Artikelen
22 maart 2017
Duurzaam bouwen: ‘Het draait om het verkleinen van jouw CO2-footprint’
Energie besparen is niet alleen een doel van de gemeente Nijmegen, maar ook van veel ondernemers en woningbouwcorporaties. Maar wanneer heb je nu eigenlijk een duurzaam huis of bedrijfspand? Oftewel: wat is duurzaam bouwen en welke ontwikkelingen spelen hierin? Vijf deskundigen praten erover tijdens een heerlijk ontbijt bij Van der Valk Cuijk.
Deelnemers
Joris Jan Oosterhout is eigenaar van Jan Oosterhout Ontwikkeling en aannemersbedrijf Jan Oosterhout. “Wij zijn een ontwikkelende aannemer die veel nieuwbouwprojecten realiseert en veel bezig is met duurzaamheid. We zijn gevestigd in Wijchen.” www.janoosterhoutbv.nl – www.janoosterhoutontwikkeling.nl
Johan Duits is eigenaar van Duits Schilderwerken en Duits Isolatie. “Van oudsher zijn we een schildersbedrijf, maar we hebben ons daarnaast toegelegd op isolatie. We werken met name in het huidige bezit, oftewel onderhoud en renovatie.” www.duitsgroep.nl
Pim van Os is commercieel manager bij Kadans Science Partner in Haaren. “We zijn een vastgoedontwikkelaar en belegger voor bedrijfsmatig vastgoed. Ik ben verantwoordelijk voor de kennisintensieve vastgoedportefeuille.” www.kadanssciencepartner.nl
Frans Hartog is eigenaar van Installatietechniek Hartog. “We zijn begonnen als echt loodgietersbedrijf, maar zijn nu alweer zo’n tien jaar druk bezig met duurzaam bouwen. We realiseren duurzame en energieneutrale installaties voor onder andere aannemers, overheid en woningbouwverenigingen.” www.hartogbv.nl
Jelle Gudden is medeoprichter van Proforto. “Wij zijn een online leverancier van bedrijfskleding, merkschoenen en persoonlijke bescherming. We zijn aanverwant aan duurzaam bouwen omdat we circulaire kleding inzetten. Oftewel: we halen de oude kledingstukken op en maken daar weer nieuwe van.” www.proforto.nl
Wat doet jouw organisatie op het gebied van duurzaam bouwen?
Joris Jan: “Als ontwikkelende aannemer probeer je in het voortraject al te kijken hoe de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) zo efficiënt mogelijk bereikt kan worden. Je wilt de woning zo duurzaam mogelijk maken. Dat kan op verschillende manieren in de buitenschil en door het toepassen van bepaalde installaties.”
Johan: “In 2020 moeten woningcorporaties gemiddeld op een energielabel B zitten. Als je kijkt naar onze markt van isolatie, glas en dak, dan zijn we volgens brancheorganisaties in 2050 nog niet klaar. De vraag is enorm. Wij zijn met één autootje begonnen en onze capaciteit is op dit moment 12.000 m2 per week. Dat breidt alleen maar uit. En het mooie is: de terugverdientijd ligt rond de drie jaar.”
Pim: “In Nijmegen hebben wij een oud Philips-gebouw van 4.500 m2, dat op de slooplijst stond, helemaal herontwikkeld. We hebben oude kozijnen opnieuw gebruikt om meetingrooms van te maken met een industriële look. Het gebouw voldoet weer aan alle eisen en zit nu bijna helemaal vol. Dat willen we ook bij een ander pand in Nijmegen gaan doen.”
Frans: “Wij leveren energieneutrale en energiezuinige woningen, panden en appartementencomplexen op door de installatie van warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen.”
Jelle: “Proforto werkt voor grotere bouwbedrijven die een circulaire werkwijze verlangen. Voor een groot bouwbedrijf bijvoorbeeld hergebruiken wij de oude kleding tot nieuwe kleding. We maken dit ook bereikbaar voor kleinere bedrijven, want het is goedkoper en gewoon goed voor het milieu.”
Joris Jan Oosterhout en Johan Duits
Wat is duurzaam bouwen volgens jou?
Frans: “Er zijn heel veel facetten. Het begint al met reistijd. Als je in de buurt werkt, produceer je minder uitlaatgassen. Zo reduceer je de CO2-uitstoot. Duurzaam bouwen lukt bovendien alleen met een goed team van bijvoorbeeld een architect, aannemer, installateur en isolatiebedrijf.”
