Lifeport 2.0
18 februari 2025
Eerst de pijlers, dan de brug
Gelderland-Zuid heeft economische potentie en onderscheidende regionale ecosystemen. Daarbinnen zetten bedrijven en overheden goede stappen. Overstijgende samenwerking (Lifeport) is echter nog een toekomstthema. Dit blijkt uit een rapport over de regionale economie en de staat van brede welvaart, uitgevoerd door RaboResearch.
Centrale vraag in het onderzoek: wat is nodig om de economische kracht en brede welvaart van de regio te versterken?
Food, health energy en fruit
Drie jaar geleden voerde RaboResearch hetzelfde onderzoek uit. Destijds luidde de conclusie dat er te weinig samenhang was tussen de drie deelregio’s in Gelderland- Zuid (Ede-Wageningen, Arnhem-Nijmegen en Rivierenland), tussen de vier economische specialisaties (food, energy, health en fruit) en in de oriëntatie van de bevolking. De fragmentatie was bovendien terug te vinden in de relatief zwakke relatie tussen onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven, de geringe samenhang in de bestuurslagen en de geringe relaties tussen grote, middelgrote en kleine bedrijven. Er was te weinig clusterkracht doordat bedrijven elkaar te weinig vonden en in de keten samenwerkten. Er werden aanbevelingen gedaan voor verbetering.
Pijlers van economische groei
Uit het onderzoek blijkt dat de “bruggenhoofden” afgelopen jaren een sterke ontwikkeling hebben doorgemaakt, wat essentieel is om de regionale economie te versterken. Die bruggenhoofdenzijn de vier onderscheidende regionale ecosystemen in Gelderland- Zuid, elk met een eigen specialisatie. Het gaat om Hotspot Energy (Arnhem), Health Valley (Nijmegen), FruitDelta (Rivierengebied) en FoodValley (Ede-Wageningen). Deze ecosystemen vormen samen de bouwstenen van Lifeport. Het Lifeport concept gaat om het bouwen van bruggen om de regio’s en sectoren samen te brengen tot een samenhangend geheel. Hoewel bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden stappen hebben gezet om die samenhang te verbeteren, zijn we er nog niet.
Bruggen bouwen
Ondanks de progressie blijven de aanbevelingen die in 2021 zijn gedaan actueel. De fragmentatie tussen de vier economische specialisaties en de verbinding tussen bedrijven, onderwijs en overheid hebben nog aandacht nodig. Ook de samenwerking tussen grote, middelgrote en kleine bedrijven moet sterker worden om de kracht van het hele cluster te vergroten. Een belangrijke conclusie uit het rapport is dat de afzonderlijke ecosystemen eerst verder versterkt moeten worden voordat Lifeport als overkoepelend geheel succesvol kan zijn. De bruggenhoofden moeten sterk genoeg zijn om de brug van Lifeport te kunnen dragen. De afgelopen jaren zijn dus vooral de bruggenhoofden sterker geworden, maar nog niet de brug als geheel. Nu moet de nadruk komen te liggen op het bouwen van bruggen. Overstijgende samenwerking tussen de sectoren en deelregio’s is noodzakelijk om de brede welvaart en economische kracht duurzaam te versterken.
Meer weten? Bekijk het hele rapport van Lifeport 2.0 hier.