Kies٠Menu Proeflokaal Nijmegen
12 mei 2022
Dé duurzame ‘huiskamer’ van Nijmegen
Het gaat goed met Kies•Menu. Een jaar geleden trof ik Bauke Dekker in zijn spiksplinternieuwe Kies•Menu vestiging in Arnhem. Samen met Pim Jaspers en Fabian van Schevikhoven zette hij een vorm van maaltijdbezorging op, waarbij in één bestelling gekozen kan worden uit zes wereldkeukens: Amerikaans, Duits/Oostenrijks, Italiaans, Mexicaans, Oriëntaals en Thais. Dit keer spreken we af in het recent geopende Kies•Menu Proeflokaal in Nijmegen waar Kies•Menu ook lunches verzorgt voor de bedrijven op en om het industrieterrein.
De keukens waarin Kies•Menu maaltijden bereidt, zijn optimaal ingericht om snel een groot aantal bezorgmaaltijden klaar te maken. Het avontuur begon in Arnhem, breidde zich uit naar Elst en in Nijmegen kun je sinds kort terecht in het Kies•Menu Proeflokaal op Kerkenbos 1037. ’s Avonds bezorgt men binnen een straal van 15 minuten in Dukenburg, Lindenholt en Wijchen. Het maakt daarbij niet uit of je zin hebt in een pasta di mare, spareribs, keang kari yellow curry, burrito’s, sushi of een stroganoff schnitzel. Het is slechts een greep uit het assortiment van Kies•Menu. “Zoveel mensen, zoveel wensen”, aldus Bauke. “En alles is tegelijk klaar, dus samen eten is ook echt sámen.”
Bedrijfsaccount
Hij vervolgt: “Om het bestellen zo eenvoudig mogelijk te maken, ontwikkelden we de Kies•Menu app. En om de bezorging te optimaliseren koppelde we de keukens aan de bezorgers middels onze eigen RidersApp. Binnenkort bestaat binnen de bestelapp ook de mogelijkheid een bedrijfsaccount aan te maken. “Van alle bestellingen binnen dat account wordt dan automatisch de factuur gemaild. Zo biedt een werkgever haar werknemers ook een (gezondere) keuze.”
Duurzaamste concept van Nederland
Vanaf dag één zette Kies•Menu in op duurzaamheid. De nieuwste keuken in Elst is gas- én afzuigvrij, want met een afzuiging blaas je alle energie (warmte) naar buiten. “We willen het duurzaamste concept van Nederland worden. Daarom bezorgen we 100% elektrisch en zetten wij vol in op lokale inkoop. Hierbij zoeken wij samenwerkingen met duurzame partners. Dit geldt uiteraard voor onze food inkoop, maar bijvoorbeeld ook voor onze bedrijfskleding, die afkomstig is van de duurzame textielfabriek Groenewas in Nijmegen.”
Ook de verpakkingen zijn bijzonder ingenieus en milieuvriendelijk. De bezorgbox kent slechts twee kartonnen inlegvellen met verschillende uitdrukvormen waarin alle 70 gerechten van Kies•Menu verpakt kunnen worden. De inlegvellen dienen als bodem en fungeren als houder.
Oproep aan mede-ondernemers
“We zijn nu voor 95% plasticvrij. Dat moet binnen nu en anderhalf jaar naar 100%. Het enige waar we nu nog mee worstelen, is de sushi verpakking. Sushi in een kartonnen disposable oogt gewoon veel minder smakelijk. Aan ons dus de uitdaging hier een goed alternatief voor te vinden. Dus mocht je dit lezen en ideeën hebben, laat het ons vooral weten! We gaan graag op allerlei vlakken samenwerkingen aan.”
Ook het klantenbestand wordt graag bij Kies•Menu betrokken. Bauke: “Via crowdsharing stellen we een percentage van de aandelen van een vestiging ter beschikking aan onze klanten. Hiermee maken zij het voor ons mogelijk te kunnen groeien en onze duurzame doelstellingen te bewerkstelligen. Middels een bestaand en bewezen platform kunnen certificaten gekocht en ook weer verkocht worden. Instappen kan al vanaf € 250.”
Voor eind 2022 50% vega(n)
Sinds 1 april is Naresh Ramdjas als chef-kok aangesteld. Naresh werd in 2015 derde bij het RTL5-programma ‘MasterChef’ en gaat voor Kies•Menu de kaart met vegetarische en veganistische gerechten uitbreiden. De missie van Kies•Menu is om mensen met heerlijke alternatieven te verleiden 1 à 2 keer per week geen vlees of vis te eten en zo bij te dragen aan een leefbare planeet. “Iedereen realiseert zich inmiddels wel dat onze consumptie anders moet en dat onze voedselketen één van de grootste vervuilers is qua CO2-uitstoot. Naresh gaat mensen met Vlogs en Blogs meenemen in de wereld van plantaardige alternatieven en laten zien dat bewust eten ook heel erg lekker kan zijn.”
Kies*Menu
Kerkenbos 1037, 6546 BB Nijmegen
085 – 401 61 00 | proeflokaal@kies.menu