Artikelen
27 mei 2014
Gebouw LB op Industriepark Kleefse Waard unieke locatie voor cleantech bedrijven
Arnhem Business organiseert met regelmaat lunches op locatie over een spraakmakend onderwerp. Dit maal in Gebouw LB van Industriepark Kleefse Waard (IPKW), een industrieel monument dat op volledig duurzame wijze is herontwikkeld en ingericht. Aan tafel zaten Fred Eggenhuizen (IPKW), Martin Ruiter (QING Groep), Patrick Langevoort (Alliander Mobility Services) en Jacco Vogelaar (Strijbosch Thunnissen Bedrijfsmakelaars). De lunch werd verzorgd door Maurice van Marwijk van Van Marwijk catering uit Elst.
De tijd dat industriële gebouwen zonder enig nadenken werden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw ligt gelukkig achter ons. Wie het terrein van IPKW oprijdt begrijpt meteen waarom. Prachtige historische gebouwen, maar op het eerste gezicht ongeschikt voor modern gebruik. Daar zijn oplossingen voor te verzinnen, zoals blijkt uit de herontwikkeling van Gebouw LB.
Het is inmiddels dé plek voor (middel) grote cleantech bedrijven die zich bezighouden met research & development, een plek waar onderzoek en innovatie plaatsvindt, waar bedrijven werkzaam in dit vakgebied elkaar eenvoudig ontmoeten. Kantoren, werkplaatsen en onderzoeksruimtes in hetzelfde gebouw, met uitstekende voorzienigen, flexibele huurcontracten en inrichtingsmogelijkheden.
Fred Eggenhuizen (49 jaar) is commercieel manager bij IPKW. Hij werkte in verschillende functies lang in de bouwwereld, ervaring die uitstekend van pas komt bij het geschikt maken voor hergebruik van de IPKW-gebouwen. Martin Ruiter (51 jaar) is een van de aandeelhouders van QING Groep, een groep van bedrijven die zich focussen op duurzame energie, milieutechnologie en machinebouw. QING kreeg de opdracht om Gebouw LB energieneutraal te maken. “In dit gebouw zijn onze technische concepten verwerkt. Het was voor ons meteen een goede huisvesting, we huren ongeveer 600 m2.” Patrick Langevoort (34 jaar) is business development manager Alliander Mobility Services. “Wij houden ons met name bezig met de uitrol van de laadinfrastructuur voor personenauto’s in de (semi)openbare ruimte en voor grootzakelijke klanten, zwaar vervoer en openbaar vervoer. Dat loopt van laadpunten met een vermogen van 3,7 kW tot 400 kW. Jacco Vogelaar (43 jaar) is bedrijfsmakelaar en mede-eigenaar van Strijbosch Thunnissen Makelaars. “Wij hebben de opdracht om huurders te zoeken voor enkele gebouwen en locaties op Industriepark Kleefse Waard.”
Synergie
Gebouw LB is eigenlijk geen gebouw, het is een concept, een stijlvolle herontwikkeling, een echt onderscheidende plek in de regio en hard op weg om dé cleantech community voor Gelderland te worden. “De meest duurzame manier van bouwen is niet bouwen, maar hergebruiken. Dat past in een hele nieuwe kijk op ondernemen”, vertelt Martin Ruiter. “Waar bedrijven vroeger gefocust waren om hun ontdekkingen vooral voor zichzelf te houden en af te schermen, zoekt de moderne ondernemer samenwerking met gelijkgestemden om innovaties te versnellen. ‘Ik heb dit ontwikkeld, hoe ver zijn jullie en kunnen we daarmee samenwerken’. Dan ontstaat een broedplaats voor vernieuwing. Neem zonnepanelen. Wij zijn samen met een ander bedrijf hier op het park bezig dakpanelen te ontwikkelen waarin verschillende technieken voor het opwekken van zonne-energie zijn geïntegreerd. Geen pannendak waarop vervolgens zonnepanelen worden geschroefd, maar één nieuwe ‘building-integrated’ dakbedekking, die kant-en-klaar op de dakspanten kan worden geschroefd.” Hij is overigens van mening dat we in een tijdperk leven waarin de ontwikkelingen zich in zo’n rap tempo opvolgen, dat de industriële revolutie erbij verbleekt. “Kijk naar mobiele telefonie, ICT, mobiliteit, energiebeheersing, het gaat allemaal razendsnel. Dit gebouw is een unieke plek voor bedrijven die bezig zijn met die innovaties, die hun krachten willen bundelen. Wij als QING ontwikkelen mee, maar we kunnen ook helpen met de engineering, of de bouw van een prototype of nul-serie.”
