Artikelen
14 juni 2016
De Wet DBA: wat houdt deze in en welke gevolgen of valkuilen zijn er voor ondernemers?
De nieuwe Wet Deregulering Arbeidsrelaties (Wet DBA), het stelsel van modelovereenkomsten dat de VAR-verklaring vervangt, is een feit. Opdrachtgever en opdrachtnemer sluiten een overeenkomst die door de Belastingdienst vooraf is getoetst. Gaat de Belastingdienst akkoord, dan mag er vanuit worden gegaan dat er geen sprake is van een arbeidsrelatie, en dus van eventuele loonheffingen.
De Wet DBA heeft niet alleen gevolgen voor freelancers en ZZP’ers, maar ook bijvoorbeeld voor werkgevers die hen inhuren. Welke gevolgen zijn dat, waar kunnen ondernemers rekening mee houden en welke valkuilen zijn er?
Diverse deskundigen geven hun visie op de nieuwe wet en hoe een ondernemer hiermee om kan gaan.
“De Wet DBA: wat houdt deze in en welke gevolgen of valkuilen zijn er voor ondernemers?”
Ingeborg van den Broek | Van den Wildenberg & Van Halder Advocaten
“Het nieuwe systeem veroorzaakt grote onrust op de ‘zzp-markt’. De juridisch-inhoudelijke toets of sprake is van een arbeidsovereenkomst of van een overeenkomst van opdracht is niet veranderd. Maar voor de gemiddelde ZZP’er of opdrachtgever is het moeilijk te beoordelen of een modelovereenkomst nodig is, welk model te gebruiken en hoe daaraan precies invulling te geven.
Gelukkig heeft de staatssecretaris een transitieperiode in het leven geroepen: tot 1 mei 2017 heb je de tijd om jouw werkwijze aan te passen. In die periode zal de belastingdienst wel toezicht houden, maar geen handhavingsmaatregelen nemen. Opdrachtgevers die nog niet werken met goedgekeurde overeenkomsten, maar dit wel willen gaan inregelen, doen er verstandig aan om hun opdrachtnemers schriftelijk te berichten dat zij de gevolgen van de Wet DBA nog in kaart aan het brengen zijn en nieuwe overeenkomsten aan het opstellen zijn. Zodoende ‘koopt men tijd’ en is 1 mei 2016 niet de harde deadline.”
Bart Creemers | Works Smart Staffing Solutions
“Door de invoering van de Wet DBA worden de risico’s op naheffingen voor de opdrachtgever groter, met mogelijk als gevolg dat zij minder snel ZZP’ers zullen inschakelen. De opdrachtenportefeuille van de ZZP’er komen onder druk te staan.Daarnaast vraagt de Wet DBA meer administratieve en controlerende handelingen van de opdrachtgever.
Of de wet daardoor een verbetering is, is maar de vraag. Enerzijds niet door de risico’s voor de opdrachtgever en de extra rompslomp daaromheen. Anderzijds wel en worden malafide constructies en uitbuiting weer moeilijker. In ieder geval zal er rekening gehouden moet worden met het feit dat er achteraf discussie kan ontstaan over de kwalificering van de ZZP-er. Dit kan voorkomen worden door vooraf, en tijdens de werkzaamheden, juist en conform de Wet DBA te handelen. Je moet alles goed geregeld hebben en enige kennis in deze is noodzakelijk. Dit is gelijk ook de valkuil. Uiteraard hebben wij al nagedacht over de problematiek rondom deze Wet en kunnen wij oplossingen bieden. Wij hebben de kennis rondom dit thema in huis en kunnen zowel het risico weg nemen als ook de administratieve rompslomp. De koffie staat altijd bij ons klaar om eens vrijblijvend over jouw situatie te praten en te kijken naar mogelijke oplossingen.”
Harm Kersten | Konings & Meeuwissen
“Een goedgekeurde overeenkomst verkleint de risico’s voor zowel de ZZP’er als de opdrachtgever. Diverse voorbeelden van modelovereenkomsten zijn op de site van de Belastingdienst te vinden. Toch sluit een modelovereenkomst niet elk risico uit. Er moet ook daadwerkelijk gewerkt worden volgens de overeenkomst. Het risico blijft dus bestaan dat de Belastingdienst achteraf de situatie anders beoordeelt en de opdrachtgever aansprakelijk is voor de loonheffing. Deze aansprakelijkheid kan voor de loonbelasting verlegd worden naar de ZZP’er, maar voor de premies werknemersverzekering en sociale lasten kan dit nooit.
Voor de ZZP’er geeft de overeenkomst overigens geen zekerheid dat hij/zij als ondernemer wordt aangemerkt. Het bepaalt namelijk alleen dat er geen arbeidsovereenkomst is. De inkomsten kunnen ook als resultaat uit overige werkzaamheden worden aangemerkt waardoor de ZZP’er de fiscale ondernemersfaciliteiten misloopt.”
Veel gestelde vragen
Wat gaat er veranderen?
Vanaf 1 mei vervalt de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Ter vervanging van de VAR kunnen opdrachtgevers en ZZP’ers een modelovereenkomst gebruiken. Opdrachtgevers weten dan zeker dat zij geen loonheffingen hoeven in te houden en te betalen.
Moeten opdrachtgevers en ZZP’ers alles al geregeld hebben?
Nee, zij krijgen tot 1 mei 2017 de tijd om te bepalen of het nodig is om met een modelovereenkomst te werken en een modelovereenkomst uit te kiezen.
Wordt het nu voor veel opdrachtnemers moeilijker om als ZZP’er te werken?
Nee. De grens tussen ondernemerschap en dienstverband verandert niet.
Wordt het verplicht om met een modelovereenkomst te werken?
Nee. Als je niet zeker bent of en hoe je buiten dienstverband kunt werken, kan een modelovereenkomst zekerheid geven aan beide partijen.
Bron: Belastingdienst
Nijmegen Business