Artikelen
11 juni 2015
De Zakenlunch: Tim de Jong van SMB Willems nodigt uit…
Het concept van de zakenlunch? Een gastheer nodigt uit voor een lunch bij MANNA en bepaalt het onderwerp van gesprek. Tim de Jong van schoonmaakbedrijf SMB Willems nodigde op woensdag 13 mei Turgay Tankir, Berrie Schattenberg en Martijn van Endt uit voor een boeiend gesprek en een uitstekende lunch. Onderwerp van gesprek: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en de rol van het bedrijfsleven.
Tim de Jong is commercieel directeur en eigenaar van SMB Willems. “Wij zijn als familiebedrijf al meer dan veertig jaar actief in de schoonmaakbranche. We vormen met meer dan 400 medewerkers een hechte organisatie met grote betrokkenheid bij de uitvoeringsprocessen en een sterk ontwikkelde cultuur gebaseerd op zorgvuldigheid en kwaliteitsborging. Vorig jaar schreef de gemeente Nijmegen een aanbesteding uit, waarin uitdrukkelijk was opgenomen dat er een honderdtal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in betrokken zou worden. Tot onze grote vreugde haalden we de opdracht binnen.”
“Ik weet hoe belangrijk werk is voor mensen, het geeft je zelfvertrouwen en een plaats in de samenleving.”
Transitie
Turgay Tankir is inmiddels meer dan vijf jaar wethouder Werk & Inkomen van de gemeente Nijmegen en bestuursvoorzitter van Breed. Anderhalf jaar geleden werd de portefeuille Economie aan zijn takenpakket toegevoegd. “Een mooie combinatie, omdat ik in deze functie veel rechtstreekse contacten in het bedrijfsleven heb. Dat stelt mij in staat om een actieve rol te spelen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Ik was zelf ooit ondernemer, maar ik koos voor de politiek, om deze rol in de besluitvorming mee te nemen. Ik weet hoe belangrijk werk is voor mensen, het geeft je zelfvertrouwen en een plaats in de samenleving.” Berrie Schattenberg kende als hoofd van de afdeling Externe Contacten van de gemeente Nijmegen het regionale bedrijfsleven als zijn broekzak. Na zijn pensionering werd hij begin 2012 benaderd om een rol te spelen als adviseur werkgelegenheidsprojecten. Berrie Schattenberg en wethouder Tankir werken nauw samen. Martijn van Endt is lid van het directieteam van Breed. “Breed is twee jaar geleden gestart met de omschakeling van sociale werkplaats naar een organisatie die de medewerkers buiten de poorten bij externe bedrijven probeert onder te brengen. Doel is om 85% van de medewerkers zo regulier mogelijk te laten participeren in de maatschappij. Inmiddels zijn 1.400 van de 2.200 medewerkers gedetacheerd. We verwachten nog 400 mensen bij werkgevers te kunnen plaatsen, voor de overige medewerkers zal een beschutte werkplek worden gezocht. Het is duidelijk dat we het bedrijfsleven hard nodig hebben om de transitie tot een succes te maken, maar we zijn goed op weg. We hebben zelf ook veel geleerd, we gaan voortdurend met het bedrijfsleven in gesprek, we maken arrangementen op maat, we hebben de mensen en de kennis, maar de bedrijven moeten uiteindelijk toch de banen beschikbaar stellen.”
