Artikelen
16 juni 2015
Eerste concrete resultaten Participatiewet in Nijmegen
Het gaat eigenlijk best goed met de uitvoering van de Participatiewet in Nijmegen. Deze wet, die op 1 januari van dit jaar van kracht werd, moet er voor zorgdragen dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag kunnen in het reguliere bedrijfsleven. Op allerlei manieren wordt gepoogd ondernemers actief bij de wet te betrekken.
Niet alleen het Werkbedrijf (UWV, Breed en gemeente, contactpersoon Ad Verpaalen), maar ook het Economisch Collectief Nijmegen (ECN) en de Stuurgroep Arbeidsmarkt Rijk van Nijmegen (SAR). De doelstelling voor Nijmegen is de plaatsing van 250 medewerkers in het reguliere bedrijfsleven en 55 medewerkers bij de overheid. Dit moet voor 1 januari 2017 gerealiseerd worden.
Jerry Croes is bestuursvoorzitter van bedrijventerrein TPN-West en namens ECN ook lid van de SAR. Gerard Jansen is als bestuurslid verantwoordelijk voor de portefeuille sociale duurzaamheid. Jerry: “We hebben onlangs een samenwerkingsovereenkomst getekend met het Werkbedrijf, waarin we afspreken de lat hoger te leggen dan wat de participatiewet voorschrijft. Ons doel vertalen we niet alleen in cijfers, maar vooral ook om ondernemers voor te lichten over de vele mogelijkheden. In de praktijk blijkt dat veel ondernemers open staan voor deze wet en er zelfs op eigen initiatief al jaren mee bezig zijn. Nijmegen heeft wat dat betreft een lange historie in samenwerking tussen bedrijven en bijvoorbeeld Werkenrode. De participatiegedachte is hier ontstaan en wij zijn de quotering (wanneer de cijfers per 1 januari 2017 niet worden gehaald schrijft de wet een verplichte quotering per bedrijf voor) in elk geval voor.”
Gerard Jansen: “Ook op ons TPN-West terrein leeft het. Neem Motorcycle Support Nederland, een duidelijk voorbeeld van een ‘social enterprise’, het geeft jonge mensen al sleutelend een beter perspectief op de arbeidsmarkt. Maar ook Innexion (met name gericht op autisten), WerkWent, Dar, Synthon of Berry Balvers met Excluled geven het goede voorbeeld. Dat zijn maar een paar voorbeelden, er zijn veel meer ondernemers die in Nijmegen en de randgemeenten aan de slag zijn om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een goede kans op werk te geven.”
IGNITE Award
Met het oog op de nieuwe Participatiewet zorgen steeds meer ondernemers in Nijmegen en omstreken dat er binnen hun bedrijf, banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking. “Het is een goede ontwikkeling dat ondernemers op deze manier meer mensen aan het werk helpen”, zo vertelt Jerry Croes. “Daarbij is het ook nog eens een mooie manier om invulling te geven aan MVO beleid. Het mes snijdt dus aan twee kanten.” Jerry is vanuit zijn ambassadeursrol bij het werkbedrijf erg betrokken bij het vinden van een passende invulling van de Participatiewet voor het Nijmeegse bedrijfsleven. Hij is in gesprek met Leoni Delsink. Leoni is werkzaam bij het Anton Jurgens Fonds als coördinator van een nieuw initiatief genaamd de IGNITE Award. “Inderdaad bijzonder om te zien dat het Nijmeegse bedrijfsleven zo betrokken is bij het vergroten van het arbeidsparticipatieproces. Het is echter niet de enige manier waarop sociale verandering in gang gezet kan worden. Naast de vele maatschappelijk betrokken ondernemers in Nijmegen is er namelijk nog een ander soort ondernemer: de sociaal ondernemer.”
Leoni heeft het over een nu nog kleine, maar groeiende groep met veel potentieel. Voor sociaal ondernemers is winst maken wel een voorwaarde, maar niet een doel op zich. Het creëren van maatschappelijk impact staat voor hen voorop. Leoni: “Bij sociaal ondernemers zit het oplossen van een maatschappelijk probleem als het ware in het DNA van hun bedrijf.” Croes vindt het een interessante aanvulling op het brede palet van ondernemers dat de stad al rijk is. Hij is dan ook erg positief dat de IGNITE Award in het leven is geroepen om sociaal ondernemerschap in de schijnwerpers te zetten.
Inschrijven voor 31 juli
Leoni vertelt enthousiast verder: “Met deze prijs willen we startende sociaal ondernemers stimuleren vóór 31 juli hun businessplan in te dienen. Uit alle aanmeldingen worden zes finalisten gekozen. Deze zes ontvangen professionele begeleiding in het opzetten en klaarstomen van hun bedrijf. Daarnaast is er een investeringsbedrag van 100.000 euro beschikbaar voor de sociaal ondernemer met het beste plan. Een plan dat een échte sociale verandering in gang zet en op een ambitieuze en financieel duurzame manier wordt uitgevoerd. Iedereen die rondloopt met een goed sociaal idee of startende sociaal ondernemers die al een innovatief businessplan hebben, doe mee. Het is een kans die je niet aan je voorbij wilt laten gaan.” Croes sluit af: “Met het talent voor ondernemen en het grote sociale hart dat veel Nijmegenaren hebben kan het niet missen dat de IGNITE Award veel mooie plannen gaat ontvangen.”
Meer weten? Op www.IGNITEAward.nl vind je uitgebreide informatie over het verloop van de IGNITE Award, de voorwaarden voor deelname en inspirerende voorbeelden van sociaal ondernemers.
Nijmegen Business