Artikelen
3 november 2020
‘Een betere leefomgeving in Nijmegen: daar dragen wij graag aan bij’
Dat er in Nijmegen een zero-emissiezone komt, staat sinds kort vast. TNO voerde al een verkennend onderzoek uit naar de mogelijkheden om de stadslogistiek duurzamer en slimmer te organiseren. De Klok Logistics kan hier een prominente rol in spelen. “We beschikken over de juiste geografische ligging, ervaring, logistieke kennis en middelen”, zegt directeur Remco Vos.
Met het ondertekenen van de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek zet de gemeente Nijmegen zich in voor stadslogistiek met zero emissie in de binnenstad in 2025. Voor vrachtwagens geldt een overgangsregeling tot 2030. Remco: “De Klok Logistics (DKL) is al bijna 80 jaar een bekende naam en werkgever in Nijmegen en omstreken. Wij dragen deze stad en de leefbaarheid ervan een warm hart toe. Daarom willen we ons profileren als logistieke hub. Het wachten is nog op helderheid over de regelgeving.”
ELEKTRISCH VERVOER
DKL heeft duidelijke ideeën over de praktische invulling van duurzame stadslogistiek. Op de toekomstige hub worden goederen vanuit diverse vervoerders overgeslagen op elektrische vervoersmiddelen. Het pand aan de Beurtvaartweg kan ook fungeren als ontkoppelpunt. De trailer van een conventionele vrachtwagen wordt dan ontkoppeld en een elektrisch vervoersmiddel rijdt hiermee de stad in.
“ Onze belangrijkste oordelen zijn de gunstige ligging en de uitgebreide logistieke kennis ”
VOORDELEN
Het belangrijkste voordeel van DKL als logistieke hub is de gunstige ligging. Dat resulteert in een zeer laag energieverbruik, zelfs bij elektrische voertuigen. Remco licht toe: “Ons pand ligt op 2,5 kilometer van de binnenstad. We rijden zo de Weurtseweg af en de Hezelstraat in. De benodigde faciliteiten, waaronder honderd docks, zijn aanwezig. Daarnaast beschikken we over grote kennis van stadsdistributie en logistiek en een groot netwerk van vervoerders en verladers. Het enige dat in feite nog ontbreekt, is de elektrische vloot en laadfaciliteiten. Samenwerking met de overheid is van belang wat betreft de laadfaciliteiten, aangezien die nu nog prijzig en beperkt beschikbaar zijn.”
SCHONERE LEEFOMGEVING
Stadslogistiek zonder emissie heeft een enorm effect op de leefomgeving. De lucht wordt schoner, er is minder geluid en het centrum wordt rustiger. Doordat de verkeersstroom meer geleidelijk plaatsvindt, zijn er minder opstoppingen. “Daar dragen wij graag een steentje aan bij. We zijn er klaar voor en geloven sterk in dit idee.”
TNO onderzocht hoe de stadslogistiek in Nijmegen duurzamer en slimmer ingericht kan worden. Een aantal belangrijke bevindingen uit het rapport.
• Slimme en schone logistiek heeft een buitenproportionele impact op luchtvervuiling in steden ten opzichte van personenmobiliteit.
• De focus ligt niet alleen op het vervangen van conventionele voertuigen door zero-emissievarianten, maar vooral op een efficiënter logistiek systeem en een gerelateerde reductie van het aantal voertuigen.
• Het is belangrijk dat er duidelijkheid komt over de implementaties van zero emissie-zones, de voorwaarden (per voertuigtype) en flankerend beleid.
• De landelijke overheid en provincies moeten zorgen voor harmonisatie tussen steden.
• Hubs kunnen ook overslagplekken (ontkoppelpunten) zijn, waar van dieselvoertuigen over wordt gestapt op schone voertuigen.
Meer weten? Kijk op DKL.
Nijmegen Business