Skillsgerichte arbeidsmarkt
7 februari 2025
‘De arbeidsmarktvijver is zeker nog niet leeg’
Het is een van de grotere problemen voor werkgevers op dit moment: de krapte op de arbeidsmarkt. Het is bijna onmogelijk geworden om nog goede medewerkers te vinden. Althans: zo lijkt het. Want misschien is er niet iets mis met de vijver aan arbeidskrachten, maar gaat het juist om de manier waarop we erin vissen… Nijmegen Business vroeg drie experts op het gebied van de skillsgerichte arbeidsmarkt naar hun mening: Jos Sanders, lector Human Capital Innovations aan de HAN University of Applied Sciences, Gökhan Iyigün, Senior Programmamanager Skill Based Stichting Arbeidsmatchplatform en Senior Consultant bij Alliander, en Adam Galijašević, programmamanager Human Capital regio Arnhem-Nijmegen van The Economic Board. We kwamen tot mooie inzichten.
De skillstransitie is een van de belangrijkste zaken op het gebied van de arbeidsmarkt, denken de drie. Maar wat houdt die transitie precies in? Gökhan: “Meestal zoeken bedrijven nieuwe werknemers via een vacature waarin bijvoorbeeld staat welke opleiding de organisatie belangrijk vindt. Heb je die niet gedaan, dan komt het niet tot een arbeidsovereenkomst. Punt. Maar met de krapte op de arbeidsmarkt kan niemand het zich nog veroorloven om op die manier te denken. We moeten overstappen op een skillsbased arbeidsmarkt, een manier waarop werkgever en werknemer elkaar vinden door te kijken welke vaardigheden iemand heeft en wat een organisatie daarmee kan. Dit is niet alleen een visie, we brengen deze aanpak ook daadwerkelijk in de praktijk.”
Skillspaspoort
Om deze transitie mogelijk te maken is een andere manier van denken nodig. En een andere set van middelen. Een van die middelen is bijvoorbeeld het ‘skillspaspoort’. Jos: “In een skillspaspoort leg je vast welke vaardigheden, welke skills je hebt. Natuurlijk de skills die je tijdens je werk hebt opgedaan, maar ook wat je thuis hebt geleerd, wat je tijdens je hobby, je sport of je vrijwilligerswerk hebt geleerd. Sommige mensen denken: ik ben een lasser en dat is het. Maar dan heeft diegene misschien nog skills waarmee hij iets heel anders kan doen, op een plek waar hij veel harder nodig is.”
Van ‘grijs’ naar ‘groen’
Veel talent zit opgesloten in een organisatie. Ze zijn dan aangenomen als schaap met de vijf poten, waar er uiteindelijk maar drie van worden gebruikt. Zonde, zegt Adam. “Er blijven allerlei talenten ongebruikt. Mensen geven het zelf ook aan: ik zou graag meer doen met de vaardigheden die ik heb, maar in mijn huidige ‘grijze’ baan lukt dat niet. Dat moet echt anders, want het is – zeker gezien allerlei maatschappelijke ontwikkelingen – veel beter als ze hun skills inzetten voor de ‘groene zaak’. In een veranderende wereld, met de uitdagingen die we op dit moment hebben, zou dat topprioriteit moeten hebben. Op die manier kunnen we al het menselijk kapitaal dat er is benutten in plaats van maar een gedeelte.”
Arbeidsmatchplatform
De Stichting Arbeidsmatchplatform werkt samen met verschillende partners aan een skillsgerichte arbeidsmarkt, legt Gökhan uit. “We activeren en ondersteunen regionale samenwerkingen waarin werkgevers, opleiders en andere organisaties samenkomen – een breed netwerk van betrokken partijen die geloven in samenwerking en het belang van actie. Ons doel is om alle talenten in een regio maximaal te benutten.” Het draait hierbij om het matchen van werknemers en werkgevers op basis van vaardigheden. Daarbij wordt verder gekeken dan diploma’s en traditionele functieprofielen. Gökhan: “We richten ons op wat mensen écht kunnen. Zo ontsluiten we nieuwe doelgroepen en vergroten we de ‘arbeidsmarktvijver’. Die is zeker nog niet leeg, maar vraagt om een andere, skillsgerichte manier van vissen.” Het Arbeidsmatchplatform biedt organisaties een netwerk dat vacatures met elkaar uitwisselt. Het biedt hen bovendien expertise om op een andere manier naar hun HR-proces te kijken en daarmee talent aan te nemen dat ze anders mislopen. “Daarnaast is het belangrijk dat bedrijven commitment tonen om sollicitanten niet simpelweg af te wijzen als ze niet binnen een specifieke functie passen, maar hen door te verwijzen naar het Arbeidsmatchplatform en ‘uit te wisselen’ met de partners van de samenwerking. Zo benutten we talenten optimaal en helpen we de arbeidsmarkt vooruit.”
Skills in kaart brengen
Werknemers die geworven worden op basis van hun vaardigheden in plaats van op de opleiding die ze vijftien jaar geleden hebben afgerond, zullen gemotiveerder en daardoor productiever zijn, voorspelt Jos. “Veel organisaties kennen die ene medewerker (of soms helaas zelfs meerdere) die niet meer helemaal meedoet. Die ‘mentaal gepensioneerd’ is. Daar sluiten de skills niet meer aan op de functie. Dan is het een uitstekend idee om goed in kaart te brengen wat diegene wél kan en wil, dat vast te leggen in een skillspaspoort, en daarmee naar het arbeidsmatchplatform te gaan. Grote kans dat er een baan uitkomt waar diegene hernieuwde energie en zelfwaardering uithaalt.”
‘sluit je aan!’
De skillstransitie is onvermijdelijk, stelt Adam. “De arbeidsmarkt verandert snel. Bedrijven die hier niet op inspelen, lopen het risico achter te blijven. Zelfs als je nu nog geen moeite hebt met het aantrekken van medewerkers, zal de krapte toenemen. Door nú te investeren in een skillsgerichte aanpak, blijf je als organisatie concurrerend en wendbaar.” Het Arbeidsmatchplatform is een krachtig middel om deze transitie te ondersteunen. Het brengt regionale werkgevers, opleiders en talenten samen in een samenwerking die draait om vaardigheden. Gökhan: “Door verder te kijken dan diploma’s, ontdekken we verborgen talenten en verbinden we bedrijven met precies de juiste mensen.” Adam vult aan: “Dit is hét moment voor bedrijven in de regio Arnhem-Nijmegen om aan te sluiten. Het platform biedt een concrete en laagdrempelige manier om de krapte aan te pakken en tegelijkertijd te bouwen aan een duurzame arbeidsmarkt. Samen zorgen we voor een sterkere regio. Ga naar arbeidsmatchplatform.nl, sluit je aan en werk mee aan de toekomst!”
Meer weten? Kijk op The Economic Board.
Personeel en OrganisatieNijmegen BusinessMedisch