Artikelen
8 januari 2015
Driestroom en maatschappelijke dienstverlening
Driestroom ondersteunt mensen, jong en oud, met een ontwikkelings- of ondersteuningsvraag. Hoe? Door hen te begeleiden bij wonen en werken, dagactiviteiten, onderwijs, vrijetijd en ontspanning. “Daarvoor zoeken we samenwerking, met welzijnsorganisaties, zorgaanbieders, maar bijvoorbeeld ook met MKB-bedrijven, om mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt de kans te geven in een normale werkomgeving aan de slag te gaan.”
Winny van Bakel is clustermanager arbeid en participatie in de regio Arnhem, Rob Huntink is projectleider. “De decentralisatie van begeleiding naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de invoering van de Participatiewet biedt volop kansen om op lokaal niveau ondersteuning dichterbij de burger en het bedrijfsleven te organiseren, met gebruikmaking van principes als zelfredzaamheid en participatie. De gedachte achter Wmo is om iedereen mee te laten doen aan de samenleving, ook mensen met een beperking. Samen werken aan een inclusieve samenleving, dat is het doel.” Driestroom omarmt dit principe. “Sterker nog, maatschappelijke participatie is onze basisfilosofie, de grondslag waarop we al sinds jaar en dag ondersteuning en begeleiding bieden.”
Inclusie
De dienstverlening voor welzijn en arbeidsparticipatie zal vanuit de Wmo niet meer exclusief voor mensen met een verstandelijke beperking zijn. “Werk en welzijnsactiviteiten worden in bedrijven met reguliere collega’s en professionele begeleiders uitgevoerd. Wij bieden deze professionele ondersteuning graag aan in samenwerking met andere partners in het sociale domein en met bedrijven en ondernemers.” Driestroom bestrijkt met haar aanbod de gehele participatieladder: van een veilige en beschermde omgeving voor dagbesteding tot ondersteuning bij de ontwikkeling naar regulier werk. “Wij bieden ondersteuning bij de optimale ontwikkeling van een cliënt bij het beklimmen van de participatieladder.”
Horeca
Driestroom werkt op verschillende manieren aan de totstandkoming van een inclusieve samenleving. Bijvoorbeeld door horeca-projecten als DROOM!
In Elst, DroomvillaLux In Nijmegen, Brasserie Bloem in Bemmel en binnenkort De Wereldkeuken in de wijk Klarendal in Arnhem. Restaurants, ontmoetingsplekken, vergaderlocaties of gewoon een brasserie als toonkamer van een inclusieve samenleving. Dat betekent dat wanneer je er als gast binnenstapt, je meteen ziet dat er sprake is van bijzondere bedrijvigheid met bijzondere mensen. “Dat vinden we belangrijk, we willen graag duidelijk zichtbaar maken dat een inclusieve samenleving werkt. We laten zien wat we kunnen in een combinatie van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt, ondersteund door professionals. En ten slotte leveren de restaurants simpelweg werk op voor onze cliënten en profiteert ook de lokale middenstand, want zij zijn onze toeleveranciers.” De restaurants zijn een middel, geen doel. “Het is een omgeving waarin we praktijkgerichte opleidingsplaatsen onderbrengen. Het zijn onze toonkamers, we laten er zien hoe het kan werken, met bijzondere mensen in een warme en betrokken uitstraling die we perspectief op werk bieden. Sommigen stromen door, niet iedereen, want soms is het niet haalbaar. Ook dan draaien ze volledig mee in de maatschappij.”
Andere voorbeelden
Maar er is meer dan de horeca-projecten. Neem de samenwerking met Stomerij Zeyrek uit Presikhaaf, een familiebedrijf met 25 jaar ervaring in de wasserij- en stomerijbranche. “Wij ondersteunen hen bij de begeleiding van onze cliënten, zij helpen onze cliënten bij het leren van het vak. Stomerij Zeyrek zal de was gaan verzorgen voor een aantal locaties van Driestroom. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten.” Een ander project is Werkpost Groen. “Een werkpost bestaat uit een groep van zes mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en een begeleider. De mensen van Werkpost Groen werken met name met handgereedschap en grasmachines en bladblazers. Ze houden bijvoorbeeld borders, perken en plantsoenen onkruidvrij, vegen bestrating en ruimen blad en zwerfvuil op.” Sinds 2014 is er een werkpost gevestigd in het Dominicanenklooster in Huissen. Het is een klooster met een congrescentrum. “Onze medewerkers voeren horecawerkzaamheden uit in de keuken, het restaurant en de vergaderzalen.”
Stichting Mode met een Missie biedt vrouwen met een kwetsbare achtergrond een zinvolle dagbesteding, opleiding en opstap naar werk. “Zij werken in speciaal opgezette mode-ateliers aan het label Mode met een Missie, dat is ontworpen door jonge, Nederlandse ontwerpers. Vrouwen leren arbeidsvaardigheden en worden naar werk geleid in diverse sectoren. Momenteel werken we ook samen met hoveniersbedrijf Dienstverlening in het groen, Waterschap Rivierenland, het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem en Stichting Het Geldersch Landschap.”
Succes
Ondernemers reageren goed. “De aanvankelijke koudwatervrees blijkt onterecht, de succesverhalen doen hun werk en nodigen uit tot navolging. Steeds vaker krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om in een normale werkomgeving te werken. Vaak onder begeleiding, soms in een opleidingstraject met als doel door te stromen naar een reguliere baan. Maar we begeleiden ook de bedrijven, wij zorgen er bijvoorbeeld voor dat eventueel ziekteverzuim geen ondernemersrisico is. Bovendien levert het werk voor lokale ondernemers. Het dringt door dat de formule werkt, dat er eigenlijk alleen maar winnaars zijn. Het is duidelijk dat we samen moeten werken, want we kunnen veel voor elkaar betekenen.”