Artikelen
23 september 2015
De cowboys van Rhederoord trekken landinwaarts met biologische smaken
Op Landgoed Rhederoord heerst bedrijvigheid als ik op thee ga bij kasteelheer Sander te Winkel. De voorbereidingen voor een droomhuwelijk op deze zonnige dag zijn in volle gang. Het gras wordt gemaaid, witte stoeltjes staan opgesteld voor een kleurrijk bloemenprieel ten behoeve van de ceremonie en stylisten toveren een aantal kasteelkamers om tot hippe loungeruimtes.
“Alles is bij ons mogelijk”, vertelt de gepassioneerde Sander. “Bruidsparen krijgen exclusief de beschikking over de locatie met meerdere zalen en 22 hotelkamers. Eventjes is het hun huis. Inmiddels trouwen meer dan 100 bruidsparen per jaar op het Landgoed. Van kleine ceremonies tot luxe trouwfeesten van meerdere dagen voor 200 gasten”.
Ondertussen serveert een lachende medewerker een kopje thee. Biologisch. In een bijzondere verpakking. Sander vertelt verder: “Biologisch is bij ons de basis. Wij hebben eigen moes- en kruidentuinen en werken veelal met biologische streekproducten van het seizoen. Onze inkoop is zo geregeld dat boeren eerlijke prijzen krijgen. Met de moestuinen doen we gelijktijdig iets terug voor de gemeenschap: omwonenden kunnen tegen een vriendelijk tarief een moestuin huren. Daarnaast zijn twee moestuinen ten bate van de voedselbank. Het Landgoed heeft een eigen waterbron aQaaQa. Het water uit de bron is 4.000 jaar oud en zolang al niet met de buitenwereld in aanraking gekomen. In die tijd was er geen milieuverontreiniging en daardoor schenkt Rhederoord zuiver water aan haar gasten”.
Een kleine tien jaar geleden kocht Sander met 2 compagnons (Bart-Jan Hallers en Gerhard van den Broek) Landgoed Rhederoord. Het Landgoed was vervallen en verliesgevend. Wie durft ten tijde van crisis zo’n aankoop aan? Buurtbewoners noemden hun niet voor niets ‘de drie cowboys van Rhederoord’. Het rijksmonument werd gerestaureerd en langzaam werd de dienstverlening uitgebreid. Naast trouwlocatie is het een ideale vergaderlocatie. Het 12 ha park met uitlopers van de IJsselvallei is een inspirerende omgeving om tot ideeën te komen. Doordat het Landhuis over hotelkamers beschikt zijn meerdaagse bijeenkomsten mogelijk.
Eind vorig jaar is het Koetshuis opgeknapt tot een intiem restaurant. “We hebben een fantastisch team in de keuken dat de mooiste gerechten maakt. Waarom laten we ook niet mensen uit de omgeving en onze hotelgasten hiervan genieten? Het restaurant is geopend vanaf 17 uur met uitzondering op dinsdag en woensdag. Op zaterdag en zondag serveren we eveneens lunch. In het Koetshuis zijn vijf extra hotelkamers gerealiseerd. Ook toeristen weten ons daarom steeds beter te vinden.”Ondanks dat Sander vol vuur vertelt, houdt hij de voorbereidingen voor de bruiloft scherp in de gaten. Even springt hij bij, een seconde later schudt acteur en ambtenaar van de burgerlijke stand Dirk Zelenberg ons de hand en het gesprek vervolgt. “Onze keuken is geënt op pure smaken. Wij koken al bijna 10 jaar biologisch voor grote gezelschappen. De stap naar in company catering is voor ons logisch en we voorzien nu diverse bedrijven dagelijks van lunches en diners. Voor meubelbedrijf Eijerkamp te Zutphen runnen we de biologische kantine. Dat kunnen we ook andere bedrijven bieden: eerlijk en verantwoord eten met producten uit de eigen regio.”
Op Landgoed de Reehorst in Driebergen-Zeist bestieren ze Antropia: een vergader- en congreslocatie met 12 zalen met dezelfde passie als ze voor Landgoed Rhederoord hebben. “We hebben een superteam dat graag voor ons werkt. Iedereen werkt met een glimlach en dat merken onze gasten”, aldus Sander.
De drie cowboys van Rhederoord. Of zoals Sander zelf zegt: ‘bewaarders van het gedachtengoed van het Landgoed’. En dat mooie gedachtengoed brengen de cowboys verder dan alleen het Landgoed in De Steeg. Terwijl een kok de verse kruiden uit de moestuin plukt voor het trouwdiner van vanavond, vertrek ik met een tas vol verhalen huiswaarts. Hier kom ik zeker terug om de smaak van het Landgoed te proeven in het Koetshuis.
Arnhem Business