Sterk Techniek Onderwijs
31 maart 2023
De Oriëntatieroute van Sterk Techniek Onderwijs regio Rijk van Nijmegen prikkelt jongeren te kiezen voor techniek
Vakmensen… Er is geen bedrijf in deze tijd dat er niet om staat te springen. Of het nu gaat om zorg-, bouw- of technisch personeel: als niet méér mensen kiezen voor een beroep in deze sectoren komt Nederland voor grote uitdagingen te staan. Sterk Techniek Onderwijs brengt bedrijven en jongeren al in een vroeg stadium samen om ervoor te zorgen dat we straks niet zonder vakmensen komen te staan. Een van de programma’s om dit te bereiken is de zogeheten Oriëntatieroute, waarin vmbo-leerlingen op verschillende locaties ervaren hoe het is om in de techniek te werken. Een van de locaties is de Hubertushal. Hier wordt jaarlijks door 1000 leerlingen gebouwd, geschilderd, technische installaties aangelegd en aan elektrische auto’s gesleuteld.
Leon Bakker, docent bouw, wonen en interieur aan het Mondial College, Esther Witjes, docent hout bouwtechniek aan het Pro College en Marc Frencken, docent D&P, Techlab aan Het Rijks zijn de docenten die elke vrijdagochtend samen met Bouwmensen en ROC Nijmegen een groep leerlingen begeleiden in respectievelijk het werken in de Ruw- en Afbouw en Circulair Bouwen.
Zelf aan de slag
Marc: “We bouwen hier met de onderbouwleerlingen van het vmbo aan een circulair huis dat volledig uit duurzame materialen is samengesteld. Ze leren niet alleen over alle aspecten van het bouwen met dit type materialen. Ze gaan vooral zélf aan de slag: leggen de fundering, plaatsen de vloer, bouwen de muren op en zoals je ziet zijn we inmiddels bij het dak aangekomen. Je ziet het huis onder je handen ontstaan, dat spreekt uiteraard enorm tot de verbeelding. Er wordt niet met zware machines gewerkt, wél met deze lichtgewicht bouwblokken.”
Een stukje verderop in de hal staat het Ruw- en Afbouwhuis waar de leerlingen leren schilderen en timmeren. “Het mooie van alles wat we hier in de hal doen is dat de leerlingen ervaren hoe het is om die kwast ook eens echt vast te houden,” vertelt Leon. “We ze en ze aan het werk en daar leren ze van.” “Elke week staat er van alles voor ze klaar om aan de slag te gaan,” vult Esther aan. “Onder de vakkundige begeleiding van vakopleiders én mbostudenten ervaren de leerlingen hoe het is om met je handen te werken en levensecht te leren. Je ziet dat dat zorgt voor een concrete interesse in een vakopleiding.”
Meer weten over alle programma’s die Sterk Techniek Onderwijs ontwikkelde? Op de website zijn de techniekprogramma’s te vinden, waarin wordt samengewerkt tussen onderwijs en bedrijfsleven, om de interesse in vakopleidingen te vergroten.
Van links naar rechts; Marc Frencken, Esther Witjes en Leon Bakker.