Artikelen
8 maart 2016
Directiewissel Nederrijn; Bert Wernke vertrekt als mede-eigenaar
Het ‘wij-gevoel’ is groot bij Nederrijn Groep uit Duiven met een nevenvestiging in Zaltbommel. Het bedrijf telt 1.200 medewerkers, is voornamelijk actief in de schoonmaakbranche en heeft een omzet van 20 miljoen. Naast een schoonmaakbedrijf heeft het een uitzendbureau en hovenierstak.
“De band van de directie met de medewerkers is groot en dat vertaalt zich direct in de uitvoering van de werkzaamheden, vertelt mede eigenaar en directeur Willem Jansen Verplanke. “Ons kapitaal zit in de mensen en het is er ons alles aan gelegen dat zij met plezier hun werk uitvoeren. De betrokkenheid is enorm en dat uit zich niet alleen in de kwaliteit van het schoonmaakwerk”. Chantal Bruil, Directeur Personeel en Organisatieontwikkeling: “Zo hebben we een schoonmaakster op een basisschool die zelf het spel ‘Wilma’s wervelende wc-actie’ heeft bedacht om het bewustzijn van kinderen te vergroten: wie houdt de toiletten het schoonst, de jongens of de meisjes? Ook de opkomst bij het jubileum van een medewerker onlangs was groot: collega’s kwamen op hun vrije dag om hem te feliciteren.” Financieel directeur Toine Arts: “Wij hebben 18 rayonleiders die onze objecten bezoeken. Dat is meer dan gebruikelijk in onze branche. Wij gaan dus niet alleen op bezoek, wanneer het niet goed gaat. We zijn er vaak, waardoor we weten dat klanten tevreden zijn. Deze tevredenheid kunnen we met complimenten overbrengen op onze medewerkers. Dat motiveert.” Chantal: “Laatst stonden er 20 boeketten bloemen in de hal geregeld door de rayonleider voor haar team omdat ze lovend een kwaliteitscontrole had volbracht.”
“De betrokkenheid is groot en dat uit zich niet alleen in de kwaliteit van onder andere het schoonmaakwerk”
Betrokkenheid groot
Per 1 maart vertrekt mede eigenaar/directeur Bert Wernke. Het is de betrokkenheid die het voor hem moeilijk maakt om afscheid te nemen van het mensenbedrijf: “Met pijn in mijn hart vertrek ik vanwege gezondheidsredenen. Zo’n 12,5 jaar geleden heb ik Nederrijn overgenomen. Drie jaar geleden zijn we gefuseerd met Lucas Berger, het bedrijf van Willem. Samen wilden we Nederrijn verder uitbouwen. Helaas laat mijn gezondheid het niet toe. Ik ben weer genezen, maar nooit meer de oude geworden. Daar waar nodig spring ik in relatiebeheer bij, maar bouw het de komende tijd af. Ik ben nog te jong om achter de geraniums te gaan zitten en investeer daarom samen met mijn zoon in jonge ambitieuze startups, adviseer organisaties op het gebied van schoonmaakvraagstukken en begeleid organisaties die minder of slecht draaien. Nederrijn is een prachtbedrijf en dat moet blijven bestaan. Mijn aandelen heb ik daarom met een gerust hart overgedragen aan Willem, Chantal en Toine. De laatste twee werken beiden al jaren voor het bedrijf, 16 jaar vs 25 jaar met een energie en betrokkenheid alsof ze al aandeelhouder waren en hiermee is een informele situatie eigenlijk dus geformaliseerd. Zo blijft de ziel in het bedrijf. De essentie zit namelijk in de organisatie en niet in mijn persoon die nu weggaat.” Willem: “Het is erg fijn dat deze oplossing mogelijk was. Het bedrijf kan op deze manier voort blijven bestaan. Gevoelsmatig verandert er dus niet zoveel.”
“De ziel van het bedrijf blijft bestaan”
Ambitie
Toine: “Het is een kroon op ons werk. Kwalitatief willen we het beste schoonmaakbedrijf blijven en zijn.” Chantal: “Nederrijn moet Nederrijn blijven waarbij onze medewerkers trots zijn op hun werk. Wij gaan uit van de kracht van onze mensen: wat kun je wel, in plaats van: wat kun je niet. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen hier ook een plek. Dat zijn niet alleen mensen met een beperking maar ook die een lastige thuissituatie hebben. Wij hebben een signaalfunctie, zien we dat een medewerker niet lekker in zijn vel zit, gaan we in gesprek om hem of haar te helpen. Een luisterend oor is soms genoeg.” Willem: “We willen graag groeien, maar dat moet verantwoord zonder kwaliteit en onze identiteit uit het oog te verliezen. We zijn wellicht wat bescheiden in onze profilering, we mogen als merk wel wat herkenbaarder worden.”