Artikelen
25 februari 2014
De Technische: Bedrijfsschool voor Vakmanschap
In april 2013 ging De Technische in het Technovium in Nijmegen van start. De Bedrijfsschool voor Vakmanschap zorgt voor de optimale afstemming tussen MBO-opleidingen van ROC Nijmegen en het bedrijfsleven in de elektro-, installatie-, bouw- en schildersbranche. Bedrijfsleider Marleen Deuss legt uit hoe het werkt.
Je mag de carrière van Marleen Deuss (52 jaar) best interessant noemen. Na haar VWO deed ze op de Streekschool de opleiding tot meubelmaker, daarna studeerde ze Sociale Wetenschappen aan de Radboud Universiteit, werd er opleidingscoördinator, werd verantwoordelijk voor de postdoc-opleidingen van ontwikkelingsstudies, maakte de overstap naar het ROC als teammanager Bouw en werd vervolgens gevraagd om leiding te geven aan De Technische. “De overstap van universiteit naar MBO was veel groter dan ik had verwacht, bijvoorbeeld door het andere opleidingssysteem, maar ook door de veel nauwere contacten met het bedrijfsleven.
De Technische ontstond, omdat de opleidingsbedrijven Vrienden van Elektro, Bouwmensen, Opleidingsbedrijf Installatiewerk en Schilder’sCool ontevreden waren over de aansluiting onderwijs – bedrijfsleven en een antwoord moesten geven op de crisis. Er werd als oplossing een coöperatieve vereniging opgericht, waarin de afdelingen bouw, installatie- en elektrotechniek en schilderen de handen in elkaar sloegen.”
Opleidingsmodel
Er werd een nieuw model bedacht. Daarvoor waren vier redenen: om te beginnen werd de vraag naar BBL-plaatsen als gevolg van de economische situatie veel kleiner. Er was geen vraag meer naar betaalde stageplaatsen. Verder was de aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven onvoldoende, de aansluiting van VMBO naar MBO liet te wensen over – VMBO-leerlingen misten vooral basisvaardigheden – en ten slotte willen bedrijven breed opgeleide vakmensen, die gewend zijn om met mensen op andere vakgebieden samen te werken. Dat heeft met inzicht in andere vakgebieden te maken, maar ook met communicatie. Goede samenwerking zal volgens de bedrijven de faalkosten aanzienlijk omlaag brengen. “Het bedrijfsleven kreeg veel regie. Er ontstond een driejarig opleidingsmodel waarin leerlingen zich de eerste tien weken van hun opleiding breed oriënteren. Na anderhalf jaar kunnen ze uitstromen op niveau 2, maar de opleiding stimuleert het behalen van niveau 3. De opleidingskolommen spitsen zich niet alleen toe op elektro, installatie, bouw en schilderen, maar ook op duurzaamheid en innovatie. Dat waarborgt aantrekkelijk en bijdetijds beroepsonderwijs. Het model kreeg begin vorig jaar vorm en de oriëntatiefase is inmiddels achter de rug.” Marleen werd aangetrokken om de kar te trekken.
Praktisch
De opleiding ging van start met 65 leerlingen die werden gemixt in acht groepen van acht leerlingen, twee van elke discipline per groep. “Ze kregen de taak om in tien weken een vakantiewoning te ontwerpen en te bouwen; van ontwerp, plan van aanpak, werkverdeling en materiaalstaat tot bouw. Tegelijkertijd kregen ze lessen en workshops in hun eigen discipline.
We maakten er een wedstrijd van, waarbij een vakjury het beste ontwerp beloonde. De resultaten waren fantastisch, leerlingen waren praktisch bezig, maar leerden ook rekening te houden met andere disciplines. Er werd snoeihard gewerkt aan prachtige producten.” Het werkt, de vraag is hoe je meer leerlingen enthousiasmeert om de opleiding te volgen. “Om te beginnen om na het behalen van niveau 3 in drie jaar, een tweejarige werkgarantie te bieden met de mogelijkheid om door te leren op niveau 4. Daarnaast biedt de Technische een oplopende stagevergoeding. De opleiding wordt gegeven door een mix van ROC-docenten en mensen uit het bedrijfsleven.
De schooltijden lopen van 8.00 tot 16.00 uur zodat leerlingen gewend raken aan werktijden.De groepen zijn klein, er is veel afwisseling in theorie en praktijk en leerlingen worden uitstekend begeleid op hun eigen niveau. Doel is om volgend schooljaar te starten met vier groepen van elk 25 leerlingen. De start is er, we willen nu doorzetten, de samenwerking met het bedrijfsleven op alle terreinen borgen, want daar wordt iedereen beter van.
Nijmegen Business