Artikelen
2 augustus 2016
‘De vitaliteit van je bedrijf is een afspiegeling van de vitaliteit van je medewerkers’
Vitaliteit op de werkvloer is actueler dan ooit. Staatssecretaris Klijnsma maakt 22 miljoen vrij voor projecten om werknemers gezonder en langer aan het werk te houden. Hoe gaan ondernemers hiermee om? Onder het genot van een smakelijk ontbijt bij Fitland te Mill gaan vier deskundigen het gesprek aan.
Deelnemers
Thomas Vloet is General Manager van Fitland XL in Mill. “We hebben een hotel met zestig kamers, een vliegtuig met twee suites en een wellnessboot waarmee we driehonderd gasten kunnen faciliteren. Ons sportcentrum heeft ruim 2500 leden en biedt veel groepslessen, persoonlijke begeleiding in fitness en activiteiten als crossfit. Verder is er nog restaurant Des Werelds en een evenementencentrum voor feesten, partijen en vergaderarrangementen.”
Vincent Maassen is eigenaar van Advies- en Bewegingscentrum Maassen te Boxmeer. “Met twintig fysiotherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten en psychologen zijn wij één van de grootste praktijken in de regio. We houden ons bezig met alles wat met bewegen te maken heeft. Dat houdt in het verhelpen van klachten, maar ook preventie.”
Emile Willems is eigenaar van TooBee bv. “Ik werk als bedrijfskundig innovator, dus ik houd me bezig met de vernieuwing van denken en doen in bedrijven. Dat heeft alles te maken met mentale vitaliteit. Ik zorg voor bewustzijn en andere denk- en gedragspatronen.”
Bela Halasz is bedrijfsleider bij Austria Sport in Malden. “Wij zijn gespecialiseerd in maatwerk: we kijken goed naar mensen en het bewegingsapparaat en zoeken daar de juiste skischoen of wandelschoen bij. Maatwerk houdt onder andere in de keuze voor de juiste schoen, het aanpassen van de schoen aan de persoon en het volledig op maat maken van correctiezolen.”
Wat houdt vitaliteit volgens u in?
Vincent: “Er zijn natuurlijk verschillende definities, maar ik vind de volgende sterk: je bent vitaal als je veerkrachtig, energiek en gemotiveerd bent. Je energie heb je gedeeltelijk zelf in de hand en kun je trainen, maar motivatie heeft ook heel erg met de organisatie te maken.” Thomas: “Als mensen in balans zijn, zijn ze vitaal. Als je niet in balans bent op welk gebied dan ook, dan ben je niet vitaal. Sporten helpt wel om vitaal te worden. Daar krijg je extra energie van.” Emile: “Ik associeer vitaliteit vooral met beweeglijkheid. Qua sporten, maar ook qua veranderbereidheid. Het kunnen omgaan met dingen die op je pad komen.” Bela: “Het vermogen om op hogere leeftijd door te kunnen werken en je geest en lichaam in conditie te houden.”
Hoe integreer je vitaliteit in je organisatie, is dit de rol van de werknemer of werkgever?
Bela: “Ik denk dat het tweeledig is. De werknemer moet investeren in zijn eigen gezondheid en motivatie, maar als werkgever wil je natuurlijk ook fit personeel. Dat werkt twee kanten op. Thomas: “Al onze medewerkers mogen gratis sporten, dus voor ons is het misschien makkelijk praten. Maar dat stimuleert elkaar wel.” Vincent: “Sommige mensen sporten inderdaad al uit zichzelf. Maar de mensen die dat niet doen, hoe krijg je die in beweging? Het blijft lastig, want als mensen denken dat ze moeten sporten, dan zit het probleem in het woordje ‘moeten’. Emile: “Het is en blijft de verantwoordelijkheid van de werknemer, vind ik. Je hebt als werkgever wel de verantwoordelijkheid om mensen hierin te faciliteren en te triggeren. Dus stop tijd en energie in je mensen en ga dat gesprek aan. Dat betaalt zich in veelvoud uit.”
“Vitaliteit moet in de hele bedrijfscultuur verweven zitten”
Hoe zet je een vitaliteitsbeleid op en is vitaliteit überhaupt te meten?
Emile: “Welzijn is heel goed te meten aan de hand van medewerkerstevredenheid. Laat mensen regelmatig een vragenlijst invullen bijvoorbeeld. Met de uitkomst kun je het gesprek in. De vitaliteit van je bedrijf is een afspiegeling van de vitaliteit van je medewerkers.” Thomas: “Het is belangrijk om regelmatig te informeren bij werknemers naar hoe het echt met hen gaat. Gezonde interesse tonen vanuit leidinggevenden naar medewerkers.” Vincent: “Er is niet één leidraad voor een vitaliteitsbeleid, het verschilt per bedrijf. En vitaliteit zit ook overal in. Het moet in de hele bedrijfscultuur verweven zitten, in iedere laag van de organisatie.”
Hoe worden (oudere) medewerkers weer veerkrachtig?
Vincent: “Aandacht voor oudere medewerkers is belangrijk, zodat ze het idee hebben dat hun ervaring gewaardeerd wordt.” Bela: “En organiseer bijvoorbeeld eens een dag waarop mensen in aanraking komen met sport.” Thomas: “Pauze nemen is ook belangrijk, en bijvoorbeeld het koffiezetapparaat aan het eind van de gang zetten. Mijn leidinggevenden mogen op maandag niet naar elkaar mailen, maar moeten elkaar opzoeken. Dat is goed voor het onderlinge contact en de beweging.” Emile: “Ontmoeten en willen. Gooi de medewerkers de oogkleppen af. Neem ze mee in wat er buiten gebeurt en wat dat voor hen betekent. Ze gaan het zien en zo ontstaat de wil om te bewegen.”
Wat kan uw organisatie hierin betekenen voor een ondernemer?
Vincent: “Het testen en meten van de fysieke belastbaarheid en het begeleiden bij beweging. Daarna kunnen we gericht trainen en de fysieke belastbaarheid vergroten. En met vragenlijsten helpen we organisaties om tot inzichten te komen en de werknemers te begeleiden. Daar maken we een bedrijfszorgplan voor.” Thomas: “Wij hebben de afdeling Business & Health die bedrijven bezoekt om mensen aan het sporten te krijgen. En als ze eenmaal hier zijn, proberen we ze ook klant te houden. We werken bovendien samen met fysiotherapeuten en diëtisten.” Bela: “We verkopen de juiste uitrusting. Daarnaast organiseren wij in samenwerking met een stichting een tocht in mei als voorbereiding op de Vierdaagse. Wij zoeken samen met de klant naar een passende schoen, analyseren de voetstand en maken indien nodig correctiezolen op maat.” Emile: “Ik zorg voor beweging. Het barst van de kansen, maar mensen blijven vaak in hun oude manier van denken hangen. Door bewustzijn te brengen op het gebied van gedrags- en denkpatronen, kunnen we samen de vernieuwing en verandering inzetten. Als bedrijven niet weten waar ze moeten beginnen, kan ik ze helpen om structuur aan te brengen.”
Hampshire Hotel – Fitland Mill vormt samen met De Wellnessboot, Restaurant Des Werelds en het fitnesscentrum van Fitland een uniek sport-, wellness-, party-, congres- en evenementencentrum in Nederland. De Millse vestiging is het kloppend hart van de Fitland-familie. Met een uitgebalanceerd aanbod kan Fitland XL Mill gasten als geen ander ‘in balans’ brengen. Meer weten? www.fitland.nl