Begeleiding
De samenwerking tussen SMB Willems, de gemeente Nijmegen en Breed is een succes. Tim de Jong: “Dat komt voor een belangrijk deel door de onderlinge afspraken. Zo zorgt de gemeente Nijmegen voor de opdracht en de mogelijkheden, Breed voor de begeleiding en zorgt SMB Willems voor de aansturing van de dagelijkse schoonmaak werkzaamheden en het opleidingstraject. Wat je ziet is dat mensen groeien in hun werk. Ze maken onderdeel uit van het normale arbeidsproces, ze worden niet gelabeld, er wordt niet gekeken naar wat ze niet kunnen, maar ze worden uitgedaagd het maximale uit hun capaciteiten te halen, ze worden juist niet geïsoleerd. Dat werkt, zeker als je er een opleidingstraject aan koppelt. Onze ervaring is dat ze uiterst gemotiveerd zijn.” Op de vraag van Berrie Schattenberg of Tim tevreden is over de kwaliteit van het geleverde werk antwoordt hij positief. “Wij hebben gezocht naar de beste werkmodus en die hebben we gevonden. We werken met veel begeleiding en toezicht afhankelijk van de schoonmaakopdracht. Zelfstandig werken is op dit moment misschien nog een stap te ver, maar je ziet de medewerkers groeien in deze rol. De Breed-medewerker krijgt instructie, ziet hoe het werk moet worden gedaan en leren elke dag. De directe aansturing blijft belangrijk.”
Keuzes maken
Volgens wethouder Tankir is het succes afhankelijk van de manier waarop bedrijven met de inzetbaarheid van Breed-medewerkers omgaan. “De organisatie en de begeleiding zijn belangrijk, dat staat buiten kijf. Ik heb als ondernemer altijd geleerd dat je moet investeren om te kunnen oogsten. Denken op de wat langere termijn, ontwikkelingsmogelijkheden stimuleren, je mensen de juiste tools geven en soms een beetje geduld hebben. Het werkt. We hebben ondanks de crisis onze doelstellingen overtroffen, meer mensen geplaatst dan we vooraf hadden ingeschat. Dat is zonder meer een verdienste van het bedrijfsleven, dat zich openstelt voor samenwerking.
Ook de gemeenten moeten hun verantwoordelijkheid nemen. We hebben met zeven gemeenten bijvoorbeeld werkzaamheden rond groen en schoonmaak aanbesteed met nadruk op de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat was best een hele klus, maar we hebben als lokale overheden de verantwoordelijkheid om met elkaar de juiste keuzes te maken. Dat is ook weer een kwaliteit van dit land, dat we dit hier samen kunnen organiseren. Ik krijg regelmatig bezoek van Duitse collega’s die komen kijken hoe wij hier samen met het bedrijfsleven optrekken. Dat kennen ze helemaal niet.”
“Veel ondernemers hebben koudwatervrees en dat is niet terecht.”
Quotering
Berrie Schattenberg praat veel met ondernemers. “Ze zijn er best trots op als een project lukt. Dat succes wordt deels bepaald door het optreden van overheden. Ondernemers willen vooral geen gedoe, dus proberen we de bureaucratie te verminderen, de start van een project eenvoudiger te maken. Dat is belangrijk. Dan sta je niet tegenover elkaar, maar werk je samen en zie je mooie dingen gebeuren.” Tim de Jong is het daar van harte mee eens. “Ik zie de voordelen, natuurlijk financieel, maar ik zie ook wat het met onze eigen medewerkers doet, die groeien ook. Veel ondernemers hebben koudwatervrees en dat is niet terecht. Natuurlijk gaat het aannemen van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt niet vanzelf. Begeleiding en aansturing is belangrijk, maar dat is voor elke nieuwe medewerker van belang. Door het samenwerken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt wordt een maatschappelijk actieve en verantwoorde bijdrage geleverd aan de nieuwe participatiewet.”
Tim is zeer te spreken over de samenwerking met de gemeente Nijmegen: “Ik kan nu wel zeggen dat de gemeente Nijmegen landelijk gezien in de voorhoede loopt als het gaat om de Social Return aanpak. Dat heeft voor Nijmegen ook directe financiële voordelen: omzet voor het regionale bedrijfsleven en minder uitkeringen. Past deze manier van werken niet in je productieproces, besteed dan bijvoorbeeld catering of schoonmaak uit. Dat kan eenvoudiger dan je denkt. Wat we als bedrijfsleven koste wat kost moeten voorkomen is dat de overheid straks een quotering afdwingt middels een quotumwet. Dat is helemaal niet nodig, probeer het een keer, je staat versteld van de mogelijkheden.”
Nijmegen Business