Artikelen
14 februari 2018
Energieneutraliteit achterhaald: Energie+ nu al bereikbaar ‘Duurzaamheid van de toekomst door SolarEis en Unitgroep’
Energieneutraal ondernemen is dé toekomst, maar waarom wachten als de techniek nu al beschikbaar is? “We zijn zelfs zover, dat we meer energie kunnen opwekken dan we verbruiken. En dat uit volledig duurzame en groene bronnen.” SolarEis gebouw-klimatisering en UNITGROEP projectontwikkeling slaan de handen ineen om Nederlands eerste energiePLUS project in 2018 te realiseren.
Vanuit hun kantoor in Elst ontwikkelt en ontwerpt SolarEis oplossingen inklimaatbeheersing, die onafhankelijk zijn van fossiele bronnen. Binnen een paar decennia zal iedereen er aan moeten geloven en zal stoken op gas in de geschiedenisboeken verdwijnen als een inefficiënte en vervuilende manier van verwarming. “Klimaatverandering is een fenomeen waar vele jaren lang over wordt gepraat. Het is slechter gesteld met onze aarde dan we denken en er wordt weinig aan gedaan”, vertelt directeur Bart Nuy van SolarEis. “Daar is geen excuus meer voor, want vandaag de dag bestaan er oplossingen om zelfs meer energie op te wekken dan je kunt verbruiken uit zonlicht en wind.”
Opwarmen met ijs
SolarEis laat zich vanuit het Engels en Duits vertalen als ‘zonne-ijs’ en dat klinkt als een grote tegenstelling. Ingenieur Harm Flintrop legt echter uit hoe hun warmtepompen deze twee tegenpolen gebruiken om milieuvriendelijk en efficiënt gebouwen te verwarmen. “Een warmtepomp is in feite een omgekeerde koelkast. Als jij melk in de koelkast legt, onttrekt het apparaat warmte uit het pakje en voert deze de energie er aan de achterkant uit. Met ons systeem draaien we dit principe om. Om de binnenruimte te verwarmen, onttrekken we warmte uit de omgeving buiten het gebouw. Voor het laatstgenoemde maken we gebruik van natuurkundige principes uit de thermodynamica. Een speciale vloeistof wordt rondgepompt door het systeem, wat uitkomt in een buffervat onder de grond, dat gevuld is met water. Om dit water om te zetten in ijs, moet je zoveel warmte uit de buffer onttrekken dat je er een heel gebouw mee kunt verwarmen.”
Groene werkomgeving
Projectontwikkelaar Carsten Hesz van UNITGROEP streeft voortdurend naar manieren om onroerend goed duurzaam en energieneutraal te maken. In zijn zoektocht komt hij uit op SolarEis. “In februari starten wij met de bouw van ons ondernemerscomplex Werkplek West in het Arnhemse Rijnpark, dat in de zomer gebruiksklaar moet zijn. In het gebouw staat een slimme accu van één megawatt die de aan- en afvoer regelt van honderd procent groen opgewekte elektriciteit. De warmte- en koudepompsystemen van SolarEis gebruiken deze stroom om het gebouw te verwarmen en daarbij houden we zelfs energie over. Hiermee voorzien we zesentwintig laadpalen van stroom, waarmee elektrische auto’s binnen een paar uur weer hun volledige bereik behalen. Wat we hierna nog over hebben, vloeit door naar het energienetwerk. Zo klinkt onze groene investering én filosofie door buiten ons project.”
Voorbeeld in duurzaamheid
Bart en Carsten zijn erg gepassioneerd als het gaat om het creëren van een bewustwording over de klimaatproblematiek. “Sinds de industriële revolutie van twee eeuwen geleden neemt de CO2-concentratie in de lucht alleen maar toe en we zijn al over het kritieke punt heen”, vertelt Bart. “Toch blijven we de atmosfeer volpompen door nog steeds fossiele brandstoffen te gebruiken. Als de overheid niks verplicht, verandert er ook niks. Het is de macht der gewoonte om te blijven doen wat we altijd deden.” Carsten laat met Werkplek West zien dat er zelfs een verdienmodel in zit. “Vanaf dag één dat wij draaien, genereren we inkomsten uit ons energiesysteem. Het is een mindset die ook bij investeerders nog moet indalen. Nederland wil energieneutraal zijn in 2050, maar in 2018 draaien wij energie+ en hopen wij een voorbeeld te worden voor meerdere ondernemers.”
UNITGROEP
Nieuwe Havenweg 81F
1216 BP Hilversum
www.unitgroep.nl
SolarEis
Industrieweg Oost 9C
6662 NE Elst
www.solareis.nl
Nijmegen Business