Van bezit naar gebruik
Jacco Vogelaar is niet alleen enthousiast over de vorm en functionaliteit van Gebouw LB. “Dit gaat veel verder. Hier is delen het motto, delen van kennis, delen van bijvoorbeeld onderzoeksfaciliteiten en dat in een waarlijk prachtige omgeving. Er is duidelijk niet beknibbeld op de inrichting van het gebouw, maar het gaat veel verder dan ‘mooi’. Dit is voor ons een prachtig object, iets heel anders dan een leeg kantoorgebouw uit de jaren zeventig aan de snelweg. Hier praat je over onderscheidend vermogen waarmee je als bedrijf je profiel opbouwt. Hier maak je een statement, hier vind je gelijkgestemden bij elkaar en daar kun je mee verder.” Alliander Mobility Services is er ook prima op zijn plaats. “Wij zijn los van de n.v. Alliander bezig om de redelijk conservatieve werelden van automotive, energie en ICT te verbinden voor nieuwe vormen van energiegebruik met de focus op elektrische mobiliteit. Daarvoor is dit gebouw perfect geschikt. We hebben onze kantoren op de eerste etage, op de begane grond bevinden zich onze onderzoeksfaciliteiten.”
De transities in de wereld van energie gaan enorm snel. Waar vroeger energie-opwekkers hun energie aan grote distributeurs leverden, die het verder op wijk- of huisniveau verdeelden, zie je nu steeds vaker eigen initiatieven ontstaan. Particulieren, bedrijven, of woonwijken wekken zelf hun energie op en zorgen zelf voor verdeling. In Berlijn zie je al wijken ontstaan die ook andere functies overnemen, die voorheen onder verantwoordelijkheid van de overheid vielen. Denk aan groenonderhoud, of de aansturing van OV. Dat kan vaak kostenneutraal, soms zelfs winstgevend. Je ziet ook het consumentengedrag veranderen van bezit naar gebruik. Een auto als statussymbool is daarbij uit, het gaat om het gebruik en die ontwikkelingen gaan snel.” Dat doet IPKW ook.
Fred Eggenhuizen: “Op het park bieden we vergaderlocaties aan. Je huurt dus geen extra meters bij je kantoor, maar maakt gebruik van extra faciliteiten op het moment dat je ze nodig hebt. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de elektrische deelauto die gratis beschikbaar is voor IPKW’ers, voor het nieuwe duurzame Parkrestaurant, de evenementmogelijkheden die we bieden en de Green Industry Events die we zelf organiseren, voor onze cleantech incubator de Greenhouse en voor de 21 verschillende utilities die we kunnen leveren. Op verschillende manieren bieden we zo flexibiliteit, gebaseerd op de uiteenlopende vragen van onze gebruikers. Zo wordt IPKW de broedplaats voor vernieuwing.”
Van Marwijk Catering
De lunch op locatie werd verzorgd door Van Marwijk Catering uit Elst. En wat voor lunch! Een voorgerechtje van witte en groene asperges, mousse van gekookte ham, seranoham met gorgonzola en tomatenkaviaar, daarna een cappuccino van consommé double, vervolgens een ciabatta met lauwwarm gerookte zalm, gravad lachs en rivierkreeftjes met een honingdille dressing en ten slotte boerenkwark, met verse aardbei, kers (de eerste van dit seizoen!) witte chocolade en een kletskop.Van Marwijk Catering ontstond als idee van Jacco van Marwijk, traiteur uit Elst. Hij vroeg zijn broer Maurice, die als chefkok in diverse gerenommeerde bedrijven werkzaam is geweest, om eens een buffet samen te stellen. Van het een kwam het ander. Maurice: “De bal ging rollen, we zijn er nu fulltime mee bezig. We maken alles zelf voor lunches, dinerbuffetten, barbecues, luxe hapjes… eigenlijk voor elke gelegenheid. Op afroep voor bedrijven en particulieren en alles topkwaliteit. Kijk op www.vanmarwijkcatering.nl.”