Artikelen
8 november 2013
Dirk-Jan Vink over de veranderende golfwereld
In 1994 kwam het idee om een golfbaan te openen in Elst tot leven. In 1995 waren de eerste negen holes klaar, een jaar later volgden het clubhuis en de tweede negen holes, de 9 holes Par 3-4 baan en de 6 holes Pitch- & Puttbaan. Daarmee veranderde het werkzame leven van Dirk-Jan Vink van veehouder tot eigenaar van een golfbaan. Sindsdien is er veel veranderd.
De familie Vink had een veehouderij in Elst en bovendien een bedrijf dat sinds 1981 apparaten maakte voor met name de veehouderij. “In 1992 maakte ik tijdens een reis door Canada voor het eerst kennis met de golfsport. Een jaar later werd de melkquotering ingevoerd en daar waren wij niet zo blij mee. Die melkrechten werden verhandelbaar dus stelden wij ons de vraag of dit niet het moment was om onze melkrechten te verkopen en iets anders te gaan doen. Maar wat doe je dan met de grond? Ik had een schoonvader die fanatiek golfde en zo werd het idee geboren om een golfbaan te gaan exploiteren.
Er waren toen zo’n 80.000 golfers in Nederland, het was een besloten, wat elitaire club, maar wij voorzagen groei. Dat bleek te kloppen, nu zijn er 350.000 golfers, waarvan ongeveer de helft bij een vereniging is aangesloten, en is het elitaire karakter voor een belangrijk deel verdwenen.”
Noord-Limburg
De familie Vink ging een vergunningentraject in met het bekende resultaat. “Wij wilden een openbare baan, met een verenigingskarakter. Iedereen was en is welkom en ons doel is vanaf het begin geweest om beginners zo snel mogelijk aan het spelen te krijgen. Toen moest je nog een ingewikkeld GVB-traject doorlopen om speelrecht te verkrijgen.
Vandaar onze keuze voor een combinatie van achttien holes, Par 3-4 en Pitch- & Putt. Dan kunnen spelers snel aan de slag. In 2005 openden we een tweede golfbaan in het Noord-Limburgse Afferden, volgens precies hetzelfde recept. De baan is prachtig, doet zelfs een beetje buitenlands aan en dat trekt veel gastspelers. In Elst hebben we totaal zo’n 1100 leden waarvan 130 businessclubleden, in Afferden 700 leden waarvan 85 businessclubleden. Daar hebben we veel meer greenfee-spelers.”
Marketing
Dirk-Jan heeft vanaf de start ingezet op het breed openstellen van de golfsport. “Gelukkig heeft de sport veel van zijn elitaire karakter verloren, dat blijkt uit de groei en er zit nog meer rek in. De sport is veel bereikbaarder en daar doen we alles aan. Iedereen, ook niet-golfers, zijn hier van harte welkom, in ons restaurant, op ons terras, voor feesten en partijen. Daar hebben we onze marketing ook op aangepast. We mikken tevens op vrije golfers, mensen die niet aangesloten zijn bij een vereniging. We hebben bijvoorbeeld de landgoedkaart ingevoerd, waarbij vrije golfers niet alleen kortingen krijgen bij aangesloten banen, maar ze ook hun handicap kunnen registreren. Begin dit jaar hadden we een actie waarbij je drie maanden kon spelen voor € 99,-, dat leverde daarna zestig leden op. Je moet actief zijn, dingen verzinnen, zorgen dat je nog laagdrempeliger wordt. Dat doen we bijvoorbeeld ook met Supa Golf, een golfvariant die je snel en eenvoudig kunt spelen, ook zonder les. Je kunt het tevens op locatie spelen, het is ideaal voor familiefeestjes en je speelt het al vanaf € 9,-. We hebben het Golfpaspoort ingevoerd, waarbij beginners al heel snel echt gaan spelen en niet dagenlang op de driving range hoeven te staan. Dat is een succes, inmiddels hebben zo’n 80 banen zich aangesloten.”
Dirk-Jan zit in het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Golfaccommodaties met 120 leden. “Ons Golfpaspoort is minder gericht op het halen van examens en meer op het snel plezierig spelen. Mensen die in zo’n traject stappen leren van pro’s, maar ook van clubleden niet alleen de techniek, maar vooral ook de golf- en etiquetteregels. Dat is een belangrijk traject, het maakt niet uit dat je handicap 54 is, het maakt wel uit als je langzaam speelt, want daarmee hinder je andere spelers. Mensen die het Golfpaspoort behalen hebben daar meer kennis van. Bovendien snappen ze het spel beter en halen ze dus meer plezier uit golf.” In eerste instantie reageerde de Nederlandse Golf Federatie niet erg blij met de initiatieven rond het Golfpaspoort, het ondermijnde hun GVB-traject. “Nu zijn we met elkaar in gesprek om beide systemen in elkaar te schuiven en dat is een goede ontwikkeling.”
Negen hole
Op dit moment zijn de plannen in een vergevorderd stadium om in samenwerking met Park Lingezegen en de verantwoordelijke gemeentes een nieuwe negen holes baan aan te leggen. “We zitten nu in het vergunningentraject, daarna starten we met de aanleg, dat is een goede beslissing. De golfwereld zal verder populariseren. In Zweden speelt zo’n 9% van de bevolking golf, in Nederland 2,5%. En golf is ge- woon super, je speelt altijd in de prachtige natuur, het is een spel voor jong en oud en je kunt door het handicapsysteem met spelers van alle niveaus spelen. Het is bo- vendien uitstekend voor je zakelijk netwerk. Het is onze taak om golfers ook daadwerkelijk vaker te laten spelen. Veel golfers spelen 3 à 4 keer per jaar, maar je hoeft geen achttien holes te lopen, je kunt ook negen holes spelen, in de dagranden, of gewoon een uurtje oefenen. Men vindt het heel normaal om een uurtje te gaan tennissen en daarna een borrel te drinken, golf heeft dat imago nog niet. Dat gaan we veranderen.”