CuliAir
1 mei 2024
Elk ingrediënt is van onschatbare waarde
Culisofie, ofwel de wijsheid van de keuken. Zo afficheert Angélique Schmeinck haar levensmissie: mensen kennis laten maken met de kunst en ambacht van de culinaire wereld. Ze verspreidt deze boodschap via haar boeken, kunstgalerie en het volstrekt unieke luchtballonrestaurant CuliAir. De hoogste tijd dus om kennis te maken met SVH meesterkok Angélique.
“Creativiteit vormt mijn hele leven al een rode draad in alles wat ik doe en heb gedaan. Ik ben al jong in de horeca terecht gekomen, een ingrediënt is voor mij hét middel waarmee ik die creativiteit vormgeef. Ik wil mensen verrassen, verwonderen en ontroeren. Creativiteit staat ook voor ontdekken en ontwikkelen; elk ingrediënt is wat mij betreft van onschatbare waarde.”
Een galerie vol smaak
Angélique: “Ik heb veel kookboeken geschreven, met recepturen en prachtige foto’s. Dit moest echter altijd in een beperkte tijd. Ik had daarom de behoefte om die ingrediënten op een andere manier vast te leggen. Ik ben me gaan verdiepen in het fotograferen van ingrediënten in een eigen stijl. Ik leg ze op een surrealistische of humoristische manier vast. Zo laat ik de ingrediënten op een andere manier zien. Fotografie betekent voor mij inspiratie geven en ánders kijken. Als je lang kijkt naar een foto, dan gebeurt er steeds meer. Je eigen fantasie gaat werken, je ziet kleurcontrasten, structuren. Het is mooi om te zien dat mensen dit beleven en de schoonheid en rijkdom van de ingrediënten zien. Mijn Culinaire Galerie zit in Velp. Een bijzondere ruimte waar we ook andere activiteiten organiseren. Ik maak hier bijvoorbeeld eetbare schilderijen. Je kunt dit als activiteit boeken. Met een groep beland je dan in een bijzondere ruimte, waar je proeft en culinaire kunst tot leven komt.”
Kunstzinnigheid van de gastronomie
“Ik ben meesterkok, maar het gaat me vooral om de artistieke invulling hiervan. Ik wil mensen een andere kijk geven op wat gebruikelijk is. De basis is natuurlijk om mijn gasten een fantastische eetbeleving te geven. Gelijk daaraan staat voor mij het bieden van de meest bijzondere ervaring. Dit noem ik de kunstzinnigheid van de gastronomie. Ik probeer die met een eigen signatuur te laten beleven, proeven, zien. Deze aanpak gebruik ook in mijn foto’s en in de luchtballon. Het ontwerp is veel meer dan het bord, ik kleur graag buiten de randen en probeer die beleving te verlengen.”
Luchtballonrestaurant CuliAir
“In mijn luchtballonrestaurant ervaar je in het seizoen, dat duurt van mei tot en met september, je gerecht op een surrealistische manier. Er is plaats voor 10 passagiers, verdeeld over 5 compartimenten. Ik sta in het midden te koken, aan de buitenkant is een enorme skybar waar mensen van het uitzicht én een heerlijk diner genieten. Daarbij dient de luchtballon als een enorme heteluchtoven. We bieden een heel programma met een ontvangst in een weiland en een champagne-aperitief met voorgerecht. Vervolgens stijgen we op naar grote hoogte en geniet je van een avontuurlijk 3-gangendiner. De culinaire ballonvaart duurt zo’n 90 minuten. Als we weer zijn geland, serveren we nog een kleurrijk dessert. Ook na de landing zijn de mensen -en ik ook- nog helemaal in de wolken!”
Meer weten? Kijk op Culinair.
Arnhem BusinessGastvrijheid