedreiging is voor de continuïteit van de bedrijfsvoering, neemt langzamerhand toe. Al denkt nog steeds een grote groep ondernemers dat zij niet interessant zijn voor hackers. Een misvatting! Elk bedrijf is aantrekkelijk. Medewerkers verwachten vrijheid in het gebruik van apps en apparatuur. Ook dit brengt de nodige risico’s met zich mee. Digitalisering wegwuiven is gewoonweg geen optie wil je toekomstbestendig blijven.
Bas Wernsen, consultant Creaforti: “Apps maken ons werk makkelijker en efficiënter. Je ziet ook steeds meer apps gebaseerd op bedrijfsapplicaties zoals CRM-programma’s en patiëntendossiers. Informatie die vanaf alle apparatuur is te raadplegen en gegevens synchroniseert. Denk ook aan handige tools zoals een parkeer-app, een app om een vergaderruimte te boeken of een app voor je uren- en km-registratie. Ze maken ons werk comfortabel. Het aantal apps neemt alleen maar toe. Daarmee ook de risico’s. Ondernemers onderkennen dit nog te weinig.”
Veiligheidsplan digitale criminaliteit
“Digitalisering heeft dus een keerzijde: het gevaar van digitale criminaliteit. 100% veiligheid bestaat niet, maar je kunt je wel goed voorbereiden op aanvallen. Het begint met bewustwording van de risico’s en in kaart brengen van de gevolgen. Stel een draaiboek op voor als het misgaat en zorg voor een goede back-up, los van het systeem. Creaforti helpt bedrijven bij het opstellen van een Digitaal Veiligheidsplan. Onze Quick Scan maakt inzichtelijk waar je bedrijf mogelijk gevaar loopt. We helpen bij het opstellen van een beleid en geven advies over technische maatregelen om het risico te minimaliseren. Adoptie binnen de organisatie is de laatste fase in onze aanpak.”
Bescherming
Een voorbeeld dat digitale veiligheid steeds meer aandacht krijgt, is het Samsung KNOX platform. Op Samsung toestellen is KNOX Security ingebouwd. Dit werkt optimaal wanneer het gekoppeld is aan Samsung KNOX ‘MDM’. Een software-oplossing voor veilig gebruik van toestellen. Bas: “Het is niet ongebruikelijk dat medewerkers apparatuur zowel zakelijk als privé gebruiken.
Op deze apparatuur staan zakelijke en privé apps die elk hun eigen voorwaarden hebben. Bij het downloaden van vooral gratis apps zoals WhatsApp, Facebook en spelletjes geef je toestemming dat ze bij allerlei gegevens op je toestel mogen. Dat betekent dus ook voor je zakelijke informatie. Met Samsung KNOX scherm je zakelijke informatie af. Ook bij verlies of diefstal zijn bedrijfsgegevens veiliggesteld. Hiermee voorkom je een ongewenst datalek.”
Automatische configuratie
Binnen het Samsung KNOX-platform zit ook een ‘enrollment’ functie. Hiermee installeer en configureer je alle applicaties op toestellen zonder ze uit de verpakking te halen. Dit scheelt enerzijds de ICT-afdeling ontzettend veel tijd. Anderzijds voorkomt het dat medewerkers door afwezigheid of nalatigheid applicaties niet of niet goed installeren. Tot slot heb je met de KNOX-portal alle toestellen in beeld: wie heeft welk toestel en wat staat erop. Je ziet direct als iemand de beveiliging probeert te omzeilen of een risicovolle app installeert. Je kunt direct ingrijpen.
Adoptie
De laatste stap in het Digitale Veiligheidsplan is adoptie. Bas: “We maken medewerkers vertrouwt met het toestel en laten zien hoe je apparatuur en apps zo veilig mogelijk kunt gebruiken. De mens is tenslotte de zwakste schakel in het proces.”
Wil je meer weten? Kijk op www.creaforti.nl/samsung of bel 026 – 324 5200. Of loop binnen en geniet gelijk van een heerlijke kop Peeze koffie op de Bakenhofweg 30.
Gratis event
Meer weten over digitale veiligheid? Creaforti organiseert op 2 maart het event Digitale Veiligheid 3.0. Diverse sprekers nemen je mee in alle aspecten rondom cybercrime. Een speciaal hackersteam laat je zien hoe eenvoudig het is om te hacken. Schrijf je gratis in op: creaforti.nl/dv30