Artikelen
9 januari 2015
Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau (bijna) 60 jaar
In maart 1955 startte Joop Croes vanuit de voorkamer van zijn ouderlijk huis aan de Hatertseweg in Nijmegen met zijn eigen bouwtechnisch bureau. Bijna zestig jaar later staat zoon Hans sinds 1990 aan het roer. Dat is niet het enige dat veranderde. Het bedrijf is sinds 1980 gevestigd in Kerkenbos, telt inmiddels zo’n 40 medewerkers en – veruit het belangrijkste – heeft de afgelopen jaren een ontwikkeling doorgemaakt die de hele bouwwereld op zijn kop zal zetten. Van tekenen en rekenen van beton- en staalconstructies naar een geïntegreerd virtueel model, waarin de rollen van ontwikkelaars, adviseurs, bouwers, leveranciers en eindgebruikers worden samengebracht. Virtueel bouwen in een ketensamenwerking en energieneutraal. De van oudsher zeer traditionele branche moet mee, er is volgens Hans Croes geen enkele keuze. “Wie de boot mist bestaat over tien jaar niet meer.”
De veranderingen werden in gang gezet door de economische crisis. “Het was ons duidelijk dat er iets moest veranderen. De digitale revolutie maakte het mogelijk en we hadden de reserves om de noodzakelijke investeringen te doen.” Hans Croes schetst de oude situatie. “De traditionele aanbesteding is eigenlijk gebaseerd op wantrouwen. De aannemer offreert een prijs waarbij hij rekening houdt met 12 tot 15% faalkosten. Wanneer je dat bijvoorbeeld vergelijkt met een autoproducent, dan zou dat betekenen dat 1 op de 7 nieuwe auto’s meteen naar de sloop kan. In feite onaanvaardbaar, maar wel de realiteit. Klopt de berekening van de aannemer, dan levert dat een marge tussen 1 en 3% op. Hij deelt de bouw op in kleine stukjes, die voor een belangrijk deel door onderaannemers op basis van de laagste prijs worden uitgevoerd.
Het gevolg is een gecompliceerd proces, met een grote foutkans. De bouwers werken eigenlijk nauwelijks samen, sterker nog, ze voelen zich alleen verantwoordelijk voor hun eigen onderdeel. In het nieuwe model wordt bouwen slimmer, eenvoudiger en door minder fouten goedkoper en van betere kwaliteit.”
Specialisten
Croes had zich al ontwikkeld tot een breed en zeer gespecialiseerd bureau. “We houden ons ook al 25 jaar bezig met de bouwkundige uitwerking van projecten. We beheersen het hele dienstenpakket, zijn thuis op het gebied van architectuur, bouwkunde, constructies, maar ook brandveiligheid, energielabels en onderhoud. Daarom maken we tegenwoordig dus een geïntegreerd ontwerp in 3D.
Dat betekent dat gebruikers zien wat ze krijgen en alle betrokkenen in het bouwproces precies weten wat er van hen wordt verwacht. Bovendien wordt er vanuit één model gewerkt, dus niet alle betrokkenen hoeven een eigen tekening te maken of de basistekening te interpreteren. De kozijnbouwer krijgt bijvoorbeeld van ons een digitale tekening met daarin alle kozijnmaten, die hij rechtstreeks in zijn machines kan invoeren. De kozijnen passen dus altijd. Dat is maar één voorbeeld. Het betekent wel dat alle betrokkenen hun processen moeten aanpassen, veel bedrijven hebben dat overigens al gedaan of zijn er mee bezig. Samenwerking is cruciaal. We maken een ontwerp, bespreken dat gezamenlijk en halen de eventuele problemen er meteen uit.
Doorlooptijden worden dus ook veel korter, we kunnen in twee weken een compleet ontwerp leveren. Wij beschikken over de kennis om dat proces naadloos in gang te zetten en te begeleiden. Dit concept wordt nu bouw breed ingevoerd en zal de komende jaren tot een definitieve verandering in de bouwwereld leiden.”
Innovatie
Deze innovatie levert veel voordeel op. Niet alleen verlaag je door het voorkomen van faalkosten de bouwprijs enorm, er is ook sprake van continue kwaliteit. “Deze innovatie raakt de hele keten, daarom hebben we vanaf het begin alle partijen bij de ontwikkeling betrokken en de meeste deelnemers zijn enthousiast. Het zal een verschuiving in het bouwproces opleveren, taken worden herverdeeld, maar de voordelen zijn zo groot dat dit proces niet meer is te stoppen.
We lopen daarin voorop, we besparen opdrachtgevers tijd en dus geld en de kwaliteit gaat omhoog. Dat maakt het voor ons ook eenvoudig om te voldoen aan wettelijke bepalingen rond energiegebruik in woningen. Die leveren we nu al energieneutraal op.” De werkwijze is geschikt voor elk bouwproject, voor hele grote opdrachten, maar ook voor kleine werken. “Wat dat betreft houden we vast aan een stelling van mijn vader: ‘kruimels zijn ook brood’”.
Toekomst?
De trein die in gang is gezet zal volgens Hans Croes niet meer stoppen, sterker nog, de integratie zal steeds verder gaan. “Je kunt je dan ook afvragen of een aantal functies over tien jaar nog bestaat. Dat weet ik niet. Ik verwacht dat we over een jaar of vijf ook de complete installatiewerkzaamheden in het ontwerp kunnen integreren. De grootste verandering vind ik dat de van oudsher zeer traditionele bedrijfstak zich ontwikkelt tot een efficiënte en dynamische branche.” Hans Croes vindt de vernieuwingen uitdagend. “Daarin sta ik niet alleen, onze medewerkers zijn enthousiast en dat dragen ze over op onze opdrachtgevers. We zijn wat dat betreft een traditioneel bureau, we besteden veel aandacht aan onze medewerkers, dat levert een grote loyaliteit op, veel vaste klanten en interessante opdrachten, waar vaak creativiteit is gevraagd. Dat houdt ons werk leuk.”
Hans noemt een aantal voorbeelden: “Uitbreiding van Smit Transformatoren, de restauratie van De Vereeniging, de herbestemming van de RWS-toren in Arnhem, appartementen en een parkeergarage Torckdael in Wageningen, ROC centrum Leiden, de renovatie van Tandheelkunde in Nijmegen, maar ook de aanbouw van een serre aan een woonhuis. En in 2015 bestaan we 60 jaar en dan hebben we dus iets te vieren. Ook dat gaan we groots aanpakken.”
Nijmegen Business