Artikelen
30 april 2015
De Wereldkeuken Arnhem draait als een tierelier
Half februari opende restaurant De Wereldkeuken aan de Klarendalseweg in Arnhem de deuren en sindsdien is het een komen en gaan van gasten. Dat heeft te maken met de geweldige locatie, met de verrassend veelzijdige kaart, met de gunstige prijsstelling, maar vooral ook met de doelstelling. Doel van het restaurant is natuurlijk om gasten een prettig verblijf te bezorgen, maar dat wordt ingevuld door mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt, mensen die een steuntje in de rug nodig hebben bij het vinden van werk.
Driestroom
De Wereldkeuken is een initiatief van Driestroom. Die organisatie werkt op verschillende manieren aan de totstandkoming van een inclusieve samenleving. Winny van Bakel (manager arbeid en participatie regio Arnhem): “Bijvoorbeeld door horeca-projecten als DROOM! in Elst, DroomvillaLUX in Nijmegen, Brasserie Bloem in Bemmel en De Wereldkeuken. Restaurants, ontmoetingsplekken, vergaderlocaties of een brasserie als toonkamer van een inclusieve samenleving. Daar zie je dat het werkt. Voor onze cliënten, maar ook voor de lokale middenstand, want zij zijn onze toeleveranciers. De restaurants zijn een middel, geen doel. Het is een omgeving waarin we praktijkgerichte opleidingsplaatsen onderbrengen. Het zijn onze toonkamers, we laten er zien hoe het kan werken. Met bijzondere mensen in een warme en betrokken uitstraling die we perspectief op werk bieden. Sommigen stromen door, niet iedereen, want soms is het niet haalbaar, maar ook dan draaien ze volledig mee in de maatschappij.”
Eten
Terug naar De Wereldkeuken. Op de kaart vind je een mix van gerechten. Borrelhapjes als cajun kippenvleugeltjes of hot stuff, gebakken amandelen met rode peper, maar ook Hollandse kaas met Doesburgse mosterd. Als lunch kies je bijvoorbeeld voor falafel, kip creole of de traditionele uitsmijter, maaltijdsalades, kumpir of een wereldburger. Diner? Saté ajam of een zalmsalade als voorgerecht, een enchilada, een curry of vis van de dag en als nagerecht rash malai, pavlova of gewoon heerlijke appeltaart. En dat tegen zeer schappelijke prijzen.
Lokaal en betrokken
De keuze voor de wijk Klarendal is niet toevallig. “Hier gebeurt het, de wijk is hot en dat trekt publiek. We zijn lokaal betrokken, we schakelen de lokale bakker, groenteman en glazenwasser in, maar we zoeken ook betrokkenheid van de buurt. Ons terras is bijna klaar en we gaan voor en door de buurt met een moestuin starten. Een deel van de opbrengst wordt dan weer door onze keuken verwerkt. Zo bouwen we aan een succesformule en dat werkt.”