Artikelen
29 januari 2018
Dirkzwager is specialist op het gebied van energierecht: ‘Eén ding is zeker: over tien jaar is onze energiehuishouding totaal anders dan nu’
Gasloos wonen, de toename van zonne-energie, de groeiende populariteit van elektrisch vervoer… In de wereld van energie gaan de ontwikkelingen razendsnel. Dirkzwager advocaten & notarissen speelt hier al jaren op in met een eigen vakgroep Energie. Advocaat Maarten Kole en toegevoegd notaris Anouk Bisseling vertellen erover.
Het energierecht is de laatste jaren flink in ontwikkeling, zeker sinds het plan voor de energietransitie van de overheid. Nederland moet een grote slag maken om de gestelde doelstellingen te behalen. Dirkzwager advocaten & notarissen werkt al vele jaren voor klanten in de energiebranche. Maarten Kole, advocaat ondernemingsrecht, vertelt: “Op een gegeven moment besloten we onze kennis op dit vlak te bundelen, omdat we merkten dat daar behoefte aan was vanuit de markt. We wilden echt de focus leggen op het energierecht. Daarom hebben we de vakgroep Energie opgericht. Zo kunnen we als kantoor een rol spelen in de energietransitie.”
Compleet scala
De vakgroep Energie bestaat uit verschillende disciplines, vertelt toegevoegd notaris Anouk Bisseling. “Er werken advocaten en notarissen met verschillende specialismen: energierecht, ondernemingsrecht, milieurecht, bestuursrecht, vastgoed, contracten… Hiermee kunnen we de cliënt volledig bedienen. Dat begint vaak al in een vroeg stadium, wanneer partijen om tafel gaan. We kunnen dan samenwerkings- en intentieovereenkomsten opstellen. Vervolgens ondersteunen we bijvoorbeeld bij de oprichting van de vennootschap, het vastleggen van contracten en het aanvragen van subsidies.”
Ontwikkelingen
Actuele kennis is bij energierecht van groot belang, omdat de situatie continu verandert. Maarten: “Dat is het leuke aan een transitie: je zit middenin een veranderingsproces, het gaat heel snel. Eén ding is zeker: over tien jaar is onze energiehuishouding totaal anders dan nu. Momenteel speelt bijvoorbeeld de warmtetransitie, in 2050 moeten alle Nederlandse huishoudens ‘van gas los’ zijn. Dat lijkt nog ver weg, maar is het helemaal niet.” Anouk vult aan: “Ook de Omgevingswet gaat wijzigen. Dat heeft invloed op energieprojecten. Wij steken er veel tijd en energie in om ons in dat soort ontwikkelingen te verdiepen.”
Bedrijf verduurzamen
Ook lokaal is energie een hot item. “Lokale duurzame opwekking van energie is enorm in opkomst”, zegt Maarten. “Denk aan zonnepanelen op daken in de buurt, grote pv-projecten in weilanden en windturbines.” Dirkzwager merkt dat ook mkb-bedrijven allerlei vragen hebben rond dit thema. Anouk: “Ondernemers kunnen bijvoorbeeld een warmtekoudeopslag installeren in hun eigen pand. Ook hebben veel bedrijven tegenwoordig laadpalen voor elektrische auto’s. Als je als bedrijf wil verduurzamen, is het goed om te kijken wat er juridisch moet gebeuren en of er subsidies beschikbaar zijn. Daarin adviseren wij graag.”
‘Als je als bedrijf wil verduurzamen, is het goed om te kijken wat er juridisch moet gebeuren’
Kennis delen
Dirkzwager deelt de kennis van energierecht graag. Daarom organiseert het kantoor in 2018 diverse lezingen rond het onderwerp energie. “Aan bod komen in ieder geval de warmtetransitie en lokale duurzame energieprojecten”, zegt Maarten. “Daarnaast publiceren we regelmatig tips en informatie over dit onderwerp op onze website.”
Actie
Als het om energierecht gaat, onderscheidt Dirkzwager zich door de grootte en het kennisniveau. Maarten: “Er zijn weinig kantoren die zowel op juridisch als notarieel gebied alles in huis hebben. Dankzij onze omvang kunnen wij landelijke en zelfs internationale klanten bedienen.” Het tweetal heeft nog een tip voor ondernemers die willen verduurzamen. “Wacht niet te lang, maar onderneem nu actie. Er moet iets veranderen en daar kan iedereen zijn steentje aan bijdragen. En veel subsidies zijn bijvoorbeeld nu op het hoogtepunt. Laat je dus goed adviseren en ga ermee aan de slag.”
Meer weten?
Arnhem Business