Joris Jan: “Het gaat niet alleen om het bouwen zelf, maar ook om het hele traject eromheen. Van aankoop tot realisatie tot het gebruik en onderhoud, met name voor beleggers en woningstichtingen. ”
Pim: “We maken niet alleen gebruik van zonnepanelen en duurzame materialen. Ook het gebruikmaken van regionale partijen is belangrijk. Wij zitten door het hele land, maar we huren wel altijd lokale schoonmaak- en onderhoudsbedrijven in, bijvoorbeeld.”
Johan: “Het draait eigenlijk om het verkleinen van jouw CO2-footprint. Als je die met behulp van een tool uitrekent, zie je hoeveel ton CO2 je uitstoot. Hoeveel diesel we stoken, hoeveel kilowatt stroom en kuub gas we verbruiken. Dat maakt je pas echt bewust. Het zou goed zijn als ieder bedrijf daar eens naar zou kijken.”
Zijn ondernemers zich al bewust van het belang ervan?
Joris Jan: “Dat bewustzijn komt wel steeds meer naar voren. Eerst was er nog koudwatervrees voor onder andere elektrische auto’s, maar nu begint dat meer te leven.”
Pim: “Sowieso vindt men het belangrijk om een gezond leef- en werkklimaat neer te zetten. Als een gebouw niet duurzaam ingericht is, krijgt iedereen hoofdpijn. Mensen gaan klagen en op een gegeven moment heb je leeg pand. Dan daalt de waarde van het vastgoed.”
Jelle: “Wij zijn er steeds meer mee bezig. We krijgen veel pakketjes retour en we hebben onze hele verpakkingsstroom circulair gemaakt. Van de doosjes maken we balen en van dat karton worden nieuwe doosjes gemaakt.”
Johan: “Veel mensen zijn ermee bezig, maar er moet nog veel meer bewustwording komen in de maatschappij. Die taak ligt bij ons allemaal. Door bijvoorbeeld koffietafelgesprekken in de buurt gaan er ineens twintig huishoudens zonnepanelen leggen of isoleren.”
Pim van Os, Frans Hartog, Salesmanager Nijmegen Business Natascha Nyhuis en Jelle Gudden
Wat kunnen ondernemers zelf doen om hun bedrijfspand te verduurzamen?
Joris Jan: “Ledverlichting en zonnepanelen bijvoorbeeld. Het ligt eraan wat voor pand je hebt: bij een gemetseld pand met een spouw kun je gemakkelijker bij-isoleren dan bij een pand met panelen. Er zit al vaak isolatie in spouw, maar dit is dan oud en niet meer afdoende.”
Johan: “Alle spouwmuren waar al wol inzit, kunnen geüpgraded worden. Na vijf jaar begin je terug te verdienen en vanaf minuut één bespaar je CO2. Dat geldt ook voor glas: het nieuwe HR++ glas is drie keer zo goed als het ouderwetse thermopane. Aan veel panden in Nijmegen kan een hoop verbeterd worden.”
Jelle: “Ik mis daarbij wel wat sturing of advies vanuit de overheid. Het zou goed zijn om bedrijven verplicht te stellen hun CO2-uitstoot te verlagen en hierbij een soort stappenplan aan te reiken.”
Hoe duurzaam zijn bedrijfspanden en woningen over tien jaar?
Frans: “In de toekomst moeten alle woningen energieneutraal zijn, dat is wettelijk vastgelegd. We hebben in de bouw al een gigantische omslag gemaakt. In bijna alle woningen die we nu maken, komen warmtepompen. Ook innovatie is daarin belangrijk: je kunt straks alles op afstand bedienen met één device.”
Joris Jan: “Vroeger wilden mensen hun geld liever aan een keuken of badkamer uitgeven, tegenwoordig is er meer vraag naar warmtepompen en zonnepanelen. Maar gebruikers moeten ook nog weten hoe ze het moeten onderhouden, dat is het volgende punt. De woningbouwvereniging zou eigenlijk een onderhoudscontract moeten afsluiten met de installateur.”
Johan: “Alle eigenaren van bedrijfspanden die voor 1999 gebouwd zijn, moeten achter hun oren krabben. Die kunnen serieuze verbeterslagen maken.”
Nijmegen Business