Artikelen
17 juli 2014
Dirkzwager advocaten en notarissen stimuleert ontwikkeling van specialisaties
‘Kabel- en leidingschade’: Enig idee hoe vaak per dag in Nederland bij graafwerkzaamheden een kabel of leiding wordt beschadigd? Gemiddeld tachtig keer en dat aantal groeit elk jaar. Dat heeft enorme gevolgen, voor particulieren en bedrijven en het levert grote schade op. Schade die in veel gevallen wordt verhaald, maar wie is aansprakelijk? Dirkzwager-advocaten Sebastiaan van der Kant en Peter van Huizen hebben zich op dit juridische terrein gespecialiseerd. Saai? “Nee, machtig interessant, want het is een relatief nieuw werkterrein, waarin nog veel moet worden ontdekt.”
Met kantoren in Nijmegen en Arnhem en ruim 260 medewerkers heeft Dirkzwager advocaten & notarissen op bijna ieder terrein specialistische juridische kennis in huis. Kennis die Dirkzwager actief deelt, dat is duidelijk onderscheidend vermogen. En Dirkzwager investeert in het vergaren van specialistische kennis op juridische deelgebieden. Peter van Huizen (29 jaar) en Sebastiaan van der Kant (27 jaar) zijn daar een sprekend voorbeeld van. Beide advocaten houden zich vanuit hun eigen expertise bezig met de juridische gevolgen van kabel- en leidingschade.
Wie betaalt?
Sebastiaan van der Kant studeerde Nederlands Recht in Leiden en specialiseerde zich in ondernemings- en energierecht.
Hij trad in 2012 bij Dirkzwager in dienst. Peter van Huizen studeerde Nederlands en Internationaal Recht in Amsterdam en hij trad na een jaar werken bij de rechtbank Amsterdam in 2011 in dienst (specialisatie aansprakelijkheid, schade en verzekeringen). “In Nederland liggen duizenden kilometers kabels en leidingen in de grond, genoeg om de wereld veertig keer te omtrekken. En in Nederland wordt op een relatief klein oppervlak veel gebouwd, met als resultaat veel kabel- en leidingschade. En dat kan ingrijpende gevolgen hebben.” Peter van Huizen: “Vijf jaar geleden werd de wet Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten (WION) van kracht. Die wet richt zich tot een beperkt aantal partijen zoals de partij onder wiens verantwoordelijkheid of leiding graafwerkzaamheden worden verricht (de grondroerder) en de kabel- en leidingbeheerder. De verantwoordelijkheden (onder meer) ter preventie van kabel- en leidingschade is met de bepalingen in de WION over deze partijen verdeeld. Toch wordt er met grote regelmaat tijdens graafwerkzaamheden schade toegebracht aan kabels en leidingen. Niet alleen de beheerders van die kabels en leidingen lijden daardoor schade. Ook derden kunnen schade lijden door een beschadigde kabel of leiding, bijvoorbeeld bedrijven die als gevolg van een kabelbreuk gehinderd worden in hun werk. Kan die schade worden verhaald en op wie? Dat is de centrale vraag. Dat kan een behoorlijke puzzel zijn om uit te zoeken wie verantwoordelijk is en wie moet betalen. Bovendien gaat het om grote bedragen. De directe schade bedraagt jaarlijks zo’n 20 miljoen, de gevolgschade is een veelvoud daarvan.”
Jonge wetgeving
In de nieuwe wet is veel vastgelegd, maar de rechten en plichten van betrokken partijen zijn lang niet altijd helder. Dat betekent dat de wet veel jurisprudentie oplevert en dat maakt het vak interessant. Sebastiaan van der Kant legt uit: “Vooraf moet bijvoorbeeld duidelijk zijn wie welke taak op zich neemt en wie verantwoordelijkheid draagt en dat moet ook zijn vastgelegd. Vaak moeten grondroerders al kosten maken voordat ze kunnen graven. Ze moeten informatie opvragen en dat kan een tijdje duren. Dan speelt tijdsdruk een rol, de graafwerkzaamheden moeten bijvoorbeeld morgen starten, en de economische druk kan ook nog meespelen. Het bedrijf heeft laag ingeschreven en wil eigenlijk geen kosten maken. Soms is de informatie onjuist of zijn kabels in de loop der tijd door allerlei omstandigheden gaan ‘wandelen’. Wie is dan nog aansprakelijk. Daarnaast kan het voor een netbeheerder onduidelijk zijn wie werkelijk de schade heeft veroorzaakt en hoe hoog haar schade is.” Er zijn vrij weinig specialisten op dit terrein. “Wij bemoeien ons niet alleen met aansprakelijkheidsvragen, we adviseren ook bedrijven. Houd rekening met de mogelijke gevolgen, neem bijvoorbeeld in het bestek op dat onderzoeksactiviteiten bij het werk horen. En realiseer je dat overal waar een schop in de grond gaat het risico op de loer ligt. Mocht een kabel-of leidingschade vraagstuk zich voordoen? Bel of mail ons dan!”